|

Iszkanderek itt-ott-amott

Közeleg december 4-e, az oroszországi parlamenti választások, a Putyin – Medvegyev duó pedig késztetést érezhetett némi izmozásra – Moszkva ugyanis újfent kardot csörtet a NATO és az USA felé. Az orosz-amerikai diplomáciai kapcsolatok immáron jópár év mondhatni egyik klasszikus témája, az Európába telepített rakétavédelmi rendszer került ismét terítékre.

Dimitrij Medvegyev orosz államfő kedden úgy nyilatkozott, hogy Oroszország rakétákkal fogja lefogni az Egyesült Államok Európába telepített, a rakétavédelmi rendszerrel összefüggésben álló létesítményeit, ha nem sikerül közös nevezőre jutniuk nyugati partnereikkel ez ügyben.

Mint ismert anno a Bush adminisztráció ideje alatt igencsak elmérgesedett a téma, akkor Moszkva már beígérte az akkor még Lengyelországba szánt elfogó rakétáknak otthont adó bázisnak Kalinyingrádba telepített kis hatótávolságú ballisztikus rakétákkal, – Iszkander – Kalinyingrádból történő célba vételét. Oroszország exlávéja ezúttal is megnevezésre került, de a kalinyingrádi területen felül Oroszország egyéb, meg nem nevezett nyugati, illetve déli területei is említésre kerültek.

Iszkander-M lőgyakorlat

Iszkander-M lőgyakorlat Kapusztyin Jar területén 2011 szeptemberében ,

Medvegyev pedzegette azt is, hogy Moszkva netán kilépne az Új Start egyezményből, illetve felfüggesztené az Egyesült Államokkal folytatott egyéb leszerelési tárgyalásait, ha nem sikerül mindkét fél számára elfogadhatóan rendezni ezen régóta húzódó kellemetlen kérdést. Ugyan vélhetően ezt nem gondolják komolyan, ám tudjuk, hogy ilyesmiben az oroszok nem szívbajosak – gondoljunk csak a CFE egyezményben meghirdetett moratóriumukra.

Mint ismert, Moszkva tavaly ősszel félig-meddig beadta a derekát, és fontolóra vette a NATO azon javaslatát, hogy csatlakozzon a rakétavédelmi rendszerhez. Ugyanakkor, ahogy korábban is, azóta sem sikerült ezt a vonalat rendezni, hiszen az USA, illetve a NATO számára elfogadhatatlan, hogy közösen üzemeltessék a rendszert az oroszokkal, azaz a patthelyzet továbbra is fennáll.

60 hozzászólás “Iszkanderek itt-ott-amott”

  1. Teljesen értelmetlen számomra, hogy Oroszországgal miért nem lehet, közös védelmi ernyőt üzemeltetni.A két nagyhatalom együttesen garantálná a nukleárias békét (mert a nukleáris fegyverek 99% náluk van)..

    A NATO anno a kommunista oraszágok ellen alakult. Ez megszünt. Most új stratégiaként azóta világ globális védelme és a nyugati demokráciák érdekeinek képviselete áll a zászlón.

    Oroszország kapitalista lett. (ahogy minden volt szoci ország). Ezért elvileg nincsenek politikai ellentétek. gazdaságiak vannak, de akkor japán vagy kína vagy India felé is igy kéne gondolkodni a NATO-nak. Az oroszoknak sincs szándékában III. vh-t kirobbantani.

    Szerintem az a bajuk az amcsiknak, hogy egy a többinél nehézsúlyúbb versenyző is lenne a ringben.. Igaz GDP-re meg haderőre már nem a régiek, de atomfegyvereik és légrakjaik/ellenrakétáik miatt más csoportba esnek mint a többi NATO ország.

  2. Ezt szeretem a magyarokban! Mint orosznak, jól esik, hogy normális, gondolkodó emberek írnak ide! Ennek tényleg ez a lényeg, hogy az orosz területet tartsanak ellenőrzés alatt….Ha már nincs is már annyi pénzünk, hogy elkezdjük valami nagy fegyverkezésbe…akkor is van egy-pár egyszerű válasz erre a baromságra – másnak nem merem nevezni- egyik, amit már sokszor olvastam a hazai újságokban, bazi nagy elektronikai zavaró állomás kaliningradi területen…..na bezzeg egy tucat Iszkander, hogy a lengyelek és a csehek ne aludjanak nyugodtan.

