|

Franciaország kártérítést fizet Tajvannak

Hamarosan pont kerül egy hosszú évekkel ezelőtt, konkrétan még a múlt évezredeben kipattant korrupciós botrány végére, mely kapcsán azon üzlet érintett, melyben Tajvan 6 Kang Ding-osztályú fregattot – a francia La Fayette-osztály tengeralattjáró elleni hadviselésre kihegyezett változata – szerzett be. Az 1991-ben megköttetett szerződés körüli korrupciós botrány mára jutott el odáig, hogy a Thales és a francia kormány kéz a kézben teljesíti Tajpej kártérítési igényét.

A történet a 80-as évek végéig nyúlik vissza, mikor is Tajvan szembesült azzal a ténnyel, hogy Kína végett legfőbb ideje egy kis frissítést végrehajtani a két állam közti szoros védelme érdekében. Ez ügyben már előrehaladott tárgyalásokat folytattak a dél-koreaiakkal, mikor a franciák úgy érezték, hogy ez egy kiváló alkalom lenne némi pénzmag begyűjtésére és a francia haditechnika terjesztésére. A probléma mindössze annyi volt, hogy a La Fayette-osztályú fregattok nem teljesen feleltek meg a tajvaniak kritériumainak, hovatovább még a rajzasztalon léteztek csak. (lévén a La Fayette építése 1990-ben kezdődött meg.)

FS Surcouf

A La Fayette-osztályú FS Surcouf Toulon közelében 2004-ben | Fotó: Franck Dubey ,

A francia ajánlat fővállakozója, az akkor még állami tulajdonban álló Thomson-CSF (akik ma már Thales néven ismertek) némi kis csúszópénzzel támogatta meg az olcsóbb dél-koreai ajánlattal szemben a francia portékát, és a lobbitevékenység nem is haladt rosszul, lévén Tajvan haditengerészete 1991-ben a francia ajánlat mellett döntött és így 6 fregattért 2,5 milliárd eurót fizetett.

Mikor a korrupciós dolgok kibuktak, Tajvan 590 millió dolláros kártérítést követelt a Thales-től a feltételezett korrupciós tevékenység kompenzálása végett. Azóta az egykori szerződés összehozásában érintettek közül 8 fő vesztette életét gyanús körülmények között, svájci bankszámlákon leltek fel és zároltak kapcsolódó pénzmagot 730 millió dollár értékben, a tavalyi évben pedig bírósági döntés született a kártérítés megfizetéséről.

Június 9-én pedig a Thales bejelentette, hogy amint csak lehet cirka 170 millió Eurót utal át Tajvannak, amit a francia kormány további 460 millióval fejel meg.

4 hozzászólás “Franciaország kártérítést fizet Tajvannak”

  1. Puma. Pannon Puma

    Persze, az oroszokról tudjuk,hogy despota imádók és amióta országuk létezik azóta a vesztegetés – meg a fegyverek hatalma – irányítja !

    Na, de a sokat emlegetett NYUGAT, a FEJLETT VILÁG . Ezek szerint az erkölcs ott is keleti ?!

  2. Legkeményebb KGB-s időket idézi, nem csoda, hogy fizetnek most mint a katonatiszt, teljesen vállalhatatlan tőlük ez.
    Egyetlen mentségüknek talán a hidegháború alatti (80-as évek) időpontot lehet felhozni, de ez is csak enyhítő, nem felmentő körülmény, ráadásul az aláírásra már véget ért.

    Nem akarom védeni őket túlzottan, de szoktak az oroszok ilyenért utólag kártérítést fizetni és vizsgálatot indítani?
    Ha nem, akkor azért ez jelezhet némi különbséget.