|

Szíria és az orosz légvédelemi technika – újfent

Újfent a pletykák főszereplőjévé vállt Szíria, akik az értesülések szerint épp egy egész sor, orosz eredetű légvédelmi rendszerre fenik a fogukat kezdve a nagy hatótávolságú Sz-300-tól a közepes hatótávú Buk-on át a kis hatótávolságú Tor-ig. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség védelmi minisztériumos forrásának hétfői elmondása szerint egy szír megfigyelő csoport vendégeskedik a Kaszpi-tenger közelében fekvő Ashuluk lőtéren.

Ami történetesen a Combat Commonwealth nevezetű gyakorlat színtere, és ahol örmény, belorusz, kirgiz, tádzsik és orosz légvédelmisek gyűltek össze. Na meg a Független Államok Közösségének említett tagjainak védelmi miniszterei, illetve külföldi megfigyelők. Az Algériából, Indiából, Indonéziából, Malajziából és Szíriából érkezett megfigyelők az Sz-400-al is megismerkedhetnek – na nem mintha egyelőre az orosz hon határain kívülre kerülne belőle.

Visszakanyarodva a RIA Novosztyi anonim forrásra: elmondása szerint Szíria és néhány egyéb állam érdeklődést mutat az Sz-300, Buk, illetve Tor rendszerek iránt, és hogy a szíriaiak meg kívántak bizonyosodni róla, hogy valóban potens, minőségi portékákról van szó… (Rosszalkodott a Pancir, vagy mi?)

Buk-M2 a 2007-es MAKSz-on ,

A forrás közlése szerint Szíria egyelőre megerősítette, hogy tartani kívánja magát a korábban megkötött fegyverbeszerzési szerződésekhez is, így bíznak benne, hogy a jelenlegi szír helyzet nem befolyásolja majd a szerződések teljesítését és azok nem jutnak majd például a líbiai szállítások sorsára. Mindezt megfejelve egyes elemzők odáig is elmennek, miszerint a szír szállítások nagyban kompenzálhatják az ilyen-olyan okokból kiesett iráni és líbiai üzleteket.

7 hozzászólás “Szíria és az orosz légvédelemi technika – újfent”

  1. Puma. Pannon Puma

    sulyid !
    Tényleg durva lenne, mert arra nincs pénzük ! Nekik inkább ócsó’ de hatékony rakéták kellenének a nyomasztó izraeli légi fölény miatt. ( bár ők mindent eltudnak cseszni, lásd anno Beeka-völgy….)

  2. Mondjuk ha kapnának is [de soha nem fognak, max 30 év múlva szarrá járatott gépeket…] akkor is csak 100 gép körüli mennyiségben tudná felborítani az egyensúlyt… mondjuk a légvédelmi rakétákkal az a baj, hogy nagyon korlátoltak a repcsikhez képest, s ezt az IAF simán kitudja játszani, meg az általad is említett szír hülyeség se semmi…

  3. Puma. Pannon Puma

    Roni !
    Irak, Líbia kiestével az oroszokat nagyon nagy csapás érte a Földközi-tenger medencéjében ! Szíria felértékelődött. Eddigi fegyverüzleteknek is igen komoly akadálya volt a korábbi évtizedek kifizetetlen fegyver számlái miatt .