|

A NATO szeretné feltámasztani a CFE-szerződést

Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár hétfői nyilatkozata szerint a szövetség reményei szerint a közeljövőben sor kerülhet az európai hagyományos fegyveres erők ellenőrzéséről és korlátozásáról szóló (CFE) szerződés feltámasztására.

Olvasóink talán emlékeznek, hogy az európai rakétavédelmi rendszer körül időnként már-már hidegháborús retorikát felvevő amerikai – orosz diplomáciai adok-kapok játék részeként Moszkva 2007 nyarán szellőztette meg azon szándékát, miszerint a szerződésnek megfelelésének felfüggesztésére készül, majd 2007. december 1-én Vlagyimir Putyin aláírásával szentesítette el ezen törvényt.

Az 1990-ben megkötött szerződés az Atlanti-óceán és az Urál közötti területen korlátozza a hagyományos nehézfegyverzeteket. A hidegháború utolsó éveiben megkötött szerződés első változata a meglepetésszerű masszív lerohanás kivédése érdekében született meg.

A Szovjetunió és így a Varsói-szerződés széthullása illetve az Európában így végbement változások a szerződés módosítását igényelték. Erre 1999-ben került sor. A módosított változatot Oroszország (illetve Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán) ratifikálta, ám a NATO tagállamok erre nem hajlandóak, míg Oroszország 100%-osan nem teljesíti azon feltételüket, hogy csapatait teljesen kivonja Grúzia és Moldova területéről.

Moszkva a moratórium kapcsán egyrészt arra hivatkozott, hogy a CFE nem működik, hiszen a megváltozott körülményekhez alkalmazkodó, módosított szerződést egyik NATO tagállam sem ratifikálta. Másrészt csak is saját biztonságának biztosítása végett cselekszik.

Rasmussen nyilatkozata természetesen nem egy friss szándék közlése, lévén a szerződés újbóli hatályba léptetése érdekében már a korábbi években is zajlottak egyeztető tárgyalások a két fél között, melyek alakulásáról mindkét fél pozitívan nyilatkozott.