HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Algériai repülőgépek az ikutszki üzem gyártósorain

A szibériai Irkutszk városában található repülőgépgyár napjainkban elsősorban az Algériai Légierő megrendelésére dolgozik. A korábbi sikertelen MiG-29SzMT üzlet helyett megrendelt tizenhat nagyteljesítményű Szu-30MKA vadászbombázó repülőgép típus első példányai a gyártósorról hamarosan átadásra kerülnek gyári berepülő csoport számára. A típus az India számára tervezett MKI változat alapjain került kialakításra.

Algéria eredetileg huszonnyolc ilyen repülőgépet rendelt, elsősorban a már öreg nagysebességű MiG-25-ös típusuk leváltásra. Az marokkói szomszédjával erőteljes fegyverkezési versenyt folytató Algéria 2007 és 2009 között vehette át a megrendelt huszonnyolc példányt. Az újonnan épült Ain Beida legi bázison intenzív képzést indítottak a személyzet számára, amelybe a földi célpontok elleni csapásmérés mellett, a légi utántöltés is beletartozott. A Szu-30MKA típus 2010. májusra állt hadrendbe.

Az ikutszki üzemben jelenleg gyártás alatt lévő tizenhat új kacsaszárnyas repülőgép leszállítása után, várhatóan negyvennégy Su-30MKA áll majd hadrendbe az Algériában.

Ezen kívül a szibériai gyár továbbra is szerkezeti elemeket szállít az indiai Szu-30MKI bangalore-i gyártósorára, illetve az Orosz Légierő várható megrendelésére, két Szu-30SzM prototípus gyártásának is nekiálltak.

A irkutszki üzem szerelősorin a Szuhojok mellett, az új orosz sugárhajtású kiképzőgép, a Jak-130 gyártása is szériában folyik. A típus gyártását eredetileg a sokol-i üzemben tervezték, de állítólag az irkutszki jobb adottságokkal rendelkezik. Az orosz, algériai és valószínűleg vietnami megrendelésre készülő repülőgépek, több mint harminc példánya épül jelenleg a gyártósorokon.

A tizenhat gyártás alatt lévő algériai Jak-130 sivatagi terepszínt kap. Ezekkel tervezik fokozatosan leváltani az algíri L-39-es Albatroszokat. Jelenleg tárgyalásokat folytatnak további harminckét gép megrendeléséről is.

Az üzem igyekszik több lábon állni, hiszen mindezeken kívül az orosz MSz-21-es és az európai Airbus 320-as utasszállító repülőgépekhez is szállítanak részegységeket.

—–
Szerző: Galcom

Exit mobile version