HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Európai fegyvert kapnak az indiai Szuhojok?

Jól sakkoznak az indiaik, szó se róla. Újabb fejlemény, hogy az MBDA bejelentette, hogy a Taurus formájában standoff fegyverzetet ajánlottak fel Indiának. No nem ők kilincseltek, hanem Delhi kért ajánlatot, az európai rakétafejlesztő pedig az EADS/MBDA/Saab Bofors Dynamics koprodukciójában megszületett TAURUS KEPD 350-est találta a legmegfelelőbbnek.

MBDA Taurus tengerpart felett

Célpontja felé haladó Taurus | Fotó: MBDA ,

A főképp a Német, de kis mennyiségben a Spanyol Légierő által is rendszeresített fejlett, csökkentett észlelhetőségű, szubszonikus robotrepülőgép jelenleg a Tornado, F/A-18, illetve az Eurofighter típusokra van integrálva. No de ebben még nem kell feltétlenül az MMRCA tenderrel kapcsolatos szálat keresni, hiszen a Taurust nem az Eurofighterhez, hanem az IAF erre alkalmas összes gépe számára felajánlották. Elsősorban persze az újabb körös modernizálás előtt álló Szu-30MKI-ra kell gondolni – no meg az MMRCA tender győztesére, mely ugyebár elképzelhető, hogy alapból rendelkezik már ezen fegyverrel…

Német Typhoon | Fotó: MBDA ,

Európa azonban nem állt meg pusztán a Taurus levegő-föld változatának felajánlásával. De mennyire, hogy nem! Az indiai védelmi fejlesztéseket koordináló és végrehajtó DRDO orra alatt elhúzták a fejlesztési együttműködés mézesmadzagát is. Konkrétabban az MBDA Deutschland által korábban javasolt hajó elleni változat mellett a hajóról, illetve a szállítógépről indítható változatról tettek említést a sajtónyilatkozatban. Mindezen felül az indiai hadsereg ajánlatot kapott szárazföldi indítású változatra. Igen, valóban úgy tűnik, hogy a más sebességtartományban és méretekkel játszó BrahMos változatok majdnem mindegyike mellé beajánlották a kisebb Taurust.

Az MBDA nem is nagyon akarja húzni a dolgot, nyilatkozatuk alapján már tájékoztatókat tartottak az illetékeseknek, illetve a Luftwaffe novemberben dél-afrikai éles lövészet keretében demonstrálja a portékát potenciális vevőjének.

Az 1 400 kg tömegű, 500+ km hatótávolságú Taurus elsősorban bunkerek és egyéb megerősített infrastruktúra ellen lett kifejlesztve. Célpontjának megsemmisítésében egy 500 kg tömegű, kettős töltet áll rendelkezésére. (Az első „takarít”, segíti a bejutást, míg a fő töltet pedig lerendezi amit le kell rendeznie.)

Végül megjegyzendő, hogy ha már lúd, legyen kövér alapon a Taurus mellett az ajánlati csomagban szerepel a MICA és a Meteor is – szintén nem csak az MMRCA győztes géphez.

Exit mobile version