  3. Üdv Urak.

    Roni:

    „Akkor már alapból az jön le így hogy valóban Oroszország ellen készül.”
    Lásd a tegnapi véleményem a másik cikknél.

    Kelepisti:

    Azért nem lehet az oroszokkal közös védelmi ernyőt üzemeltetni, mert akkor a teljes NATO rakétavédelem működési fázisait nem csak teljesen kontrollálnák, hanem – megosztva az USA-val a döntési jogkör hatalmát – irányítanák is részben.

    Az USA politikai garanciákat felajánlott egy olyan „együtt”-működési sémához, amiben kiépül egy olyan NATO rakétavédelem, amihez semmi köze az oroszoknak, de közben legyenek egészen nyugodtak…, hiszen vannak politikai garanciák.

    Miután a politikai garancia nevéből eredően eleve nem túl biztató perspektíva a jövőre nézve, így érjük be annyival, hogy Oroszország a nukleáris paritásának alapját nem építi egy puszta ígéretre.

    Ennek soha semmi köze nem volt valójában sem eszmékhez, sem társadalmi rendszerekhez. A nyugat – és főleg az USA – korlátlan világhatalmának az egyetlen igazi katonai akadálya az orosz haderő, ezen belül is főleg az orosz atompotenciál – gazdasági akadálya pedig Kína és India – jelen idő szerint.

    Ahhoz, hogy a „gazdasági akadályaira” továbbra is elég erős befolyással bírjon, semlegesíteni kell azt a stratégia helyzetet, amelyet két-három olyan hatalom szövetsége jelent, akik közül az egyik katonai, a másik kettő gazdasági oldalról problémás – még…
    Ugyanis a gazdasági erősödés katonai erősödéssel is jár, így rövidesen már nem csak az orosz atomeszközök jelentenek majd egyedüli katonai akadályt.

    Véleményem szerint az USA és Oroszország az utolsó olyan időpillanatban van, ahol még ketten összefogva képesek lennének a többi feltörekvő hatalom ellenében domináns szinten fellépni, képesek lennének döntően befolyásolni a jövő alakulását.

    De miután megegyezés nincs, sőt, a korábbi egyezségek is bomlanak fel (CFE), így a Huntington által keresztény civilizációnak nevezett hatalmak együttese elveszíti az erőfölényét más kultúrkörhöz tartozó civilizációkkal szemben. Minél jobban erősödik az USA-orosz szembenállás, annál inkább jól jár Kína, India és Brazília. Ugyanis a saját hatalmi céljaik érdekében kihasználhatják ezt a helyzetet, eleve felértékelődő pozícióból indulnak.

    Az USA nem egyezséget akar az oroszokkal, hanem uralkodni akar rajtuk, tulajdonolni az orosz haderőt, piacot és nyersanyag bázist. Az USA így gondolja az eredményes szembeszállást a világ többi hatalmával szemben.
    A saját szempontjukból ez lenne a legjobb alternatíva, de az oroszok már annyira nem tapsolnak az ötletnek.

    Az oroszoknak nem érdeke egy világháború. Ülnek a kényelmesen sok nyersanyagon amiből röhögve gazdagodnak és van hozzá elég atombombájuk, hogy csak úgy ezt senki se akarja elvenni tőlük. Közben az USA gazdaságának a torkát Kína a markában tartja.

    Valaha az USA sokat dolgozott azon, hogy ő mindig jobb viszonyban legyen vagy a SZU-val vagy Kínával mint ők ketten egymással.
    Nos, ezt a stratégiát bukták el az utóbbi húsz év alatt.

    A magam részéről egyébként annak örülnék, hogy amíg Kína és az USA járja a közös gazdasági kötéltáncukat, addig Európa és az orosz impérium elindul Emanuelle Todd által vizionált közös eurázsiai szuperállam irányába. Nekünk magyaroknak is ez lenne a lehető legjobb verzió.

