|

Lezuhant egy harcigép Iránban

Szombaton egy Iránban megrendezett hadgyakorlat keretében lezuhant egy Northrop F-5 típusú harci repülőgép, bár az éjszakai hírek még Szuhoj Szu-24 ‘Fencer’ csapásmérő repülőgépről szóltak.

Az elmúlt időszakban tartották a 10 napos Fadaeeyan Harim-e-e (Az Ég Védelmezői) hadgyakorlatot Iránban, melyen nem minden alakult a tervek szerint, ugyanis szeptember 10-én a reggeli órákban az ország észak-nyugati részében, Tabriz közelében földhöz csapódott egy Northrop F-5 típusú harcigép. A masina pilótája katapultált és túlélte a balesetet, ám megsérült. Állapotáról nincs konkrét információ.

Irán ismeretlen számú Northrop F-5-ösökből álló flottát üzemeltet. Még 1960 és 1972 között rendszeresítettek 104 darab F-5A és 23 F-5B-t, majd 1976-ig 166 F-5E/F és15 RF-5E verziót állítottak hadrendbe, mellyel párhuzamosan a gépek korábbi variánsait eladták Etiópiának, Törökországnak, Görögországnak és Dél-Vietnamnak. Azóta a gépekhez saját maguk gyártanak alkatrészeket, de több továbbfejlesztésbe is belekezdtek.

10 hozzászólás “Lezuhant egy harcigép Iránban”

  1. Egyébként az is érdekes, hogy volt fotó a sérült gép elszállításáról. Azért eléggé egyben maradt, ellentétben a képen látottakkal szemben. A pilóta nekem nagyon úgy tűnik eléggé az utolsó pillanatban hagyta el a gépet, mondhatni majdnem a földön. Egyébként a fórumokon megint hallani az iráni projektről AURORA néven. Holmi DR33 hajtóművel ideiglenesen ellátott fejlesztés állítólag a mig i-2000-2001 egykori gépén alapul, illetve a vityaz-2000 projektre hajaz, úgy 100%-ban. Egyébként az telített orosz típusról nagy semmit sikerült találnom, ami konkrét lenne. Az alapot a különböző vezetők melletti modellképek is alátámasztják. Emellett szól hogy a saját hajtóművet is elkezdtek fejleszteni. Ezt segíti hogy Irán egyébként gyárt gázturbinákat úgy hogy nem a nulláról indulnak. Én sem értem hogy miért nem vesznek Kínai gépeket, de ennek magyarázata lehet a fegyverembargó, ami ugye Kínára is vonatkozik. Ennek az egyik kijátszása, az úgynevezett hazai „fejlesztés” ami tulajdonképpen ügyesen lefedett fegyvervásárlás (gyárvásárlás) Mondjuk durva lenne a J20 mint i20 Iránban úgy 1-1 -ben, a szokásos módban bejelentve. (kifejlesztették mérnökeink az F-14 Iráni utódját az I-20-at)

  2. Erre csak azt mondom melyik az az ország amely nem adná tovább a gép titkos adatait. Hát egyben biztosak lehetünk Irán egészen biztos nem, saját jól felfogott érdekében. Azt is észre kell venni hogy ezek az új gépek nem csak a fejlesztő országok számára készülnek. Ez egy üzleti termék. Nyilván az oroszok és Kína is megfog jelenni a nemzetközi piacon akár csak az USA.

  3. A képen látható kettős vezérsíkkal ellátott F-5 iráni fejlesztés, ha jól tudom. Mutat valami előrelépést a „hagyományos” F-5-höz képest. Valahol azt olvastam, hogy nem sokat. Van erről valakinek valami infója?

  4. Ha figyelmesen megnézed a típusról készült fotókat, akkor láthatod, hogy jelentősen megnövelték a szívócsatornák belépő keresztmetszetét. Ez egyértelmű jele a nagyobb hajtómű teljesítménynek. A dupla svanc a repülési jellemzőkön javított, ami az F-5-ös esetében aműgy is kiváló volt. Nem kell lebecsülni semmi általunk kevésbé ismert fejlesztést, mert okozhatnak meglepetést.

  5. Sulyid, senki sem mondta, hogy leszedi a Raptort az égről… Egy harci repülőgép egy része csak az aerodinamika, de kellően fejlett fedélzeti berendezések és fegyverrendszerek híján nem megy sokra az ember. Kérdés, hogy az irániak ezen a téren mekkorát alkottak? Nos, remélem nem tudjuk meg, vagy ha mégis, azt csakis békés keretek között…