|

Szíria Moszkvának: lehet, hogy pár Lada is kéne

Az (immáron jó pár napos) értesülések szerint a közelmúltban az asztraháni régióban, az Ashuluk lőtéren a Combat Commonwealth légvédelmi gyakorlatot megszemlélő szíriai delegáció a légvédelmi beszerzések vonala mellett úgy tűnik megkörnyékezte tengeralattjáró ügyben is az oroszokat. A RIA Novosztyi hírügynökség értesülése szerint Damaszkusz 2 Project 1650 Amur típusú tengeralattjáróval élesztené fel haditengerészete tengeralattjárós képességeit. Hogy a Project 677 Lada-osztály exportváltozatának „alfajai” közül melyik keltette fel Damaszkusz érdekélődését arról már nem szól a fáma.

Project 1650 Amur változatok

Esetleges Project 1650 Amur változatok ,

Annak, miszerint Szíriától meredek anyagi vonzatokat jelentő beszerzési igények kerülnek bejelentésre Moszkva felé már nem kell meglepetést okoznia, úgy véljük. Azonban a tengeralattjárós fegyvernem tipikusan az, ahova nem csak komoly mennyiségű pénz – azaz stabil gazdasági háttér – kell, hanem komoly infrastruktúra is, magasan képzett kiszolgáló szakemberek hadával. Már ha a rendszeresítő nem akar például úgy járni, mint a Dél-Afrikai Köztársaság haditengerészete, mely jelenleg alapvetően képtelen üzemeltetni a drága pénzen beszerzett német tengeralattjáróit a humán erőforrások hiányosságai miatt.

Amur 950

A Ladákkal ellentétben az Amurok még csak ilyen formában materializálódtak egyelőre. Ezen fotó konkrétan egy Amur 950 makettet örökít meg. A torony mögötti részen láthatóak a VLS indítótubusok. | Fotó: One half 3544 ,

49 hozzászólás “Szíria Moszkvának: lehet, hogy pár Lada is kéne”

  1. Érthetetlen, hogy ha már mindenáron tengózni akarnak, miért nem a már jól bevált, és jelenleg is gyártás alatt álló Kilo osztályt rendelik meg? A Ladát egyelőre még az oroszok is tanulják, ezért szinte nulla az üzemeltetési tapasztalat vele, a „Szent Pétervár” ment talán 3 kört a tengeren. Nem hiszem, hogy pont a szíreknek kellene „bejáratni” az új típust… :-))

  2. Nem az a kerdes hogy melyik tengot veszik meg lerak rendszert ( no jo ez is ) hanem hogy ki allt be Sziria moge. Ugyanis Szirianak igy is tobb milliardos adossaga van Orosz o fele dollarban ami miatt is eddig nem szallitott komolyabb fegyverrendszereket orosz o neki. ( RPG 29 meg Kornet E azert jutott ) Most amirol itt beszelnek azt milliardokban lehet merni.

    A ket tengo 600-800 millio USD plusz a rendszeresites koltsegei. Osszesen cca 1 milliard. A lerak rendszer is ha nem egy hanem harom osztalyt vesznek akkor az is cca 1 milliard.

    Ki van e mogott es miert ???

    Ez az igazi kerdes.

    Leg optimalisabb esetben az oroszok igy fizetnek a haditengereszeti tamaszpont berleteert de akkor meg hol marad a regi adossag jovairasa illetve miert fizetnek kvazi tiz evre elore ?

    Ha meg mas van e mogott akkor annak meg eztra celjai is vannak.

  3. „Mert a Lada jobb mint bármelyik Kilo???Ez azért elég nyomós érv a rendszeresítés mellett ég a kevés tapasztalattal szemben is.”

    Dudi, egyelőre még NEM bizonyította be, hogy jobb, és figyelmeztető jel, hogy „kissé” nyögvenyelősen rendel belőle a haditengerészet ( eddig csak 2 egység ) miközben újra beindították a Kilo tengók gyártását az új állami megrendelések miatt. A mostani,Improved Kilo egyébként meglepően csendes, jól variálható a fegyverzete is, AIP rendszert pedig a Lada osztállyal sem kapnának a szírek. Amúgy van egy aranyszabály, amit a nagy autóflotta-üzemeltetők, pl. rent-a-car cégek vagy multinacionális vállalatok fleet management-je mindig betart: soha nem rendelnek egy gyár újonnan megjelenő modelljéből, legalább az első éves szériát mindig megvárják. Konkrétan azt, hogy a „gyermekbetegségei” mik lesznek, érdemes-e nagytételben rendelni belőle. Hidd el, hogy nem egy Szíria kaliberű ország az ideális egy új tengó típus üzemeltetési tapasztalatainak feltérképezésére…