    De mivel a mostani, amerikaiak által sugallt szisztéma alapján felépített Unióval megint sikerült Európát olyan szinten megosztani, mint amilyen egy évszázaddal korábban volt. Így egy európai-orosz közös birodalom veszélye egyenlőre elhárult az USA egéről.

    Ebbe a játékba vonták bele a rakétavédelmet is – addig, amíg az „öreg Európa” sok kérdésben ellenvéleményt vagy nemtetszést fogalmazott meg az USA-val szemben, addig az „új” Európa – Fiúk, ezek többek között mi vagyunk a terminológiájuk szerint! – kritikátlan lelkesedéssel bólogatott minden washingtoni ötletre. Az USA létrehozta a NATO-n belül a saját „bólogatójánosait”, akik pechükre jó közel vannak az orosz határokhoz.

    De sebaj, a bólogatójános egyben olcsójános is, így bármikor beáldozható egy magasabb téttel bíró játszma során.

    M

  4. Több forrás is írt SZU-34-esről főleg elektronikai zavarónak használták miután a grúzok leszedtek egy Tu-22-est.Amúgy bármilyen hihetetlen de SZU-30MK2-et is bevetettek amiben csak az a fura,hogy az Orosz Légierőnek egy darab sincs a birtokában…Csak úgy tudták őket használni,hogy kibérelték a gyártótól azt a pár tesztpéldányt ami neki van. :)

  5. Nem baj Vitek! Erre még én megtanultam magyarul…..Ami kényszer, az sose kell….Pedig nekem az elején ez a nyelv tiszta kinai volt…..bár volt egy-két tamaszpont…..iskola, kolbasz…tovarisi konyec! :) Most egyre több cég keres oroszul beszélű kollegat. Sors ironiaja.

  6. Szerintem a grúzok buták voltak, de nagyon. Mi a pékf****nak kell a maci bajszát cibálni. Utána meg sírni. CGB blogon volt hogy szedett vedett volt a felszerelésük is, nem a nehéztechnika, de még a ruházat meg a hátizsákok is…

    Az meg még szép, hogy a legújabbal is lőtték őket. Ennél jobb teszt nincs is, meg gondolom reklámnak is jó.

  7. Üdv Roni.

    „Na és mi van Putyin eurázsiai uniójával amit 2015-re létre akar hozni?
    Hány ország tartózna bele ?
    Sokan szovjetunió visszatérésétől tartanak .”

    Egyenlőre annyi látszik, hogy Moszkva kezdi szorosabbra vonni a kötelékeket néhány exszovjet tagállammal, elsősorban Belarusz és Kazahsztán a kiemelt. Amennyiben ez sikerül, akkor gyakorlatilag csak Ukrajna hiányzik és összeáll a volt szovjetunió – nyílván más néven és módosult működési alapokkal. Ha jobban megnézzük, a volt SZU 15 tagállamából pont ez a négy volt döntő jelentőségű a többiekhez képest.

    Oroszország földrajzi helyzetéből adódóan nem tengerentúli, hanem a közvetlen szárazföldi határaihoz csatlakozó területeken (ma divatosan közel-külföld a neve) szerzett gyarmatokat. A birodalomépítésnek ott ez az alaphagyománya.

    Az Eurázsiai Unió gyakorlatilag hasonló szisztémán alapulna, de némileg eltérő módszerrel.
    Egyébként ésszerű lehet az a megközelítés, ha egy államszövetséget elsődlegesen a közös gazdasági érdekekre alapozva kezdik felépíteni semmint a nyers katonai erőfölényre.

    Hogy ez mennyiben propaganda az orosz választások előtt vagy mennyire válhat realitássá, nos, az rövidesen kiderül – elég lesz figyelemmel kísérni az orosz centralizálós törekvések lépéseit és eredményeit a következő hónapokban, egy évben.

    „Egyáltalán engedni fogják ?”

    Kikre gondolsz? Egyébként hogyan lehetne ezt megakadályozni szerinted?

