|

Vége a kacsintgatásnak: Type 041-esek mennek Pakisztánba

Az idei év márciusának első felében írtunk róla, hogy Pakisztán újabb szállal kíván Kínához kötődni, és a közös harckocsi, valamint vadászbombázó programjuk, illetve egyéb haditengerészeti programok után víz alatti portékában is Pekinghez fordultak.

A tavasszal a védelmi minisztérium arra kérte a kormányt, hogy bólintson rá a kínai SSK beszerzésre a növekvő fenyegetettség és a képességbeli rés tágulásnak enyhítése érdekében. A védelmi minisztérium állítólagosan arról tájékoztatta a kormányt, miszerint a Pakisztáni Haditengerészet esetében kritikusan kibillent az erőegyensúly a tengeralattjárók és a hadihajók kapcsán, és ez az idő előrehaladtával egyre csak romlani fog, ha nem tesznek ellene.

Tettek. Míg India – ahol hogy-hogy nem szintén a tengeralattjárós erő megcsappanásától rettegnek – a Scorpene átadási határidőkkel hadakozik, illetve előkészíti a következő körös, elvileg irdatlan árcédulájú tendert, addig Pakisztán is lépett: a friss értesülések szerint ugyanis Iszlámábád és Peking kedden véglegesítette azon szerződést, mely értelmében a kínai fél legmodernebb SSK osztályából, az AIP-es Type 041 / Jüan-osztályú tengeralattjárókból szállít hatot Pakisztánnak. Egyéb részlet ezen soványka infócsomagon felül egyelőre nem ismert.

Type 041 / Jüan-osztály ,

A Pakisztáni Haditengerészet víz alatti fronton jelenleg kizárólagosan francia technikával bír az 5 Agosta-osztályú egysége formájában. Ebből kettő Agosta 70-es és eredetileg Dél-Afrikának szánták, csak az ENSZ 1977-ben életbe lépő szankciója végett az 1979-ben és 1980-ban elkészült tengeralattjárók végül Pakisztánban kötöttek ki. A maradék három egység lényegesen újabb, hiszen a Khalid-osztály (Agosta 90B) egy alaposan modernizált változatot takar, melyből kettő Pakisztánban épült meg a DCNS felügyelete alatt – az utolsó AIP rendszerrel (MESMA). A Khalid-osztály tagjainak átadási dátumai: 1999, 2002, 2006.

Agosta 90B / Khalid-osztály

Agosta 90B / Khalid-osztály ,

11 hozzászólás “Vége a kacsintgatásnak: Type 041-esek mennek Pakisztánba”

  1. „…a kínai fél legmodernebb SSK osztályából, az AIP-es Type 041 / Jüan-osztályú tengeralattjárókból szállít hatot Pakisztánnak.”

    Azért szívesen megnéznék egy szakmai összehasonlító tesztet, melyben az új kínai csoda mellett szerepel pl. a német U-214 osztály, és az orosz Lada osztályú SSK tengó is. Kéne szólni a Totalcar-os fiúknak, mert ők szoktak ilyen összehasonlító teszteket írni… :-))

  2. A Seawolf-okat anno nagyobbrészt a Los Angeles flotta váltótípusának szánták, csak aztán a Szu recsegve-ropogva összeomlott, magával ragadva az amerikai védelmi költségvetést is, így a képességei miatt igen combos árú Seawolf-okra nem jutott zseton.

    Egyébként eredetileg 29 egységet terveztek, ami később egy tucatra, majd végül háromra redukálódott. A 12 egységes móka cirka 33,5 milliárd USD-be került volna. Oszd le… :)

  3. Anno a fő célkitűzés a Virginiakkal kapcsolatban az árcédula drasztikus csökkentése volt – a célösszegnek 2 milliárd lett megjelölve.

    A GAO (a helyi számvevőszék) egy 2010 novemberi vizsgálata szerint a Virginia program 40 százalékos költségtúllépéssel küzd. Ugyebár 30 egység van tervezve, ezidáig 18-at rendeltek meg. A Navy évek óta azt szajkózza, hogy a költségcsökkentő módosítások végett a 2 milliárdos célértéket a 2012-es költségvetési évben (2011 őszén kezdődik) megrendelt 2 Virginia esetében érik majd el.

    http://toocan.com/lunog/media/blogs/halibut/pdfs/vcs_gao_mar2011_review.pdf

  4. Pár infó:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles_class_submarine

    http://www.fas.org/programs/ssp/man/uswpns/navy/submarines/ssn688_la.html

    http://www.globalsecurity.org/military/systems/ship/ssn-688.htm

    http://en.wikipedia.org/wiki/Seawolf_class_submarine

    http://www.fas.org/programs/ssp/man/uswpns/navy/submarines/ssn21_seawolf.html

    http://www.globalsecurity.org/military/systems/ship/ssn-21.htm

    http://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_class_submarine

    http://www.fas.org/programs/ssp/man/uswpns/navy/submarines/ssn774_virginia.html

    http://www.globalsecurity.org/military/systems/ship/ssn-774.htm