  4. Killer Clown

    Szíria valószínűleg ingyen vagy legalábbis hitelre fogja megkapni a Ladákat.Az oroszoknak lesz kettő meg a szíreknek is akkor már összesen 4 tengóval gyűlik a tapasztalat nem csak kettővel.Lehet bármilyen csendes a modernizált Kiló a Lada jobb lesz nála.Lehet,hogy Ivánék nem tudnak 100%-ig ugyan olyan jó haditechnikai eszközt csinálni mint az amik de az esetek döntő többségében mindig sikerül magukat (az előző szériát)túlszárnyalni.

  5. ddudi

    Mire fol ad orosz o hitelt szirianak ? Az nem hitel ! Evtizedek ota keptelen Sziria visszafizetne a cca 2 milliard dollar + kamatok tartozasat !!!

    Ez nem hitel ! Orosz o valamit kap cserebe. Ha penzt akkor kerdes hogy eredetileg ki fizeti ezt az osszeget. Ha meg mast akkor kerdes mi is az konkretan.

    Mar az furcsa hogy az adossag meg a jelenlegi hazai nepirtas melett egyaltalan szoba allnak sziriaval fegyvereladas celjabol.

    Ez igy extran furcsa. Valami nagy szarkavaras megy.

    Ugye azt is tudjuk hogy Sziria nem Torokorszag vagy eppen Kuba ellen szerzi be ezeket a fegyvereket. Ha Tuvalut, meg Samoat is kiveszem a listarol akkor marad Izrael. A tengok arra alkalmasak hogy mas tengos szovetsegesekkel egyetemben lezarjak blokad ala helyezzek izraelt. Szarazfold felol izrael korbe van veve. Marad neki a Vorostenger es a Foldkozi . Ha ezeket lezarjak izrael sakk-matt helyzetben lesz. Gazdasaga sem exportalni sem importalni nem tud. Energiahordozok sem tudnak bemenni es ugy egyaltalan semmi.

  6. „…marad Izrael. A tengok arra alkalmasak hogy mas tengos szovetsegesekkel egyetemben lezarjak blokad ala helyezzek izraelt. Szarazfold felol izrael korbe van veve. Marad neki a Vorostenger es a Foldkozi . Ha ezeket lezarjak izrael sakk-matt helyzetben lesz. Gazdasaga sem exportalni sem importalni nem tud. Energiahordozok sem tudnak bemenni es ugy egyaltalan semmi.”

    Ez még tőled is túl meredek conspiracy-theory… Ugye nem gondolod komolyan, hogy 2 azaz kettő darab, zéró üzemeltetési és éles bevetési tapasztalattal rendelkező, ráadásul a hagyományosan jóképességű arab kezelőszemélyzettel sújtott Lada SSK bármiféle kihívást jelent a hat darab német gyártmányú, ultramodern izraeli Delphine tengó számára? :-))

  7. Puma. Pannon Puma

    „Ez nem hitel ! Orosz o valamit kap cserebe. Ha penzt akkor kerdes hogy eredetileg ki fizeti ezt az osszeget. Ha meg mast akkor kerdes mi is az konkretan.”

    Ez szerintem is így van ! Talán támaszpontok – elektronikai lehallgató központ stb. – bérleti „díjaként ” kapnak fegyvereket.

    De elképzelhetőnek tartom,hogy Irán pénzzel is segíti Szíriát !

    A venezuleai fegyverüzletben is bent volt, hogy a tervezett atomerőművet az oroszoktól vennék meg !

  8. KC

    Az a „hat darab” izraeli tengo egyelore harom. Az biztos ami mar le van szallitva. Jo esetben lesz egy tengojuk meg Kohneknak jovore meg meg egy azt koveto evben. De azt meg is kene erni.