    Üdv: M

  8. „Egyenlőre annyi látszik, hogy Moszkva kezdi szorosabbra vonni a kötelékeket néhány exszovjet tagállammal, elsősorban Belarusz és Kazahsztán a kiemelt. Amennyiben ez sikerül, akkor gyakorlatilag csak Ukrajna hiányzik és összeáll a volt szovjetunió – nyílván más néven és módosult működési alapokkal. Ha jobban megnézzük, a volt SZU 15 tagállamából pont ez a négy volt döntő jelentőségű a többiekhez képest.”

    Ukrajna gazdasagilag es politikailag olyan instabil es ezzel egyutt kiszolgaltatott hogy ez egy „teritett asztal ” helyzet. Az EU tenylegesen nem tudja tamogatni es segiteni abban hogy az „oroszos” kulturabol egy europaiba tudjon atalakulni, viszont Moszkvanak meg van minden eszkoze arra hogy akar az utolso ukran kisember eletet megkeseritse vagy konyitse. Vegyuk csak peldanak a gazt a futest telen. ( itt van a nyakukon ) Ha fizetni is tud ukrajna akkor sem mindegy mennyit. Azonban a fizetessel altalaban gondok vannak. Ha moszkvas elzarja acsapot akkor a kisember fazik. Ha kinyitja akkor meleg van.

    Es akkor ez csak egy a sok kozzul amivel Moszkva hatni tud Ukrajnara. Ukrajna gyakorlatilag mar Moszkvahoz tartozik. Resze az uj unionak csak meg az integraciot kell elmelyitenie.

    Erdemes figyelni az Ukran folyamatokat mert nagyreszt hasono utat fog bejarni Magyarorszag is.

  9. Sajnos akármennyire is büszke vagyok a nemzetemre, de el kell ismernem, hogy a Gruziában azért sok kellemetlen dolog is derült ki a hadseregről, főleg a kommunikáció téren. Az oroszok sokszor lötték egymást, löttek a saját repűlőkre, elején nagy volt a káosz…A Szu25 -ek után a deszantos felderitő specnaz kezdte kergetni vissza a gruzokat és nem a szuper-hiper modern fegyverek….azaz hagyományos haboru volt, erról nagyon sok video van youtuben, maguk a katonak csináltak. Ez a haboru adott lökést egy igazi modernizációhoz.
    Mult héten olvastam, hogy a deszantos egységek most végre megkaptak modern kommunikacios rendszereket „Szozvezdie”- „csillagkép”, amikor minden katonának ott van egy glonass adó-vevő, parancsnoknak viszont egy ipodféle cuccon ott van mindenkinek a helyzete online…Hm…amerikainak már természetes…

  10. varga dima

    Köszönöm!

    Valaki bélyeget gyűjt…engem pedig ez érdekel.

    Egyébként a legnagyobb problémát valóban a kommunikáció okozta és az UAV-k hiánya nem pedig a korszerűtlen vagy nagyon kis számban bevetett korszerű fegyverzet(a háború túl rövid volt pl csak a tényleges harcok beszüntetése után értek oda a modernizált T-90-esek Szibériából).

    A SZPECNAZ nem modern felszerelésével nem értek egyet!

    Attól,hogy nem a „tegnap kifejlesztett” HK416-ossal járkálnak még az OTs-14 vagy VAL egy nagyon hatásos eszköz.De itt van például az idióta szabású beryozka vagy KLMK álcaruha amiben úgy néznek ki mint a suttyók viszont sokkal jobban rejt mint egy hagyományos szabású gyakorló.

  11. Szia dima

    „deszantos egységek most végre megkaptak modern kommunikacios rendszereket “Szozvezdie”- “csillagkép”, amikor minden katonának ott van egy glonass adó-vevő, parancsnoknak viszont egy ipodféle cuccon ott van mindenkinek a helyzete online…Hm…amerikainak már természetes…”

    Ez csak a spec egysegeknel lehet altalanos, mert akar egy legideszant zaszloalj is 400-500 fobol all es nem mindenkinek kell a pozicioja tudnia a parancsnoknak. Valszeg rajszinten tudhatja es ez jo de hogy minden embernek hat ez meg az amiknal se igy megy :-)

    Szerintem a Gruz konfliktus mint harc semilyen problemat nem okozott orosz o nak. Ami miatt enylegesen felgyorsitotta katonai fejleszteseit beszerzeseit az az hogy azt kelett tapasztalnia hogy a nyugati orszagok nem hallgattak, sot politikailag tamogattak a gruzok es a konfliktus kirobbanasa elott katonailag is.

