|

Kínaiak kémkedtek India közelében?

Néhány hónappal ezelőtt egy halászhajónak álcázott kínai egységet füleltek le India felségvizeinek közelében, mely heteken át figyelte az ázsiai ország területét. A helyszínre küldött indiai hadihajó láttán a kémkedő hajó elillant.

Az Andamán-szigetek hovatartozása kényes kérdés India és Kína kapcsolatában, így nem meglepő, hogy az indiaiakat érzékenyen érintette, hogy a kínaiak a sziget körül ólálkodtak. (Bár nem sértették meg az indiai területekhez tartozó felségvizeket, csak a nemzetközi vizeken hajókáztak.) Az indiai radarok hónapokkal ezelőtt figyeltek fel a halászhajónak álcázott megfigyelőállásra és 22 napig követték tevékenységét, amikor jobbnak látták egy hadihajóval a tudtára adni, hogy jobb lenne arrébb kotródnia. A kínaiak megértették a jelzést és odébb álltak, útjuk a Srí Lanka legnagyobb városának, Colombonak kikötőjébe vezetett.

Egy halószhajó jó álca egy megfigyelőközpont számára ,

A kikötött hajó azonban nem maradt háborítatlan, indiai nemzetbiztonsági ügynököket vezényeltek a fedélzetére, hogy alátámasszák a feltételezést. Nos, a gyanú beigazolódott, a kínaiak 22 jól felszerelt megfigyelőhelyiséget helyeztek el a halászhajó gyomrában. Természetesen a hivatalos válasz nem váratott sokat magára, a kínai kormány közölte, hogy a hajó a Csendes-óceán feltérképezésén ügyködött. Természetesen abban mindenki egyetért, hogy bár a kínaiak pecázni indultak, még véletlenül sem halakra vadásztak, hanem komoly adathalászat folyt, de mit akartak annyira megtudni? Nos, indiai források szerint a közeli szigeteken lefolytatott rakétateszteket figyelték árgus szemmel, próbálván minél több infót becserkészni az indiai eszközökről, hogy később azt a rakéta-védelmi és az ellen-tevékenységet végző rendszerekhez felhasználhassák őket.

15 hozzászólás “Kínaiak kémkedtek India közelében?”

  1. „…komoly adathalászat folyt, de mit akartak annyira megtudni? Nos, indiai források szerint a közeli szigeteken lefolytatott rakétateszteket figyelték árgus szemmel…”

    Mit lehet jobban megtudni egy halászhajóról, mint a terület fölött napi X alkalommal átlibegő műholdról? Mert az nem is kérdéses, hogy Kínának vannak felderítő műholdjai, sőt, már tavaly megkezdte az orosz GLONASS rendszerhez hasonlóan, a saját GPS rendszer kiépítését is. Igaz ugyan, hogy éppen ők bizonyították be 2 évvel ezelőtt, hogy a műholdat is le lehet lőni, ( egy saját elavult műholdjukat puffantották le! ) de India ezt biztos nem tenné meg, mert békeidőben ez casus belli-nek számít…

  2. Killer Clown: hogyha elektromos jeleket akarnak fogni, pl rádiózás, vagy akár a sokkal összetettebb dolog, a rakéták irányító rendszerének működése közben kiadott jelek stb, akkor minél közelebb vannak, annál jobb. Az elektromágneses jelek erőssége négyzetesen csökken a távolság függvényében

  3. Had idézzek akkor:
    „ők bizonyították be 2 évvel ezelőtt, hogy a műholdat is le lehet lőni…”
    és véletlenül se az van ott, hogy ők is képessek műholdat lelőni.

    Így kontexusában aztán igazán vicces lett a „gyengébbek kedvéért”. Nem? :)