    Az arab vilagban ( es a Torokok meg Perzsak rendelkeznek tobb mint elegseges tengoval ahoz hogy barkit elriasszanak vagy eppen megsemmisitsenek egy blokad fentartasa kozben. Abban igazad van hogy a szir tengokultura nem tul nagy tradiciokkal bir, de amikor kikuldod a sajat tengodat vadaszni akkor nem tudod hogy ok merre vannnak es nem e egy Torok vagy mas tengoba akadsz bele. Raadasul egy felallitott blokadvonal mindig elonyban van az azt feltorni megsemmisiteni akaro kereso tengoval szemben.

  9. „Az a “hat darab” izraeli tengo egyelore harom.”

    Az a két szíriai Lada egyelőre nulla! :-)) Mire nekik meglesz a kettő, már Grűnéknek is meglesz mind a hat…

    „Az arab vilagban ( es a Torokok meg Perzsak rendelkeznek tobb mint elegseges tengoval ahoz hogy barkit elriasszanak vagy eppen megsemmisitsenek egy blokad fentartasa kozben.”

    Én eddig azt hittem, hogy alapvető logikára Ausztráliában is szükség van a mindennapi élethez, hacsak valaki nem koala… :-)) Ugyanis, ha az egyik oldalon, a szírek mellé odaképzeled a fél környéket, Irántól, az arab országokon át, Törökországig, akkor a másik oldalra súlyozd be légyszíves az amerikai V. és VI. flottát, jónéhány Seawolf és Virginia SSN tengóval, ASW rombolókkal és fregattokkal, valamint tengóvadász P-3 Orion járőrgépekkel. Önmagukban megeszik reggelire az egész díszes társaságot, Allah-ostul, blokádostul. A Delfineknek sabeszkor már ki sem kell hajózni… :-))

  10. Ne rugaszkodjunk már el a valóságtól. Izrael nem csak az USA, hanem Európa védelme alatt is áll. Szó nem lesz itt tengeri blokádról.

    Komolyan gondolja valaki, hogy a német, francia, angol haderő szó nélkül hagyná Izrael blokádját, és kockáztatná az iszlám előretörését a Szentföldön? Még az USA nélkül se hagyná, de azért nem kell elfelejtkezni róluk se:)

  11. A törökök egyre nyilvánvalóbban lesz…ják, hogy az USA vagy az EU mit szeretne. OTT és EBBEN a helyzetben csak az embargó van az USA és az EU kezében a törökök ellen. OTT a nukik maximum tomahawkokkal operálhatnak. Ha a Harpoont vagy a torpokat be akarják vetni, közel kell menni, azonban azokban a pocsolyákban a nukik hátrányban vannak. Az az érzésem, mindannyian 23-ára várnak. Ha az ENSZ átengedi a palesztin államot, Izrael lépni fog. Ha az USA vétóval elbukik, akkor a többiek lépnek. Gordiuszi csomó…..

  12. Iránnak is vannak tengói, lehet őket mozgósítani a Szuezen keresztül, ha arra kerülne a sor.
    Európai külpol színt fog vallani. NATO szövetséges Törökország vagy Izrael vagy marad a semlegesség(esetleg fegyverembargó is?).
    Elvileg Olaszország,Csehország,Hollandia már biztosan elutasítja a palesztin kérvényt, kérdés, hogy pl. Olaszország tűzbe tenné a kezét bármelyik országért.

  13. „A NATO elvileg nem léphet semmit, mert itt Törökország a barát és a tag.”

    Az semmit a világon nem számít, többségi döntéssel fel lehet függeszteni egy ország tagságát. Néhány évvel ezelőtt pont ezzel fenyegették meg Magyarországot és Csehországot. Pedig sem mi, sem a csehek nem vették blokád alá Izraelt, „csak” nem tettek eleget a saját vállalt védelmi költségvetési arányuknak…

  14. Törökország azért kicsit más tészta mint ez a két ország amit felhoztál.
    Nagyobb, fontosabb stratégiai partner. Ahhoz most kéne meglépni ezt, ehelyett NATO főtitkár csak az elhatárolódást tette meg és a kétoldalú kezelés belengetését.
    Ha elfogadják Palesztínát, akkor ha Izrael támad a HAMASZ-ra + Hezbollahra, akkor is ugyanez fog történni.

  15. „Ha atomtengót visznek abba a pocsolyába akkor annak nem lesz hosszú élete a Diesel vagy aip gépekkel szemben főleg,ha ők állnak blokádot.”