  12. Ha légideszant egységeken a VDV-t érti akkor ott talán elképzelhető mert az ugyan úgy elitek mint a Ranger ezred vagy az angoloknál az RMC.
    Egy GOS/GLONASS vevő nem nagy dolog elfér egy óra méretű kütyüben.
    Nem kell nevetni a kép miatt(CoD MW2-ből van) http://i.ytimg.com/vi/8jJ7Lb06XwI/0.jpg az amit látsz a bal csuklóján a figurának egy nagyon olcsó szerkezet és kijelzi többek közt a GPS koordinátáidat + még tud pár dolgot.

  13. A csuklo meretu eszkozok max masodlagos eszkozok lehetnek . Ennek oka hogy az antennanak mindenkeppen kell hely es az egy karoraba csak korlatozottan fer el.

    Nem veletlen hogy a normal GPS ek is mobiltelefon merettol kezdodnek. Az elektronikanak nincs szukseg ennyi helyre de az antennanak igen. Es ha amar van hely akkor belepakolnak par extrat plusz nagyobb aksit.

  14. Hát emberek ne legyen soha haboru köztűnk….maradjon ez az egész a forum téma inkább…bár ez is önmagában olyan, mint ha a disznok beszélgetnének a mészáros székről…nem? Inkább ettől az egész „válság”tól kell félni….munkánélküli tömegektól. Kapzsi spekulansok miatt, vagy is ahogy szépen hivják öket -„befektetők” miatt mindjárt összeomlik egy-két ország, aztán unio…..semmilyen Iszkander nem csinálna ekkora pusztitást.
    Bár az orosz mediaban már régen közkedvelt téma, hogy Amerikának egyetlen egy kiút van ebből a válságból – haború…..ez minden tartozásukat leírna.
    Köszönöm sok okos embernek sok okos gondolatot! Élmény volt…megyek aludni….

  15. „Amerikának egyetlen egy kiút van ebből a válságból – haború…..ez minden tartozásukat leírna.

    Sajna ezzel egyetertek !
    Viszont masnak is csak a haboru vagy az osszeomlas kozott lehet valasztania. Kina ! Kerdes hogy ki csap eloszor a szarostalba tenyerrel.

  16. dudi

    Volt hogy a Balatonon kutattunk repulogep utan es lehorgonyozva alltunk a vizen. Bent a to kozepen. Semmi zavaro dolog nem volt. A GPS pedig az elkovetkezo 2,5 oraban 70 metereket maszkalt ide oda.

    A pontossaghoz hozzatartozik hogy hany muhold jelet tudja fogni es az is hogy milyen gyorsan tudja feldolgozni oket, egyaltalan parhuzamosan mennyivel tud egyszerre egyutt dolgozni.

  17. “Amerikának egyetlen egy kiút van ebből a válságból – haború…..ez minden tartozásukat leírna.

    Nem tudom, hogy erre most azt írjam, hogy hülyeség vagy azt, hogy értelmezhetetlen.

    1. Ki ellen?
    2. Miért?
    3. A tartozások mitől tűnnének el? (Főleg a belső adósságaik…?)

  18. Puma. Pannon Puma

    ” Nem tudom, hogy erre most azt írjam, hogy hülyeség vagy azt, hogy értelmezhetetlen.

    1. Ki ellen?
    2. Miért?
    3. A tartozások mitől tűnnének el? (Főleg a belső adósságaik…?) ”

    A vélemény szabad, mindenki azt gondol amit akar !

    Sajnos az USA a helyi háborúk politikáját folytatja – nem véletlenül !
    Kevesen ismerik,hogy elsősorban azokat az államokat támadja amelyek az olaj bevételeiket nem dollárban kívánják elszámolni, mert ez aztán nagyon veszélyezteti amúgy is ingatag pénzügyi helyzetét !

    Mát meg is van a válasz az 1. és 2 kérdésekre.

