|

Új CFE-szerződést javasol Oroszország NATO nagykövete

Oroszország új NATO nagykövete – a nyugati sajtó által korábban nem éppen NATO barátnak titulált – Dmitrij Rogozin úgy nyilatkozott a közelmúltban, miszerint egy módosított CFE szerződésnek rendelkeznie kéne az aláíró felek haditengerészeti erejéről is. „Úgy vélem, hogy egy olyan szerződés aláírása felé kéne elmozdulni, mely figyelembe veszi a haditengerészeti vonatkozásokat is.” – nyilatkozta Rogozin egy sajtókonferencián.

A CFE szerződés (Conventional Armed Forces in Europe / Hagyományos fegyveres erők Európában) egy, a hidegháború utolsó éveiben létrejött megállapodás: az 1990-ben megkötött szerződés az Atlanti-óceán és az Urál közötti területen korlátozza a hagyományos nehézfegyverzeteket, mellyel a meglepetésszerű masszív lerohanás kivédését kívánták szavatolni.

A Szovjetunió és így a Varsói-szerződés széthullása, illetve az Európában így végbement változások a szerződés módosítását igényelték, melyre 1999-ben került sor. A módosított változatot Oroszország (illetve Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán) ratifikálta, ám a NATO tagállamok erre nem hajlandóak, míg Oroszország 100%-osan nem teljesíti azon feltételüket, hogy csapatait teljesen kivonja Grúzia és Moldova területéről.

A szerződés jelenleg moratórium alatt áll Oroszország részéről, lévén 2007 december 12-vel Moszkva papíron felfüggesztette az annak történő megfelelést. Tette mindezt az akkoriban az európai rakétavédelmi rendszer körül időnként már-már hidegháborús retorikát felvevő amerikai – orosz diplomáciai adok-kapok játék részeként. A hivatalos indoklás a NATO térségbeli erősödése, illetve a Balti-államok általi ratifikáció elmaradása volt.

A szerződés feltámasztásáról azóta már zajlottak kétoldalú tárgyalások – legutóbb tavaly novemberben kommunikálta a NATO azon szándékát, mely szerint szeretnének újból életet lehelni a egyezménybe.

Rogozin NATO nagykövet nyilatkozatából ítélve úgy tűnik, hogy Moszkva megpróbálja egy füst alatt a régiós tengereken is kiegyensúlyozottabbá tenni az erőviszonyokat. A nagykövet nyilatkozata szerint nem célravezető, hogy a CFE szerződés csak a szárazföldi erőket korlátozza, miközben a NATO tagállamoknak jelentős tengerészeti előnye van a térségben az Orosz Haditengerészettel szemben. A módosított változatnak orvosolnia kellene ezt is állásfoglalása szerint.

2 hozzászólás “Új CFE-szerződést javasol Oroszország NATO nagykövete”

  1. Hát ebben az esetben azt hiszem, az oroszoknál van a pont. Ha a hagyományos fegyvereket nézzük, bizony a „Nyugat” már jókora fölényben van a volt FÁK-kal szemben, valóban főleg haditengerészet terén. Érdekes, hogy a nyugati légifölényt ezek szerint nem érzik annyira döntőnek, hogy nem panaszkodnak rá.
    A Grúzia és Moldova területéről való csapatkivonás meg úgysem fog megvalósulni, mivel mindkét helyen az ottani orosz lakosság miatt vannak ott. Moldávia egyébként is egy cifra dolog, mert Románia burkoltan, de már rágóta be kívánja kebelezni a „Nagy-Románia”-projekt keretén belül (ebbe a jelenlegi Románián kívül Moldávia, a dél-ukrajnai Budzák és szintén Ukrajnából egyéb kisebb részek a jelenlegi román és modáv határ ukrán oldalán, ahol etwas román kisebbség él). Értelemszerűen ez leginkább az ukránoknak „nemgyerebe”, de az oroszok sem tapsolnának örömükben, mert akkor a transznisztriai orosz kisebbségnek annyi joga lenne Romániában, mint most a magyarnak. Ezek a tervek magyarázzák egyébként a román haderő nagyságát, nem annyira a magyar revíziótól való félelem (bár politikai lózungnak egy kis pluszpénzért a seregnek ez sem rosz, elég a román cikkekre gondolni a Gripen-beszerzés alatt: „magyar légifölény” és egyebek. Szegény alakok, ha ismernék a valódi helyzetet, nem strapálnák magukat ennyire…)

  2. „A szerződés jelenleg moratórium alatt áll Oroszország részéről, lévén 2007 december 12-vel Moszkva papíron felfüggesztette az annak történő megfelelést. Tette mindezt az akkoriban az európai rakétavédelmi rendszer körül időnként már-már hidegháborús retorikát felvevő amerikai – orosz diplomáciai adok-kapok játék részeként. A hivatalos indoklás a NATO térségbeli erősödése, illetve a Balti-államok általi ratifikáció elmaradása volt.”
    :) Na ennyit ernek ezek a szerzodesek. Amugy nem hinnem hogy valaha is Romaniahoz csatlakozna Moldavia, a maci nem fogja ezt hagyni.
    HOgy ez magyarazna a roman hadero nagysagat? Ehh, enm hinnem hogy barkivel is ujjat mernenek huzni. Az oroszokkal biztos nem, de szerintem az ukranokkal sem.