    Dudi, az USA-nak egyáltalán nincsenek SSK tengói, ezért mindenhova nuki tengót visznek. :-)) Azért azt ne felejtsd el, hogy amennyivel egy SSN hátrányban van az atomreaktorai hangja miatt, legalább akkora előnye van a sokkal modernebb szonár, fegyverzet, és mindenek előtt a támogató rendszer miatt. A CVBG gépeitől kérhet felderítő vagy légi csapásmérő támogatást, szonárboják kiszórását, stb. A parancsnokságtól műholdas felvételeket, stb. Ezek elérhetetlenek egy iráni, szír, egyiptomi vagy török SSK tengó számára…

  16. Killer Clown

    A NATO tag törököknek vannak olyan fejlett tengóik,hogy ne kelljen senkitől sem tartaniuk a Földközi-tengeren.A Kilók arra lettek optimalizálva,hogy pocsolyában tevékenykedjenek akár csak a Ladák ellentétben egy SSN-el ami ezekhez képest rock koncert és olyan a sekély vízben mint egy partra vetett bálna a kis Diesel!aip tengókkal szemben.Ők is kérhetnek légi támogatást nem csak az amik!

  17. Megoldás lehet, ha az EU vagy az USA vizsgálja át a segélyflottát, majd beengedik Gázába. Izrael akkor elérte, hogy át legyen vizsgálva a szállítmány, a törökök pedig nem szólhatnak, hogy egy szövetséges vizsgálödik….. Az összes többi opció rakétaindítással járna… szerintem…..

  18. KC:

    „Azért azt ne felejtsd el, hogy amennyivel egy SSN hátrányban van az atomreaktorai hangja miatt, legalább akkora előnye van a sokkal modernebb szonár, fegyverzet, és mindenek előtt a támogató rendszer miatt.”

    A szonárok és fegyverzetek fejlettségi szintjének semmi köze a meghajtás módjához. Atommeghajtással is lehet egy eszköz avult és dízel meghajtással is lehet high-tech.

    M

  19. „Törökország azért kicsit más tészta mint ez a két ország amit felhoztál. Nagyobb, fontosabb stratégiai partner.”

    Csakhogy Románia és Bulgária geostratégiai felértékelődésével sokat veszít a fontosságából. Éppen ma jelentették be Ankarában, hogy az EU csatlakozási tárgyalásukat felfüggesztik, mivel végre belátták, hogy Európa egyszerűen nem akar integrálni 80-100 millió muzulmánt. És az nyilvánvaló, hogy a politikai ( EU ) kapcsolatok lehűlése miatt gyorsan le fognak hűlni a katonai ( NATO ) kapcsolatok is…

    „Ha elfogadják Palesztínát, akkor ha Izrael támad…”

    Mi értelme van egy ilyen ostoba feltételezésnek? Hiszen az USA nyíltan deklarálta már, hogy vétózni fog a Biztonsági Tanácsban. Eldöntött tény. Pont. Tehát NEM lesz palesztin állam, Izrael nem fog támadni, Irán, a törökök, és az arabok pedig túl gyengék hozzá, hogy meg merjék kérdőjelezni az USA akaratát és dominanciáját…

  20. Montemuza: „A szonárok és fegyverzetek fejlettségi szintjének semmi köze a meghajtás módjához. Atommeghajtással is lehet egy eszköz avult és dízel meghajtással is lehet high-tech.”

    Igen de én egészen konkrétan az amerikai SSN flottára céloztam, ahol az atommeghajtás ultramodern szonárral, fegyverzettel, és tűzvezetési rendszerekkel párosul…

  21. Killer Clown

    Románia és Bulgária szart sem ér Törökország nélkül!Nézz a térképre.
    Hova tudsz tengeren,szárazföldön vagy levegőben eljutni ezekből az országokból úgy,hogy ne érintsd Törökországot???Megsúgom:Északra,Délre és Nyugatra de Keletre nem márpedig Törökország ezért fontos a Hidegháború vége óta.Valóban felértékelődött Románia és Bulgária Törökországgal szemben de ez a felértékelődés Oroszországgal kapcsolatos dolgokra értendő nem a Közel-keletiekre!!!

