|

Korvett rövidhírek

A 2010-es év utolsó napjaiban értekeztünk az Ománi Haditengerészet fejlesztési folyamatáról, melynek kivitelezésekor a szultánság régi szállítója, Anglia felé fordult. A tavaly decemberi hír aparopóját az adta, hogy mérföldkőhöz érkezett a 2007-ben elindított, 3 korvett megépítéséről szóló Khareef program, megkezdődtek az első, az Al Shamikh nevet viselő korvett tengeri tesztjei.

A hajókat építő BAE Systems akkori menetrendje szerint a harmadik korvett idén márciusban követte volna a hajóosztály 2010 júniusában vízre tett 2. tagját. Nos, ha némi csúszással is, de június 27-én, az Ománi Haditengerészet és a Royal Navy képviselőinek jelenlétében Portsmouthban sor került a harmadik korvett, az Al Rasikh vízrebocsátással egybekötött keresztelőjére.

Az Al Rasikh korvett

Az Al Rasikh korvett | Fotó: BAE Systems ,

Menetközben Szentpétervárott elkezdődött a június 29 – július 3 között zajló International Maritime Defense Show. A kétévente megrendezett esemény annyiban kapcsolódik a korvettes címhez és amiatt kapott helyet ezen szösszenetben, mert itt mutatkozik be először publikusan a Sztereguscsij-osztályú korvettek legújabbika a tavaly áprilisban vízre került, és a tengeri tesztjeit az idei évben megkezdő Soobrazitelny.

Az IMDS-2011-re a szervezők külhoni haditengerészeteket is meghívtak – így a mintegy 30 orosz hajó mellett egy német, egy holland és egy amerikai fregatt is jelen van Néva-folyó torkolatának közelében. A németeket a Sachsen-osztályú F220 Hamburg, a hollandokat a Karel Doorman-osztályú F831 Van Amstel fregatt képviseli. A korábbi értesülések szerint az amerikaiak eredetileg egy Ticonderoga-osztályú cirkálóban gondolkodtak, (Úgyis annyira belejöttek az orosz partokhoz küldésükben… – a szerk.) ám ebből később visszatáncoltak, elvileg azzal indokolva, hogy aggályaik támadtak a kikötő biztosította szálláshelyek mennyisége miatt, így inkább egy kisebb Oliver Hazad Perry-osztályú fregatt mellett döntöttek. Konkrétan a USS Carr (FFG 52) nevezetűre esett a választás. A Balti-tenger térségébe június 14-én elindult fregatt mely június 28-án reggelén érkezett meg Szentpétervár kikötőjébe.

USS Carr (FFG 52)

USS Carr (FFG 52) – 2011. június 14., Norfolk – az indulás pillanatai | Fotó: U.S. Navy, Lolita Lewis ,