|

Argentína ismét megerősítette az atom-tengeralattjárós terveit

Argentína egyike Latin-Amerika azon maréknyi államának, ahol az atomenergia jelen van – így valahol nem meglepő, hogy az atom-tengeralattjáró ötlete is előkerült. A terv egyébként nem új, de az elmúlt pár évben, a nukleáris ipar 2006-ban meghirdetett újbóli sebességbe kapcsolása végett ezen, a 80-as években befagyasztott program is ismét napirendi pontra került.

Ahogy pár évtizede, a 2010 nyarán, majd őszén újból bejelentett szándék kapcsán a tervek most is a német tervezésű/építésű, nagy méretű TR-1700 SSK osztály és a INVAP által azóta összehozott kisméretű nyomottvizes reaktor, a CAREM köré épülnek. Ezen kompakt méretű reaktor navalizált változatát kívánnák beépíteni a két befejezetlen TR-1700-asba, konkrétan a cirka 70 (más források szerint csak 50 ) százalékos készenlétben lévő Santa Fé nevezetűbe. Jelenleg folyamatban van a tengeralattjáró építésének befejezése folyamatban, ahogy a reaktor prototípusának szárazföldi tesztelése is.

TR-1700

Jelenleg 2 TR-1700-as aktív, melyek felújítása és modernizálása az első egység esetében megtörtént, a második esetében folyamatban. | Fotó: Martín Otero ,

A brazil atom-tengeralattjáró törekvések végett újból életre keltett programmal kapcsolatban Arturo Puricelli védelmi miniszter a napokban jelentette be ismét, hogy Argentína tervezi saját erőből atom-tengeralattjáró létrehozását. Kapcsolódó információ, hogy az Argentin Haditengerészet elvileg 2015-re szeretné vízben tudni a befejezés alatt álló Santa Fé-t, ami később kapná meg törpereaktorát.

Befejezetlen TR-1700

Argentína 6 db TR-1700-ast szeretett volna, de a gazdasági válságuk miatt csak az 1984-ben, illetve 1985-ben átadott, német építésű ARA Santa Cruz és ARA Santa Juan állhatott hadrendbe. A Santa Fé a források szerint mintegy 70%-os készenlétben volt a munkálatok 1994-es leállításakor, míg a negyedik egység, a Santiago Del Estero 30 százalékosan áll. Az 5. és 6., minimális szinten álló egységeket kannibalizálták. ,

18 hozzászólás “Argentína ismét megerősítette az atom-tengeralattjárós terveit”

  1. Egy kis agyalgas tema. Olyan mi lehet volna ha stilusban.

    Anno a Falklandi haboruban ( 1982-es ) az ARA San Luis ( Typ 209 ) tengo minimum haromszor kerult tuzelesi pozicioba es lotte ki a torpedoit. Egyik esetben a harombol „kozvetlen kozelrol” tuzelt a Britek egyik hadihajojara. A torpedoik ( nemet SST 4 es ) minden esetben hibasan mukodtek.

    Azt mar korabban irtam hogy a vizsgalat szerint az idoszakos karbantartas alatt az egyik agyonkepzett argentin muszakis forditva dugta ossze az egyik hateres csatlakozot )

    Ami egy kis hetvegi agyalgasra adhat temat az az hogy mi let volna ha azok a torpedok jol mukodnek es akar az elsonel fenekre kuldi az egyik brit hajot?

    Amugy a britek rakultek a San Luisra minden tengovadasz erot de meg csak nyomat sem lattak hallottak. Mar pedig a Britek voltak a NATO tengovadasz spec eroi.

    Jo mi ???

  2. Vegig pengeelene tancoltak. Amennyiben az argentinoknak sikeres tengotamadast sikerult volna vegrehajtani ugy az egesz flottajukat kelett volna visszavonni addig amig le nem vadasszak. Lehet semmi nem valtozott volna de en inkabb hajlok arra hogy egy ket plane harom elsulyesztett hadihajo utan egyszeruen nem kuldtek be volna mas felszini egyseget oda.

    De ez csak velemeny.

  3. Kedves Kuruc…
    Mi lett volna? Játsszunk hát…
    A San Juan fenékre küldi az egyik brit hajót. A britek egy héttel később indították volna az offenzívát, mert megszervezték volna a tengóvédelmet. Plusz a Belgranó gyilkosa végiglőtte volna az argentin flottát…Egy-két tengó nem csinál Malvinast :-) :-)
    Más kérdés, ha egy argentin nuli lett volna a brit partoknál…valahol…. A britek minden hangfelvétel ellenére nem mertek volna lőni egy ismeretlen nukira, mert az lehet orosz is :-) :-) Stb…

  4. A dolog szerintem ennel osszetetteb lett volna mert hogy is szervezik meg a tengovedelmet ? A helijeik nagy resze ekkor szallitott vagy eppen mar a tengerfeneken volt. A felszini egysegek meg amolyan „fogjunk tigrist pusztakezzel” stilusban tudtak volna eloadni a dolgot. Nukival vadaszni D/E tengora meg az almoskonyvek szerint nem szerencses dolog. Persze volt lent egy vagy ket hagyomanyos brit tengo is de igy is keves lett volna.

    szerintem

  5. Az Argentinoknak gyakorlatilag meg van minden technologiajuk egy hazi modernizaciohoz. Egy utos tengo modernizaciohoz. A nuki meghajtast is hazlag oldjak meg . A szonarrendszer es a tuzvezeto rendszer az amit nem tudnak maguk eloallitani es amikor ezeket vasaroljak illetve az uj torpedokat, no az lesz az igazi veszjelzes szandekuk komolysaga felol.

    Mondjuk a torpedo teren meg el tudom kepzelni hogy hazilag modernizaljak mivel az SST $ sek alkalmasak erre de szerintem kinai orosz esetleg olasz ( Black Shark ) torpedok vagy liszensz vasarlas varhato cca 2012-13 magassagaban.

    Hat tengoval a vizeken igen komoly fenyegetest jelentenek majd. Plane ha esetleg kettot majd a Brit partokhoz kuldenek abbol a celbol hogy az esetleges Arg szarazfoldi celpontok tamadasatol eltantoritsak a Briteket.

  6. A szakirodalom jó nagy része -főleg ami magyar nyelven megjelenik- brit szemléletet tükröz. Egyszerűen az angoloknál van Európa legnagyobb kiadóvállalata a témában és így az ő beállításukban írott művekkel van tele a könyvpiac.
    Tény, hogy óriási szerencséjük volt a Falklandokon. Az említett torpedók, a ki nem élesedett bombák, az időjárás (szélcsend!), ami miatt az argentin hordozóról nem tudtak csapást mérni.
    A hadiszerencse a briteket segítette, akik ezt ki is használták.

  7. dudi

    Csak hogy „kostolot” adjak.

    Van Csilei Argentin Nepali ( Gurka ) kollegam is. Viszonylag sok orosz es lengyel szarmazasu valamint nemet szarmazasu van itt nallunk de mind masodgeneraciosok minima igy a nemet orosz lengyel (szereny) nyelvtudasommal is verem oket. :-)

    Azonban meg a mai napig is az Aussik teszik ki a 80% at a seregnek.

    Az azsiaiak akik a tarsadalom 16-20% at kepviselik a civil eletben itt 1% korul vannak jelen.