  22. „…az egymásnak ugrasztott országoknak további sok-sok USA fegyvert lehet eladni…”

    Hmm… mintha ez a post pont arról szólna, hogy sok-sok OROSZ fegyvert is el lehet adni! No meg franciát, németet, kínait, angolt, stb. Ez a világ már csak ilyen, akinek nem szimpi, lépjen le, és keressen magának egy nyugisabb bolygót… :-))

  23. A NATO vége? A görögök – sötét háttérpénzért – sakkban tartják a törököket, akiknek kurd támadások fokozödásával kell szembenézni. Az Eu-t megosztja Izrael vagy Törökország támogatása, az oroszok röhögve nézik a kínlödást, Kína nyomja a pénzt a térségbe. Az USA kényszerpályán, vagy Izrael vagy az egész arab világ. Az arab haderőket lehetetlen összehangolni, Izrael pedig már nem a régi. Ha mindezt el szeretnék kerülni, KELL a palesztin állam. Kívánom, hogy Izrael békében éljen, de ehhez engedni kell. A Földközi-tenger keleti medencéjében már a szonár semmit sem ér, annyi hangot lehet ott hallani, akkora a nyüzsi…. Inkább a víz alá kéne telepíteni néhány közlekedési lámpát nehogy sorozatos koccanás legyen.

  24. „…egy SSN-el ami ezekhez képest rock koncert és olyan a sekély vízben mint egy partra vetett bálna…”

    Azért ennek kapirgálj utána egy kicsit! A Los Angeles osztályra talán még igaz is volt, de a Virginia osztály tervezésénél a haditengerészet kifejezett igénye volt, hogy az új SSN alkalmazható legyen „barna vizű” környezetben, azaz sekély tengerekben is. Természetesen a konkrét műszaki adatok titkosak, de arra mérget vehetsz, hogy nem vették volna át már az első Virginiát sem, ha nem felelt volna meg a Navy ilyen jellegű elvárásainak is…

  25. „A görögök – sötét háttérpénzért – sakkban tartják a törököket…”

    Szerintem boldogan megteszik ezt ők ingyen is, sőt, még fizetnek is érte, ha még van nekik miből! Ha utánanézel a közös történelmüknek, rögtön nyilvánvaló lesz, hogy miért… :-))

  26. A törökök pont azért fogják megkérdőjelezni az USA-t, mert teljes értékű NATO ország, már meg is tették amúgy NY-ban. Azt mondták, hogy nem kell közvetítő, ők nyíltan játszanak a világ előtt.
    A szaudiak először fenyegették meg az olajjal az USA-t.
    Fegyver már most is van dögivel a meccs lejátszásához.(Törökök Leo2,M60,LEO1 stb., Egyiptom Abrams-ek stb.)

  27. Amerikai Virginia szonár-harcálláspont, Krétától keletre, 50 méter mélyen….
    Uram, a következő forgalmat észlelem:
    Sierra-1 azonosító: Type-206, az Atatürk, kormánysebességen lavíroz…
    Sierra-2 azonosító: az iráni Kilo, az Allah szakálla kavitációs hangja, nyugatra tart, kinyitotta a torp-nyílást.
    Sierra-3: Izraeli Delphin, a Noé hangja, becserkészi a Kilo-t, mögötte halad 60 m mélységben…
    Sierra-4: görög Scorpene épp a török hajöt lesi, a szakács szuvlakit készít és most mos kezet, a kapitány a klotyón van.
    Sierra-5: Román Romeo, épp a vizet szivattyúzzák belőle….
    Sierra-6: szíriai Kilo, a legénység imádkozik, de rossz az iránytű, mert nem Mekka felé…..
    Stb….

  28. Killer Clown

    Attól függetlenül,hogy elfogadod vagy sem még a tény még tény marad miszerint nincs az az atommeghajtású tengeralattjáró ami halkabb lenne egy aip vagy Dieselnél(itt a szóba jöhetőekre gondolok nem pedig egy II-vhs vacakra).Lehet,hogy jók az új ami SSN-ek pocsolyában,de közel sem olyan jók mint egy aip vagy Diesel.Ezt nem nehéz belátni elég csak a két osztály méreteit megvizsgálni.

  29. „A szaudiak először fenyegették meg az olajjal az USA-t.”

    Én nem hallottam ilyesmiről, de ha esetleg volt ilyen, az is csak vetítés, a bábszínház része. A szaúdi monarchia léte függ az amerikai támogatástól, különben őket is ugyanúgy elsöpri a népharag, mint a többi arab rezsimet. Bahrein nem véletlenül nem jutott Tunézia vagy Líbia sorsára. Ott van az 5. Amerikai Flotta bázisa, így amíg az emír lojális marad Washingtonhoz, addig megtarthatja az „állását”…

  30. „Attól függetlenül,hogy elfogadod vagy sem még a tény még tény marad miszerint nincs az az atommeghajtású tengeralattjáró ami halkabb lenne egy aip vagy Dieselnél(itt a szóba jöhetőekre gondolok nem pedig egy II-vhs vacakra).Lehet,hogy jók az új ami SSN-ek pocsolyában,de közel sem olyan jók mint egy aip vagy Diesel.Ezt nem nehéz belátni elég csak a két osztály méreteit megvizsgálni.”

