|

Hosszú lesz a Turbulent utolsó bevetése

Május közepén írtunk róla, hogy a Royal Navy atom-tengeralattjárói által jó ideje nem ismert hosszúságú bevetésről tért haza a Trafalgar-osztályú SSN, az HMS Tireless. A „Szueztől keletre” tevékenykedett Tireless legénysége kint tartózkodása alatt szembesült a Royal Navy azon döntésével, hogy 8-ról 10 hónapra tolják ki a bevetés időtartamát.

Megvalljuk, nem tudjuk, hogy korábban is ismert info volt-e, de mi most futottunk bele, hogy a 2011 februárjában kihajózott, a Tireless-tól a régióban a stafétabotot átvevő HMS Turbulent sem úszta meg 10 hónapnál rövidebb bevetéssel: a hajósztálya második egységeként 1984 áprilisában hadrendbe állt, jelenleg kivonás előtt álló HMS Turbulent decemberben érkezik majd csak haza honi kikötőjébe, Devonportba. Kivonása 2012 januárjában esedékes.

A ködös Albiont még a télen hát mögött hagyó SSN egy ideig ólálkodott a líbai partok közelében is, de az általa leváltott, majd később újból visszatérő HMS Triumph-fal ellentétben nem akadt számára préda. A Triump által leváltva júniusban áthajózott a Szuezi-csatornán és egy időre tiszteletét tette az Egyesült Arab Emírségek Fujeira nevezetű emírségében, ahol találkozott az RFA Diligence ellátóhajóval.

HMS Turbulent a Szuezi-csatornában

Az HMS Turbulent a Szuezi-csatornán történő átkelés közben | Fotó: Royal Navy ,

Az azóta ismét optimális közegében ténykedő SSN kapcsán talán érdemes megemlíteni, hogy január óta TV stáb is tartózkodik a fedélzetén, akiknek munkája elvileg ősszel kerül majd adásba.

16 hozzászólás “Hosszú lesz a Turbulent utolsó bevetése”

  1. Kikötőben végül is 1x járt a Turbulent, de a legénység elvileg ugyanaz, nem volt/lesz csere sem a Tireless, sem a Turbulent esetében a hírekből leszűrtek alapján.

    A jenkik meg ugye átlag 6 hónapra mennek ki. Mondjuk a briteknél se a 10 hónap volt a bevett módi korábban, ez csak a közelmúltban ütötte fel a fejét – egyelőre csak 2 bevetés esetében, ha minden igaz.

  2. molni

    Ratapintottal a lenyegre. 10 honapot nem lehet egyfolytaban szolgalni mert az gyakorlatilag tonkreteszi a csaladot. Szerintem ket lehetoseg van. Vagy rendkivuli es egyedi esetrol van szo mert hajohianyal kuszkodnek es olyan utanna az anyagi es egyebb kompenzalas is. Vagy pedig a szemelyzetet valtjak.

    En az utobbira tippelek. Szerintem a szemelyzetet valtjak cca 5 havonkent, aztan meg a muszaki ellenorzesre karbantartasra meg hazatoljak a ladikot.

  3. Kuruc,

    Hogyne lehetne szolgálni 10 hónapot. A család nem szempont a tervezés során.

    Az ellátóhajók rengeteg műszaki gondot megoldanak, nélkülük nem működne a rendszer, se a jenkiknél, se máshol.

    Devil

  4. Devil 505

    A csalad az emberi elethez, tisztes elethez valo jog alapkovetelmeny sot alapertek a RN-nel. Ilyet nem tehetnek es nem is tesznek meg alapvetoen.

    Az ellatohajokat jol latod. Ha kinyirod egy flotta ellatohajojat akkor az a flotta vagy haza kell hogy menjen vagy a legkozelebbi barati kikotobe. Azonban ezek sem mindenhatoak, ne tudnak mindent megcsinalni kijavitani.

  5. Kuruc,

    Család, alapvető jogok … Ez szép, csak a valóság nem ilyen. Amikor egy professzionális haderőhöz belépsz, leszerződsz, stb., akkor lemondasz néhány jogodról. Parancs van. Ha tíz hónapra szól, akkor annyira. Pont.

    A leterheltség nyilván nagy. Létszámgondok, kevesebb hajó a sokasodó feladatokra, stb. Nemrég olvastam egy US tengeralattjárós tisztről. Elismerten kitűnő tiszt volt, annapolisi évfolyamában másodikként végzett, ami nem semmi. Gyerekkori álmáért hajtott és elérte, amit akart. Majd az első ciklus végén 4 vagy 5 év szolgálat, nem tudom pontosan, elment a flottától. Az oka, hogy családot akart és úgy nem volt esélye rá, hogy két hathónapos bevetésen összesen 9 azaz kilenc szabadnapja volt.

    Amit egy ellátóhajóról nem tudnak megoldani, az már nagyon komoly baj. Tényleg szinte mindent megoldanak.

    A bevetés hosszát többnyire az élelmiszer tartalék határozza meg – illetve az sem mert pótolják.

    Üdv: Devil

  6. Most Ördög barátunknak van igaza , s Kengurú Jack pedig beégett… Legalábbis szerintem… Amúgy is ha az ember leszerződ valahová , viselje a következményeit… Szerintem az ilyen 10 hónapos bevetés is az egyik következmény…

  7. Ez nem beégés, talán a forrásai nem olyan pontosak.

    Én általában igyekszem azoktól beszerezni az infót, akik az adott területen szolgálnak. Talán olvastátok a Sötét vizek c. tengeralattjárós könyvet. A szerző az NR-1 egyik tengerésze volt. Megkerestem e-mailben és az engedélyét kértem egy sztorihoz. Nem csak hozzájárult, hanem az egyik társa vízalatti fotókat is küldött, amit ő készített.

    A cikk itt olvasható:
    http://airbase.blog.hu/2009/12/04/a_tomcat_nyomaban

    Én azt javaslom, hogy olyan könyveket olvassatok, amit pilóták,tengerészek írtak. Sajnos (vagy nem) a többsége angol nyelvű. Sokkal hitelesebbek, érdekesebbek, informatívabbak és szórakoztatóbbak, mint más anyagok. Szerintem.

    A blogomon ezután felteszem az általam olvasott és ajánlott könyveket.

    Devil