|

Új önjáró löveget kapnak az orosz ejtőernyősök

A HTKA hasábjain már többször foglalkoztunk az Orosz Ejtőernyős Csapatokkal (továbbiakban: VDV – Vozdushno-Desantnye Voiska), elsősorban a folyamatos eszközpark-modernizáció kapcsán. 2009 végén esett szó a BMD-4M AIFV rendszeresítéséről, majd következett a BMD-3-on alapuló 2S25 / Sprut-SD önjáró páncélelhárító löveg első „éles” bemutatkozása. Utóbbi hír esetében szóba került, hogy tervbe vették az önjáró lövegek modernizációját-gyarapítását. Nos, jelen esetben erről számolhatunk be, ugyanis minden jel arra utal, hogy hamarosan új típus gyártása kezdődhet meg.

Nyikolaj Ignatov altábornagy, a VDV parancsnoka a napokban arról számolt be a nyilvánosságnak, hogy mostanra sikeresen befejezték egy új, deszantolható önjáró löveg (self propelled gun – SPG) fejlesztését és tesztelését, gyártása hamarosan beindulhat. A rejtélyes, egyelőre típusjelzés nélküli jármű várhatóan 2013-tól állhat szolgálatba nagy példányszámban, leváltván a kiöregedő 2S9 Nona-S és SVK lövegeket. Ezeket még az 1980-as években rendszeresítették, alapjukat a BTR-80 képezte. Mára feladataik egy részét átvették a modernebb 2S31 Vena-k, ám szükségessé vált egy másik löveg rendszeresítése is.

2S31 Vena önjáró löveg |Forrás: Defense Update ,

A Vena a BMD-3 alvázára épült, és 120 mm-es huzagolt csövű ágyújából képes orosz és NATO-szabvány lövedékek tüzelésére – ezzel egyértelműen nyitva az exportpiacok felé. Az Ignatov által beharangozott új típus valószínűleg vagy a Vena még tovább modernizált verziója lesz, vagy pedig a BMD-4-ből került átalakításra. Utóbbi egyébként valószínűbb, hiszen ezzel logisztikailag is előnyössé válna a rendszeresítése, lévén a két jármű sok hasonlóságot mutatna üzemeltetési szempontból.

Egyelőre tehát nem tudunk túl sokat, azonban a projektnek már a léte is sokatmondó. Eszerint az orosz hadvezetés nem csak a száját jártatta, mikor a VDV nagyarányú modernizációját és bővítését hirdette, tehát tényleg fontosnak tartják a haderőnemet. Ennek oka lehet a grúziai háború és annak tapasztalatai, mely során a légi mozgékonyságú csapatok bevetése sok hasznot hozott, küldetéseik sikeresnek bizonyultak. Ignatov szerint az új SPG fejlesztésénél is figyelembe vették ezeket a tapasztalatokat, felkészülvén a jövő hasonló konfliktusaira.

39 hozzászólás “Új önjáró löveget kapnak az orosz ejtőernyősök”

 1. Ha jól látom ez egy önjáró aknavető, amivel a régebbi önjáró aknavetőket (Nona, Vena) fogják leváltani. Ha sikerülne összehozniuk egy önjáró 122 mm löveget is, akkor teljes lenne kép.
  Amúgy érdekelne, hogy ezeknél a járműveknél (beleértve a BMP3) miért hátul helyezkedik el a motor? A legtöbb országban előre teszik, hogy hátul kialakíthassanak egy desszantajtót.

 2. A Vena aknavető nem löveg.

  Mackensen

  “Amúgy érdekelne, hogy ezeknél a járműveknél (beleértve a BMP3) miért hátul helyezkedik el a motor? A legtöbb országban előre teszik, hogy hátul kialakíthassanak egy desszantajtót.”

  Ez engem is érdekel mert a BMP-3-nak hátul van a deszant ajtaja :)
  http://www.jovonk.info/sites/default/files/kepek/hir/tronkovetelo-bmp-3-2.jpg
  A motor pedig a padlóban van igaz hátul.
  A BMD-4-nek is hátul felül van a deszantajtó.

 3. Igen, tudom, hol van a desszantajtó. Engem személy szerint érdekelne az indok, amiért emellett a kialakítás mellett döntöttek. A BMP 1 és 2 esetében úgymond hagyományos irányvonalat követtek ezzel párhuzamosan a BMD 1/2 esetében található meg először ez a kialakítás, amit más a BMD-3-ban át is vettek. Valamiért nagyon megtetszhetett nekik a BMD kialakítása amiért a nehezebb kategóriát képviselő BMP-nél is áttértek rá.

 4. Puma. Pannon Puma

  Szerintem is inkább aknavető, ilyen vékony csövű ágyú nagyon alacsony nyomáson és ebből eredően kicsi kezdősebességgel indítja a lövedéket.
  Ja, meg a csőfar kialakítása is nagyon alacsony nyomásra utal, inkább aknavető !

  Miért nincs elöl a motor ? A homloklemezek nagyon alacsony szögben találkoznak, szerintem nem férne el !

  Oszt’ miért így alakították ki, arra csak a tervezők tudnának választ adni…..

 5. Nem hinném, hogy ez lenne a válasz. Túl sokat nem javít a jármű túlélőképességén, sőt. A jármű tornya tele van lőszerrel. Gyakorlatilag lehetettlen úgy eltalálni szemből, hogy nem érje a lőszert is találat. Ha valami átütné a páncélt, nem hinném, hogy a vezető teste + az a pár méter számítana valamit.

  http://www.youtube.com/watch?v=92vuLLOuCTg

  http://www.hudi2.republika.pl/Bmp-3/BMP-3cut.jpg

  Szerintem inkább összefügg a taktikai elképzelésekkel amibe ezt az eszközt beleillesztették. Azzal, hogy hátratették a motort elől, a vezető mellett, még kialakítottak két tüzelési pontot. Valószínüleg az ússzóképpeség terén is előnyösebb ez a kialakítás. Nekem az a benyomásom, hogy ez inkább egy könnyű harckocsi gyalogsági harcjármű képességekke, mit egy “standard” gyalogsági harcjármű.

 6. Ami a könnyü hk jelleget illeti, rengeteg második világháború beli hk megirigyelné azt a tüzerőt, amit ez a jármű képvisel. Itt gyakorlatilag mindent a maximális tűzerő és mozgékonyság érdekében áldoztak fel. A deszant minha mellékes lenne.

 7. Puma. Pannon Puma

  ” Puma, a homloklemezeket más szögben is össze lehet hegeszteni:) ”

  Igen, ez tény. Egy harcjármű tervezésénél is fontos a tapasztalaton kívül az alkalmazás helye,módja stb.

  Ahol kevés az ember – Izrael – ott jobban védik a képzett katonát !

  Ahol még a tömeghadsereg dominál, ott a gyakorlatlan újonc nem olyan értékes …….

 8. A páncélzata sem gyenge.Szemből 30mm-es páncéltörő lőszernek ellenáll 300-méternél nagyobb távolságból,oldalról pedig a 12,7mm-es lőszernek 50 méternél nagyobb távolságból és erre szoktak pakolni még reaktív páncélzatot ami megsokszorozza ezeket a értékeket.

 9. Ez a kombináció szerintem a harc eszköz max tulélését garantálja.

  Ez deszant eszköz meg van a max töge.
  Tökéletes védelem nincs.
  Ennek a masinának a sebessége és tűz erejébe rejlik a védelme.

  Motor meg fontos elem. Ha vonalaidtól messze terékenykedel akkor meg pláne egy döglött harcjármű akár mennyire jó. Hasztalan.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.