    Figyelj: ők a világ egyetlen katonai szuperhatalma. Gyakorlatilag bármit megengedhetnek maguknak, azt is, hogy példányonként dollár milliárdokat költsenek el CVN-ekre, és atomtengókra. Egy hagyományos SSK ára ezekhez képest savanyúcukor. Ergo, ha valóban lenne bármilyen hátránya a milliárdos atomtengóiknak a sekély vizekben, akkor mérget vehetsz rá, hogy hadrendbe állítanának SSK tengókat IS…

  31. „Sierra-5: Román Romeo, épp a vizet szivattyúzzák belőle…”

    Romeo ugyan nincs már, de tényleg van egy román Kilo osztályú SSK. „Remek” állapotban lehet, ha jól emlékszem, 13 éve nem futott ki a kikötőből. Úgyhogy a folyamatos szivattyúzás akár igaz is lehet… :-))

  32. Érdekes ki beszerzés. Mivan ha a háttérbe Irán van. A légvédelmi rakéta rendszer gyorsabban át tudja venni a Szirektől. Mint ha Szu-35-re kellen gyorsan átképezni a pilótáikat.

    LADA vársárlás kapcsán is ez lehet. Szíreknek valóban nincs ilyen multjuk, iráni barátaiknak annál inkább.
    Egy tapasztalt perzsa tangós jó hasznát veheti egy LADA egységnek.

  33. „A szonárok és fegyverzetek fejlettségi szintjének semmi köze a meghajtás módjához. Atommeghajtással is lehet egy eszköz avult és dízel meghajtással is lehet high-tech.”

    Monti !

    De van ! Nem is kicsi !

    Ugyanis a szonarok ( foleg az oldarszonarok amiket tavolsagmeresre is hasznalnak ) ket zajforrassal kell megkuzdeniuk. Az egyik a kulso zaj ami a hullamok hajok tengeri allatok aramlatok, viszhangok stb miatt jon letre, a masik pedig a belso zaj. A szonarfejel a hajotesten vannak elhelyezve es igy egyreszt az aramlas arnyekolja oket amikor haladnak ( ezert lassulnak le hallgatozashoz es suketek ha trappolnak ) masreszt pedig a belso zajforrasok ( turbogeneratorok szivattyuk pl amik allandoan mennek ) zavarjak arnyekoljak a sajat erzekelot. Ez az ami a D/E nel nincsen es igy elonyben van.

    Mas !

    Ilyen kis helyen nem nagyon fognak ok radiozni max lekerik a muholdrol a nekik szolo uzeneteket. A terulet kicsi. Ilyenkor felosztjak hogy ezen es ezen a napon itt jarorozol mig a kovetkezo ket napban meg amott. Kozben meg a felszini legi egysegek meg keresik az ellenseges tengot azokba a szektorokba ahol tudjak hogy nincs sajat vas a vizben.

    Rendkivuli eseteket eltekintve ( itt jon egy egesz flottanyi szuzlany es felmeztelenul integetnek a korlatrol )nem fognak radiozni sot hasonlo okbol altalaban a Harpoonokat is kerulik.

    A nemet tengok gyilkosok tudnak lenni azokon a vizeken. Arra lettek kifelylesztve optimalizalva ( partmenti ) mig az USA nuki inkabb a nyiltvizet szereti.

    Az irani tengokat sem kell leirni csendesebbek mint a kinai nuki tengok megis sikerult a kinai tengonak ( amugy nem nagy kunszt ) lotavolba kerulnie egy USA CV vel.

    Ha kiusznak es csak varnak pl a Vorostenger bajaratanal vagy eppen a hormuzi szorosnal azzal boven kelemetlen perceket okoztak meg az elso torpedo ( aknak ) kilovese elott.

    Az Eu orszagokbol par lehet hogy kiallna izrael melett de nem mind es meg csak nem is nagyreszuk. Az energival zsarolhatok es az uzlettel.