|

F-35 csere-bere

A Pentagon által az Egyesült Államok Kongresszusának küldött levél szerint nemrégiben azzal kapcsolatban kereste meg őket az Egyesült Királyság, miszerint a Britek szívesen elcserélnék egy korábban megrendelt F-35B repülőgépüket F-35C-re. Mint ismeretes, a rövid felszállásra és függőleges leszállásra (STOVL) képes B verziót a britek az ugrósáncos Queen Elizabeth osztályú repülőgép-hordozókra tervezték rendszeresíteni, így a fejlesztési programjába is nem kevesebb, mint két milliárd dollárral szálltak be. Ám mivel a tavaly október végi Strategic Defence and Security Review jelentősen megváltoztatta az előzetes terveket, – 2 hordozó helyet csak egy kerül rendszeresítésre, a másik felépül, de “tartalékban” marad, illetve ugrósánc helyett katapult kerül beépítésre – így a várhatóan 2020-ban szolgalatba álló HMS Queen Elizabeth az F-35C típusokat fogja majd hordozni. Így tehát a Briteknek nincs szüksége a tesztgépre sem, ami viszont jól jönne az Amerikai Tengerészgyalogságnak.

A hír érdekessége, hogy a Pentagon szerint a csere elvileg költség-semlegesen valósulna meg, tehát hiába olcsóbb valamivel a C változat (jelenleg körülbelül $139,5 millió szemben a B változat $150 milliós árával) a britek nemhogy pénzt nem kapnak vissza, de még azt a különbözetet is ki kell fizetniük, ami az ő B változatuk és a U.S. Marine Corps számára rendszeresítendő, szintén B változat közti különbségből adódik. Továbbá, ha valamilyen speciális kérésük lenne a csere F-35C-vel kapcsolatban, akkor annak költségeit is nekik kell állniuk. Ebből tehát az következik, hogy azonos típus ide, vagy oda, bizony a megrendelő országok azért igyekeznek “személyre szabni” mind a B, mind a C típusaikat, kérdés csupán az, hogy ez a kepésségek terén milyen eltérést jelent.

F-35B BF-02

Fotó: Lockheed Martin ,

Az amerikaiak természetesen örülnek a hírnek, hiszen a Tengerészgyalogság így a tervezettnél két évvel korábban jut egy F-35B-hez, amelynek üzemeltetésére már be is adták a költségvetés módosítási kérelmüket, 10 millió extra zöldhasút igényelve a 2013-ra és 2014-re.

—–
Szerző: Rynard

45 hozzászólás “F-35 csere-bere”

  1. Az ACU-t városba találták ki,oda jó meg esetleg sziklák közé de a ott meg nem nagyon harcolsz,a tél meg fehér és nem szürkéskék.A Multicam meg csak a nevében Multicam,az hülyeség,hogy mindenhova jó.Afganisztánba és a hasonló országokba jó de egy sivatagba,Európába,esőerdőbe stb már megint nem jó.

    Az a nagy igazság,hogy az ARMY-n röhög az egész világ mert képtelenek rájönni,hogy nem lehet minden hadszíntérre mintát készíteni,vagy nincs olyan minta ami mindenhova jó.Nem véletlen van az,hogy a világ országainak döntő többségében van egy Woodland szerű és egy sivatagi szín.

  2. A helyzet az hogy az ACU az csak egyfele kompozicioban letezik: feher, enyhe szurke es a zold arnyalataiban van. A Multicam, mint ahogy a neve is elarulja, tobb fele kompozicioban letezik. Amit Afganban hasznalnak, tulajdonkeppen egy ACU minta szabassal rendelkezo Multicam. Letezik ugyanilyen szabassal `dzsungel` szinvilagu Multicam is, ahol joval erosebb zold szinekben `tundokol` a gyakorlo egyenruha. Egy a kozos mindegyikben: a szabas, zsebek helye, tepozarak stb..

  3. sulyid

    Miért favorit neked az ACU???

    Danger

    A Multicam lényege az,hogy ellentétben a specializált ruhákkal(Woodland,Desert)amik egy adott környezetben kiválóan teljesítenek(azon kívül pedig szinte sehogyan sem)próbáltak egy olyan mintát és színt kitalálni ami ugyan sehol sem rejt kiválóan de mindenhol minimum közepesen teljesít.

