|

2 milliárdjába került az oroszoknak Líbia

Az Interfax hírügynökség által leközöltek szerint a Roszoboronexport közzétette, hogy a már megkötött, de a líbiai polgárháború miatt füstbe ment szerződések végett mekkora profittól esik el Oroszország. Korábbi nyilatkozatok között 4 milliárd dollár is szerepelt, ám a most közzétett érték ennél jóval kisebb, „csak” 2 milliárd dollár.

Az orosz állami fegyverexportőr vezérigazgatója, Anatolij Iszajkin ugyanakkor nem részletezte, hogy mely szerződésekkel számoltak. A RIA Novosztyi hírügynökségnél mindemellett már az olvasható tőle, hogy a globális fegyverpiac problémái ugyanakkor nem lesznek túlzott kihatással a Roszoboronexportra, ahol az idei évben a „szokásosnál” 500-600 millió dollárral nagyobb bevétellel számolnak. (2009-ben 8,5 milliárd dollárt lapátoltak össze, míg 2010-ben az az évben a Hidegháború utáni rekordot megdöntő, mintegy 71 milliárdos piacból 10 milliárdot kihasítva vitték el a megszokott 2. helyezésüket.)

Mindettől eltekintve, és Szergej Lavrov külügyminiszter pár hónappal ezelőtti nyilatkozata alapján az oroszok érthető módon várhatóan nem lesznek megértőek Líbiával – az orosz külügyminiszter február végén nyilatkozott úgy, hogy az Oroszország által teljesített szerződési feltételek még nem kifizetett ellenértékét be kívánják vasalni, polgárháború és ENSZ szankció ide-oda. Hogy ez mekkora összeget takar, azaz milyen szerződéselemeket hajtottak végre a február közepén kirobbant eseményekig, amit a líbiaiak még nem fizettek ki, arról nem szól a fáma.

Ám mit is rendelt Kadhafi a mennykő beütése előtt? Nos, 2010-re meglehetősen sok tárgyalás szerződéssel zárult, melyek értéke 3 milliárd dollár felett tetőzött. Emlékeztetőül csokorba szedjük, mik is voltak ezek:

2009 októberében reppent fel a hír, hogy aláíráshoz közeli állapotba került 12-15 Szu-35Sz, 4 Szu-30, illetve 6 Jak-130 beszerzése. 2010 januárjának végén aztán 1,8 milliárd dollár értékben 20 vadászgépről, légvédelmi rendszerekről és „néhány tucat” harckocsiról aláírt szerződésről szóltak a hírek – mely összegen elvileg nem szerepeltek a megrendelt Jakok.

Szuhoj Szu-35Sz

Szuhoj Szu-35Sz ,

Cirka 1 évvel ezelőtt, 2010 júliusának elején pedig arról számolhattunk be, miszerint Líbia és Oroszország több évnyi előkészítés után 200 db T-72 felújításáról és modernizálásáról állapodott meg, melynek ellenértéke csekély 1,3 milliárd euróban lett megadva.

Líbia T-72-esek

T-72-es harckocsik Tripoliban, Kadhafi hatalomra jutásának 40. évfordulójának megemlékezésére tartott dísszemlén | Forrás ,

14 hozzászólás “2 milliárdjába került az oroszoknak Líbia”

  1. Mi az ultrahang? Egyébként úgy lehet a fontosabb orvosi vizsgálatokat megejteni hogy az ember hirtelen rosszul lesz a sürgősségi osztály előtt, oszt azonnal kivizsgálják teljesen minden tiltakozása ellenére.Azonnal van orvos ultrahang, CT meg ami szem szájnak ingere. A dolognak hátránya is van. Mert ha kevesebb beteg, a akkor a két tükrözést is megcsinálják, nem csak pappíron.

  2. Puma. Pannon Puma

    dr. Kadhafi diktátor igen csak hülye módon rendelt fegyverek,bár a ” légvédelmi rendszerek ” nincsenek részletezve. Elsősorban és azonnal ilyenek kellett volna beszerezni.

    Az amcsik egyszer már lebombázták a sátrát….

    A rossz diktátor semmiből sem tanul….

    Most már biztosan bánja…….

  3. dudi

    Az a baj , hogy azt sem tudom , hogy ki a doki… telefonon jelentkeztem be 1,5 hónappal ezelőtt , 1 audiológiai vizsgálatra , de ha nincsen beutalóm , azok az utolsó köcsögök akkor sem látnának , ha az anyjuk élete múlna rajta , én meg nem fogok nekik fizetni…