|

An-2 és Mi-24 az amerikai tengerészgyalogság szolgálatában

„A szocialista ipar remeke!” – hangzik el a jól ismert mondat még ma is sok, az egykori keleti blokk területén élő ember szájából, ha több évtizede rendületlenül működő műszaki berendezéssel találkozik. S bár jó párszor pusztán az irónia szüli e megállapítást, bizony léteznek olyan konstrukciók, melyek gyakorlatilag elnyűhetetlennek bizonyultak. A repülőgépek terén – az egyik – ilyen az Antonov An-2, mely számunkra nagyon jól ismert, és hamarosan az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogosainak egy része is megismerkedhet vele.

Amikor Oleg Antonov és csapata az 1940-es években megtervezte e remek típust, valószínűleg egyikük sem gondolta volna, hogy gépük egykor majd a USMC Yumában található bázisán köt ki, hogy a Fegyverzeti és Taktikai Képzés keretében a tengerészgyalogosok képességeit javítsa. Azonban a sors furcsa fintoraként erre már nem kell sokat várni: egy Mil Mi-24 Hind harci helikopterrel együtt – melyről egykor szintén senki nem gondolta volna, hogy ilyen helyzetbe kerülhet – rövid időn belül egy An-2-es csatlakozik a programhoz.

A járművek egy ötéves, 3,4 millió dolláros szerződés keretében a Vertol Systems vállalat üzemeltetésében állnak majd, mely üzemképes állapotban tartja őket a tengerészgyalogosok számára. Érdekesség, hogy az üzletkötés ténye azért csak most kerülhetett napvilágra, mert azt egy tender során kapta meg a Vertol Systems, viszont a kiválasztási procedúra eredményét egy konkurens cég (egészen pontosan az OPFOR Group LLC) megtámadta, és keresetet nyújtott be ellene az Állami Számvevőszéknél. Lépésük végül sikertelennek bizonyult, így mára biztosítottá vált a projekt helyzete.

Csőrike is eladósorba került |Fotó: HTKA.hu – Spawn ,

A tender kiírásában szereplő adatok szerint a helikoptert és a repülőgépet egyaránt az „ellenséges erők taktikájának imitálására” használják majd a tréningek során. Az An-2-est elsősorban a légvédelmi alakulatok vehetik igénybe, akik részletesen megismerkedhetnek a típus radarképével, valamint vizuális és infravörös azonosíthatóságával. Sokakban most biztosan felmerült a kérdés, hogy mi szükség van erre egy ilyen régi típus esetében, ám ha figyelembe vesszük, hogy a kétfedelűt az 1990-es évek délszláv háborúiban bombázóként is alkalmazták, vagy, hogy Észak-Korea és jó néhány harmadik világbéli ország napjainkban is számos példányát tartja katonai alkalmazásban, már egészen másképp látjuk a dolgokat.

A hat hetes yumai továbbképzés alatt a tengerészgyalogosok a Mi-24-el is részletesebben megismerkedhetnek. Az általunk szintén jól ismert harci helikopter a mindenkori ellenséget fogja eljátszani, vagyis közeli csapásmérést végez az amerikai katonák ellen – természetesen csak imitáció képében. Utóbbiaknak pedig az lesz az elsődleges feladatuk, hogy bármilyen eszközzel semlegesítsék a forgószárnyast. Ezen kívül természetesen a légvédelmi alakulatok is küzdhetnek ellen, ha a helyzet úgy kívánja, de felmerült, hogy helikopter-helikopter elleni légi csaták résztvevőjévé is válhat a Hind.

26 hozzászólás “An-2 és Mi-24 az amerikai tengerészgyalogság szolgálatában”

  1. És mi most akarjuk ezeket az eszközöket is levágni, mint a MIG29-et?
    Lesz helyettük valami, ami egyik feladatot sem tudja 100%-ban ellátni?
    Az MI8 több terhet tud szállítani, ha jól tudom bármely időjárási viszonyok között.
    MI24 komoly fegyverzettel van ellátva.
    Kapunk helyettük köztes semmrievalót:(
    Nem vagyok szakember, csak érdeklődő, de azt látom, hogy hozzá nem értő politikus az alapján dönt:
    Milyen csecse, pörög és repül!

  2. Sok hülye kommentelő (tisztelet a kivételnek) rinyál hogy helyette. Szó nincs róla hivatalosan, Mihu-kat is momentán újítják. nem fosztogatnak hanem osztogatnak. A mil sose lesz olyan drága hogy ne lehetne pótolni hamár egyszer rendszerbe van, de léteznek alternatívák is arra az esetre ha kikopik.
    Nem tudom énse kitől kell már jobban félni kommenthuszároktól (igen én is) vagy a kurmánytól

  3. „Kapunk helyettük” – ez cikkben vagy akár közleményben sosem volt leírva – kivéve a hozzászólókat , amit bárki képes ezek után benézni.. – néha énis, ezen nemsértődnék meg
    Ha pedig mégis úgy lenne ahogy írják, az már a „bár ne lenne igazam” kategóriájába tartozik.