    A tartozások az inflációval megszelidíthetők de ehhez is szükséges,hogy a nemzetközi olajkereskedelem elszámolása dollárban történjen.

  19. Ha a GPS vevődet fix áramra kötöd, és éjszakára kiteszed a ház lépcsőjére, 1 éjszaka jó 150 métert is elcsászkál. Az ennél jobb cuccok már több antennás cuccok. Arról nem is beszélve, hogy hiába esküdöznek az amik, veszély esetén baszogatják a jelet.

  20. Puma. Pannon Puma

    ” Kérlek sorold már fel ezeket a helyi olajháborúkat, amikben a jenkik részt vettek vagy indítottak. Nagyon várom a listát… ”

    Irak, Líbia és mivel hasonló meggondolatlanságot követett el a következő célpont Irán !

  21. Eskü nektek Irán mint a gumi csont egy kölyök beagle-nek, van ki itt már 2 éve (vagy több?) folyton az USA-val támadtatja Irán-t. Volt aki tavaly nyáron mondta, hogy figyeljük meg pár hónapon belül elindul az Armageddon. Lassan már azt hiszem, hogy a rettentő szellemi kapacitású Ahmadinezsad titeket jobban idegel, mint a washingtoni politikusokat…

  22. Puma. Pannon Puma

    ” Líbiát nem a jenkik támadták meg, de oda se neki.

    1. ENSZ határozat volt.
    2. Franciák és mások segítettek először, aztán egy jenkik csak UAV-ot adtak meg egy BGM-109 salvot az elején.
    3. Iránt nem támadták meg és kezdem unni az önjelölt Nostredamusokat… ”

    Én is kezdem unni az elfogultságot és értetlenséget.
    Az alábbi idézet talán megvilágosít!

    „…a teljesen fedezet nélküli papírpénzé átalakított dollár csak úgy tudta megőrizni 1971 óta világvaluta szerepét, hogy a nemzetközi pénz- és korporációs oligarchiának sikerült elérnie, hogy kizárólag csak dollárért lehessen hozzájutni az energiahordozókhoz – elsősorban a kőolajhoz. A dollárnak valójában ez az egyetlen fedezete maradt meg, s ez biztosította számára az első számú világpénz státuszának megőrzését. Amikor Szaddam Husszein iraki elnök elhatározta, hogy euróért bocsátja áruba országa kőolaját, nyomban megromlott a viszonya a Nyugattal. Amikor Teherán 2005-ben bejelentette, hogy kialakítja a kőolaj euróban bonyolódó piacát, akkor vele szemben is megszigorodott a Nyugat magatartása.

    Ma már nyilvánvaló, hogy Irak lerohanására sem amiatt került sor, hogy a világnak védekeznie kellett Szaddam Husszein tömegpusztító fegyverei ellen, minthogy ezek nem léteztek. Az is egyértelmű, hogy nem a nemzetközi terrorizmus megfékezése miatt volt szükség Irak energiahordozóinak az ellenőrzésére. A Nyugat legfőbb hatalmi eszközét – a világpénz előállításának és forgalmazásának a monopóliumát – kellett megőrizni Irak pénzügyi támadása ellen, amit az euróra való áttéréssel indított meg. A dollár és a dollárra alapozott pénzrendszer összeomlik, ha nincs biztosítva, hogy az elsőszámú energiahordozóhoz kizárólag a dollár segítségével lehessen hozzájutni. A Nyugat gazdasági és katonai hegemóniájának a fenntartásához elengedhetetlenül szükség van a dollár világpénz-monopóliumának a fenntartására. Ezt úgy lehet elérni, ha csak dollárért lehet hozzájutni a kőolajhoz a világpiacon. „

  23. Puma. Pannon Puma

    „Én is kezdem unni az elfogultságot és értetlenséget.

    Ezt inkább én mondhatnám. Nem tudom feltűnt e, hogy mostanában sokkal kevesebbet kommentelek. Kettőt találhatsz, hogy miért…

    Az, hogy kinek és miben kellene felvilágosodni, azt inkább ne firtassuk szerintem… ”

    A válasz nem érdemi, de legalább még nem sértő….! D D

    Nem találgatok, a tárgy és tényszerű kommentjeid magas színvonalúak.