    De abban igazad van,hogy az ACU és a Multicam szabása megegyezik.

  4. A multicam egyértelműen jobb általános használatra, valamint lumbhullatő erdőkben is kiváló. Ez nem valási kérdés, aki látta őket akcióban, az tudja, hogy a multicam sokkal jobb, de a panamázások mitt nem az nyert annó.

  5. Franciák oda tudnának verni atom nélkül is bármely konvencionális középhatalomnak és kisebb országnak, legalábbis eséllyel. Britek jelenleg nem, ezen kívül talán még az oroszok és augusztusra már Kína is.

    A francia gépek francia támaszpontokrók kezdtek Líbia fölé járni. Minden rozzantság ellenére az angol gépek, meg otthonról…

  6. Amúgy az ACU a szabásminta,a döntött zsebnyílással, az ucp amit most használnak, és szar.

    Amúgy én úgy találtam, hogy eléggé elüz az UCP, a többi viszont mind használható volt, ahogy a magyar bocimintás sem volt rossz. Tavaszzal láttam ezeket együtt, akkor a legtöbb túl sötét árnyalatú volt, de a multicam világosabb árnyalata egy átlag magyar erdőben nagyon jól rejtett.

  7. Először is, mivel ez az első hozzászólásom a HTKA-n, ezért üdv mindenkinek.

    A camo témához fűznék néhány linket:

    http://en.wikipedia.org/wiki/U.S._Army_universal_camouflage_trials

    http://domhyde.wordpress.com/2009/12/13/camo-test-afghanistan/

    Illetve, az ABU sztori, ami azt bizonyítja, hogy nem csak itthon vannak idióták a hadsereg döntéshozói között:

    „Basic” DIGITAL TIGER™ (All Terrain II colorway shown)

    The fully pixilated pattern elements maximize near and far visual break up. Micro/macro visual „noise” is created that enhances camo effectiveness at all distances.

    We combined our very effective copyrighted Original Vietnam Tiger Stripe™ pattern with advanced proprietary pixilation design techniques to make this a far superior pattern in all respects.

    Unfortunately for the Air Force, Leadership decided that an authentic Battle ready advanced pixilated Tiger Stripe camouflage pattern and colorway was not worth the few extra cents per uniform.”

    http://www.tigerstripeproducts.com/airforcetiger.htm

  8. Nem hülyék, hanem korruptak. Itthon is volt példa korrupcióra a hadsereg pénzéből. Ott is. És valóban, nem csak a muticam játszott, több az ucp-nél jobb minta volt, mégis az nyert. Ezek közül én a muticamet láttam, és szerinem a legjobb volt egy Magyarországi erdőben tavasszal.

    http://www.multicampattern.com/gallery/
    http://www.multicampattern.com/gallery/gallery/4572589

    javaslom itt megnézni. valójában is igen jó rejtett. de bárki megnézheti, ha elmegy egy olyan társasággal airsftozni, akik ilyet hordanak. Pl a versegi srácok.

    https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/MultiCam

    but originally lost to the Universal Camouflage Pattern (UCP) in 2004, seen in the Army Combat Uniform. However, it has been newly commissioned in 2010 and will be replacing the UCP pattern over time for use by US Army Units serving in Afghanistan, Under the Designation OCP or Operation Enduring Freedom Camouflage Pattern.[2][3

    The United States Air Force just recently announced that they will be adopting use of MultiCam for some of their uniforms.

  9. sulyid

    „Az ACU mennyire üt el az eu tereptől?”

    Mennyi szürke szín van egy erdőben???

    „Ha annyira szar, akkor miért nem cserélik le a mintát? Nem hiszem, hogy mindenki hülye lenne az USA-ban…”

    Nem mindenki hülye csak az ARMY…a TGY nem követte hülyeségüket.

    Veér István

    Nem csak tavasz van hanem nyár és ősz is.

  10. „Mennyi szürke szín van egy erdőben???”

    Attól függ, hogy milyen erdőben,milyen időjárásról beszélünk. Egy „ködösebb” angol reggelen nem hiszem, hogy annyira világítana a UCP, főképp akkor, ha még nagy mennyiségű kő is található az adott erdőben.