  4. Azert azt a Finn Mi-8 ason is lehet latni hogy egy regi technika,de folyamatos karbantartassal meg mindig repkepes,sot a Honvedseg gepeihez kepest meg egyenesen modern amire a pilotakat tovabbkepzesre kell kuldeni hogy elsajatitsak a kulonbozo rendszereket.Amire gondolok itt az az hogy folyamatos karbantartassal ami megoldhato lett volna,szerintem ma mar keso,lehetne meg mindig kb 8-9 Mi-24 es ami meg sok evig kielegitene a Honvedseg igenyeit.Es ez igaz a Mi8/17 re is.Aki lemegy Szolnokra az lathatja hogy ott rothadnak az esoben hoban szelben a helik.Persze azokat a gepeket mar szetkannibaloztak.De ha karban lettek volna tartva,vagy akarcsak lezsirozva hangarban tartva meg mindig mukodnenek es kikepzesre,katasztrofavedelmi munkakban be lehetett volna vetni oket akarcsak idoszakosan is.A baj evvel az az hogy tul sok a ha.

  5. Kedves Csutak….
    Ne sértődj meg, nálunk, itt, így mennek a dolgok. Géza véleménye 1. vélemény, a Tiéd is 1. vélemény. Erről ennyit.
    A MiL-24 tényleg világbajnok talicska VOLT. A fegyverzete is világszínvonalon VOLT. Az avionikája olyan VOLT amilyen, a sárkánypedig annál is jobb. Ez a múlt. Igen a katonai/politikai vezetés hibájából. Azért csendbe számold ki, hogy mi lenne olcsóbb? A MiL-eket mai technikai szintre hozni (avionika, radar, kütyük, stb. és a fegyverzetről nem is beszélve, plusz hajtóművek, sárkány felújítása) vagy újat venni. Újat vehetünk – drágán – MiL-eket is vagy nyugati cuccot. Egyikre sincs pénz. Kapjuk a 30 Hueyt és már most retttegünk, hogy 10 repül, a többi martalék lesz ebben a gazdasági/hozzáállásbelli helyzetben).
    Igen, arra esküdtél, hogy a Hazádat védd. Akkor viszont csak felelősen szabad gondolkodni, el kell választani a vágyainkat a reális lehetőségektől. És még azon belül is a „meg kell tenni” és a „trehányságból, nemtörődömségből veszni hagyjuk” között.
    Üdv.: Littlejohn

  6. Geza, elég merész dolog úgy hülyézni, hogy túl sok fogalmad nincs róla mi folyik ott. Konkrétan a Mihukat tényleg újítják, konkrétan azt a 2 db-ot, amik igazából csak a 2 db 17-es váltása lesz amik Afganisztánba mennek. Másról max szóbeszéd van. És megsúgom, hogy a sok „idióta kommentelőnek” igaza van, mert egy darab működőképes 24-esünk van, nem vmi sok repidő tartalékkal.

    Littlejohn, szerintem Csutak egy szóval sem mondott olyat, hogy nyugati szintre kell hozni a dolgokat. Egy román puma vagy T55 ellen a mostani 24-esek pont annyira potensek mint 30 éve.

  7. Kedves Fisher, igazságod vagyon, de én nem is azt mondtam, hogy azt kell venni, hanem, hogy egy lehetőség, a nem akarunk/tudunk újat venni. És nem nyugati szintet írtam, hanem mai technikai szintet, ha így jobb, akkor a MiL-24-esnél a korszerűbb verzióra való felhozatalt….például… de ez is csak lehetőség és nem kívánalom.
    Üdv.

  8. teccik nekem ez a „Geza”. Oan huszáros, mint vmikor Mohács után, ha sikerült egy kis vörösbor vmi piaci körülnézés után… ez az igazi katona. Tuggya mindenkirül asztat, hogy mennyire hüje. Ő veszont olyannyira okos, hogy egy könyvbe bele se férne, ezért is inkább demizsonnal méri magát, meg a tudákosságát is. Jól van, katona, ügyers voltál. Megmutattad a virtust…
    Ami az alapot illeti, kár, hogy PO2-est nem akarnak az amcsik… abból mindjárt egy egészet kaphattak volna tőlünk… Talán, ha a tábori lelkészekre költött pénzt karbantartásra fordították volna…. akkor több repképes Mi 24 csucsulna nálunk… talán….

