|

Odacsapott az Astute

A Royal Navy tengeralattjárós büszkeségének, az Astute-osztálynak kissé peches névadó tagja, az HMS Astute jelenleg az Egyesült Államok partjai mentén ólálkodik. No nem azért, mert így a tél közeledtével hidegnek találta a skót vizeket, hanem mert a kora tavaszig az USA-ban tölti mindennapjait. Ennek keretében került sor a hajóosztály első Tomahawk indítására is nemrégiben.

Az HMS Astute által útjára bocsátott, célja felé a Maxikói-öböl víze felett elvágtázó UGM-109-es indítással kapcsolatban az Astute parancsnoka, Iain Breckenridge a következőképp nyilatkozott:

„Ezen, kategóriájában első indítás bizonyítja, hogy az Astute egy kimondottan potens tengeralattjáró. Egyben azt is jelenti, hogy az angol tengeralattjáró erő az elkövetkező sok év alatt is biztosítani tudja az Egyesült Királyság csapásmérő erejét.”

Block IV-es UGM-109E Tomahawk Land Attack Missile

Block IV-es UGM-109E Tomahawk Land Attack Missile előkészítése az HMS astute fedélzetén | Fotó: Angol Védelmi Minisztérium ,

Az elődosztály, a Trafalgar-osztályú SSN-eknél mintegy 50 százalékkal nagyobb vízkiszorítású Asute-osztályú SSN-ek fegyverjavadalmazása maximálisan 38 db, mely mennyíség Tomahawk és Spearfish torpedó tetszőleges keverékéből állhat össze. A Trafalgarok esetében ez 30 db.

HMS Astute első Tomahawk indítása

Az HMS Astute első, a Mexikói-öbölben végrehajtott Tomahawk indításának pillanatait megörökító fotó. | Fotó: Angol Védelmi Minisztérium ,

Mint említve lett az Astute a kora tavaszig marad az Egyesült Államokban, ezt követően pedig honi kikötőjéből fut majd ki az első éles bevetése előtti utolsó kiképzési feladatokra.

One Response to “Odacsapott az Astute”