  9. Kedves Equus…
    A PO-2 ÉRTÉK.a Góbé dettó…. ne adjuk oda… Még a lelkészséggel sincs baj, hidd el, ha helyzet van, akkor jó, ha vannak. Ellenben az a nemtörődömség, amivel a meglévő technikát „ápolták”, már-már hazaárulás értékű. Nem csak a 29-esek és a Minyók, hanem a többi cucc is. Demagógia azt állítani, hogy nincs pénz se erre, se arra. Ebben az országban igenis van pénz. A többit nem írom ide, mert még felkeres az NBH :-) :-) :-)

  10. @Dear Fischer

    Amitől lehidaltam az nem is arról szólt hogy Mi-24 vs Huey, hanem Mi-17és variánsaival egy lapra hozni. Ami nyilvánvaló képtelenség, úgylátszik indoklásra szorul: Ha más miatt nem is de Mindig lesz olyan „rakomány” amit még függesztményként se bírna el egy könnyű heli, hát még ha csak raktérbe szállítható. Ilyesmi hogy képezheti vita tárgyát, aki kicsit felelősen gondolkodik ezekről a dolgokról?
    Mi-17= Közepes szállító heli, bárki tetszőlegesen behelyettesítheti az általa favorizált típussal (chinook, aw, etc) vagy amit akartok

    Egyébként én is a 24-esek megtartása mellett lennék, ad1:van kiépített üzemeltetési kultúrája, új típus új költsvetési tétel, 2:megfelelő modernizálási csomaggal abszolút használható minden előnye-hátrányával egyetembe – Brazília, (Venezuela:) be is ruház még nemrég a típusba. 3.igazi igás ló, ha kell emel!, ha kell támad bármit bármikor, ha kell biztonságba eljuttatja a szállítmányt A-ból B-be épségbe (6-8katona), aknásít, több lábon álló logisztika (ld.fejlődő országok) itt van épp háznál, – komplett kis hadsereg, amennyiben a modernizáláshoz szükséges összeget beleteszik, kormányzati szándék pedig mintha lenne rá (perpill 4db-ra akad píz) – hacsak nem az a terv hogy frissibe értékesítik :d .Még usa sem tudja nélkülözni ezeket a tipusokat egy kvázi asszimetrikus háborúba – tehát kell legyen ha másnem de helyette valami.

    Ha ez számít próbáltam az előbb Csutak ügybe javítani – tiszteletre méltó a szememben ha vki mindenestül/fényképestül képviseli a véleményét, a lényeg hogy igazából egyáltalán nem is ide szántam az inkriminált hszt hanem „előző” cikk alá, csak közbe megjelent ez az újabb cikk és ide posztoltam. kinek nem inge ne vegye magára, vagy nem tudom hogy volt. öniróniát is vittem bele, lehet nem eleget :-/

    mentségemre szóljon hogy én már igyekszek csak olyankor posztolni, mikor már amúgy sikítanék.

    sokminden egyszerűen pénzkérdés , de példát vehetnénk a lengyelekről – nem dobnak ki semmit ami mozog, és párhuzamosan fejlesztenek. Ugyanennek a filozófiának kéne máködni nálunk csak kicsibe. pl.mégha Cobrákat kaphatnánk is

  11. Geza

    Az a baj teljesen rossz oldalról közelítessz. Ha lenne ingyen 10 Mi-8 teljes mértékben igazat adnék neked, mert inkább inkább 10 Minyó mint 30 Huey. Viszont nincs innentől kezdve a vita érvényét veszti. Meg az is már kérdés, hogy szükséges-e nekünk a Mi8 mérete egyáltalán? Mire használjuk őket: árvízvédelem (azért nem lesz a vég, ha megszűnik ez a képesség, vagy mondjuk 5 kisebb zsákot tudnak csak vinni, meg eleve normálisan ki kéne építeni a gátakat és akkor nem lenne gond, de ez más téma), kutatómentő (ezt pl sokkal effektívebben tudnák végrehajtani, nem láttam még normális országban olyat hogy ekkora dömperrel mennek menteni, tán a Black Hawk a legnagyobb ami eszembe jut, na meg 1 gép a 10-ből, vagy 1 gép a 30-ból). Na meg ugye a katonák szállítása, amit pont annyira el tud végezni, hiszen sokkal több gép lesz. A Chinook-ot nem feltétlenül venném ide, az már egyel nagyobb kategória szerintem. Viszont tuti hogy nicns akkorára szükségünk.

    Dudi, csak Geza baszogatta és azt sem feltétlen neki szánta szerintem, csak pont ő utánna bukott ki. Egyébként már ő is finomabban fogalmazna ha újraírhatná, én úgy látom. :)

    Üdv FiSher (!!!)

  12. ühüm
    most nézem hogy 1.kommentem 99%-ba félreérthető, te szempontodból. Pont hogy én is rokonszenvezek a Huey-kal , csak ezt már egyéb cikkekbe -számtalanszor- htka-n is leírtam. Nyilván más nem képes követni a „munkásságom” egészébe. de legiero blogon is még elsőként dobtam fel Zord-dal egyetembe a Huey-k lehetőségét tavaly-előtt (??). a fogaskerekek ott akadnak hogy világ életembe párhuzamosságba gondoltam/om ezeket a dolgokat és nem kizárólagossággal.
    4db mi-24re elkülönítettek pénzt/linkelték is Közlönybe, nekem nincs meg mármint a hivatkozás.
    érveimet pedig felesleges szajkóznom úgyérzem, közepes heli vontatott löveget is elvihet stb. de amíg van „minyó”-nk ezzel a közepes témával nem is strapálnám magam.

    „tuti hogy nincs akkorára szükségünk”
    a világ fejlődik, megy el mellettünk, ne mondjuk hogy soha :), látok tendenciákat – lehet rosszul.. majd meglátjuk nekem nincsenek előítéleteima döntéshozókkal szemben, csak vidámkodok néha :p

  13. Hát szerintem egyetlen érv szól valamelyik mellett, az pedig az ár. Mivel ez a faktor most nem játszik, így nem is nagyon hallani róla. Mennyi lehet az üzemeltetése az egyiknek és a másiknak, fogyasztása (mert hát nálunk az sem elhanyagolható :D) Viszont szerintem nincs olyan hatalmas feladat amit ne látna el Mo-n egy Huey. Egy háborúban nem hiszem hogy azt a 10 löveget fogják cipelni, hanem a Bercsényit, vagy utánpótlást. Pláne, hogy egy nagy síkság a fél ország, földön is odavonszolják azokat sec-perc alatt. Azért az, hogy kinek mekkora légiteherszállításra van szüksége egyáltalán nem a fejlettségi szint kérdése. Nem azért lett Chinook, vagy a Mi-26 mert elértek egy bizonyos fejlettségi szintet és akkor hopp mostmár szükség van rá. :) Mégis mit tennél egy Chinookba? Mármint ami megéri azt, hogy 7x annyiba kerül mint a minyó.

  14. Fisher

    „vagy mondjuk 5 kisebb zsákot tudnak csak vinni”

    Én láttam az ócsanálosi gátszakadásnál, amikor 5 tonna körüli acél hullámtörőt kellett a szakadásba tenni, mert a zsákokat, köveket elsodorta a víz.

    Kellenek a közepes helikopterek, és nekünk a minyók az ideálisak.

    A huey-k ideálisak a repóra fenntartására, a szakasz szintű műveletekre, de szállításra kevés az a 2 tonna.

  15. Azért ez érdekes, vajon mire készülnek. Mindkét típus teljesen kiszorulóban van. Ez a gyakorlatozás, főleg ha felkészítésnek szánják, akkor nagyon érdekes. Mert főleg az USA légi fölénye miatt szinte esélytelenek a harci helikopterek. A lehetséges jövőbeni ellenségek közül vajon ki van olyan helyzetben hogy akárcsak rövid időre is harci helikoptereket vessen be USA csapatok ellen, és van is neki. Az AN-2 esete még érdekesebb mert ezek szerint olyan gépet keresnek ami a fű alatt is elrepül, és az illető célországban rendszeresítve van. (ráadásul radar és infra kép!!!!!!????) Csak nem hamis zászló műveletre készülnek.

  16. Egyébként meg csak egy kicsit vagytok eltévedve a témát illetően.
    És min is vitakoztok? A semmit. Mert semmibe sincs beleszólásotok. Ölhetitek itt egymást, de felesleges. Nem vagytok döntési pozicióban.
    Most megkapjuk az amcsi helikoptereket? Jó! Ingyen van. Kaptunk az amcsiktól Irakba, Afgánba szuperjó páncélozott autókat.De ezért majd adni is kell valamit.
    Amikor meg majd lejár a Grippen szerződés, akkor.

  17. fisher

    A kérdés jóóó, de „meg nem mondom neked” :)) már megtették előttem (+1 tipp – páncélozott jármű, akár felderítő, bármi egyéb a folyó túlpartjára vagy messzebre ami 1.5t+).
    Mindazonáltal abból is ki lehet indulni hogy HUey-ket se az írott 5millió dollárért kapjuk. ez utóbbiak egyébként 120 millis aknavetőket is kiszórhatnának, még idejekorán ha mást nem is /hozzá kell tenni, ha AV.-nk is lenne ugye/..

    „egy nagy síkság a fél ország”
    – de az csak a fele :) ezek szerint. de sztem még mindig javíthat a helyzeten ha teszemazt lezárnak egy útvonalat, de uakkor megkerülhető lenne a dolog