|

Partot értek Venezuela T-72-esei

Az elérhető információk alapján az elmúlt hetekben legalább 7 orosz teherhajó kötött ki Venezuelában, bendőjükben a szárazföldi erőnek szánt játékszerekkel. Ezen szállítmányok részeként, május 25-én érkezett meg annak a 92 T-72B1V harckocsinak az első 35 példánya is, melyet Moszkva által biztosított 2,2 milliárd dolláros hitelből finanszírozott Caracas. Az akkori információk szerint ezen összegből a 92 T-72-es mellett 100 darab körülire saccolt T-90 harckocsit, valamint ugyancsak ismeretlen számú Sz-300, Buk-M2, valamint Sz-125 Pecsora föld-levegő rakétarendszert kívántak még beszerezni.

httpv://www.youtube.com/watch?v=1ee261FZJFg

A T-72-esek mellett az elmúlt az elmúlt rövidebb időszakban a venezuelai szárazföldi erők részére érkezett még:

  • 16 db BMP-3M – Venezuela és Oroszország a 250 BMP-3M beszerzésének előkészítését 2008 őszén kezdte meg.
  • 36 db BTR-80A
  • 13 db 2s23 Nona-SVK
  • 24 db BM-21 Grad rakéta-sorozatvető
  • 24 db 2S12 Sani típusú, 120 mm-es nehéz aknavető
  • nem megjelölt mennyiségű ZU-23-2 légvédelmi gépágyú
  • illetve szintén nem megnevezett mennyiségű Ural 43206 (4×4) és Ural 4320 (6×6) teherautó

42 hozzászólás “Partot értek Venezuela T-72-esei”

  1. Szep kis fegyvercsomag de onmagaban a penz es kepesseg hogy beszerezzek ezeket meg nem teszi oket professzionalis hasznalokka. Enelkul meg az egesz csak celpont ha ugy adodik. Es ezen par tucat orosz tanacsado kikepzo sem segit.

  2. „…melyet Moszkva által biztosított 2,2 milliárd dolláros hitelből finanszírozott Caracas.”

    Venezuela a világ egyik legnagyobb olajexportőre, ebből nagyjából kikövetkeztethető mértékű árbevétellel. Ráadásul Chavez kipaterolta a külföldi olajtársaságokat, tehát minden lóvé az állami olajcéghez jön be. Innentől kezdve nem értem, hogy mit cigánykodnak a hitelfelvétellel pár tank vásárlásakor, amikor mellényzsebből ki tudnák fizetni az orosz szállítmányokat. Szaúd-Arábia vagy az Emirátusok sem szokott hitelből vásárolni, csak odatólják a pénzt…

  3. A fegyverek minősége relatív. Nagyban függ, hogy ki ellen akarják használni. Ha Venezuela szomszédainak nincs ennél jobb, akkor ezek bőven elegendőek. Ezerszer kipróbált strapabíró konstrukciók, mire nekik jobb?

  4. „A fegyverek minősége relatív. Nagyban függ, hogy ki ellen akarják használni. Ha Venezuela szomszédainak nincs ennél jobb, akkor ezek bőven elegendőek.”

    Ezzel az a probléma, hogy Venezuelának elsősorban nem a szomszédaival van konfliktusa, hanem az USA-val. Chavez elég régóta rázza a pofonfát, és szerintem az Obama után jövő elnök nem lesz ilyen béketűrő. Az nem kérdés, hogy egy esetleges amerikai inváziót semmiképpen nem tudnának megállítani, viszont Chavez azért fegyverkezik, hogy kockázatosabbá tegye a dolgot. Vietnam óta Amerikában elég népszerűtlen dolog amikor a zászlóval letakart koporsókat mutatja a média, és minél több a koporsó, annál népszerűtlenebb az elnök. A sok orosz fegyver arra kell neki, hogy adott esetben drágán adja a bőrét. Csak a hitelt nem értem még mindig, a világ egyik legnagyobb olajexportőre esetében…

  5. Killer:

    „Venezuela a világ egyik legnagyobb olajexportőre, ebből nagyjából kikövetkeztethető mértékű árbevétellel. Ráadásul Chavez kipaterolta a külföldi olajtársaságokat, tehát minden lóvé az állami olajcéghez jön be. Innentől kezdve nem értem, hogy mit cigánykodnak a hitelfelvétellel pár tank vásárlásakor, amikor mellényzsebből ki tudnák fizetni az orosz szállítmányokat…”

    Mert nem érted a gazdaság működését, de Chavez sem. Jelenleg már Venezuela lakosságának 30+%él napi 2$ alatt (elképzelhetetlen a mélyszegénység, ilyen nálunk talán a nyirség) a GDP csökken, komplett iparágak omlottak össze, vagy vannak összeomlóban Chavez „sikeres” elvesszük az imperialistáktól programjának köszönhetően.
    Eközben sikerült a világ egyik legkorruptabb országát összehoznia ahol az erőszakos bűnycselekményekben meghaltak száma (ezer főre vetítve) a világon a legmagasabb. Magasabb mint Afganisztánban, Iraqban vagy épp Mexikóban.
    pldanak sztem legjobb az olajipar mellett, az autóipart hozni, Venezuela komoly autoiparral rendelkezett. Még 3-4éve is…

    Ez van. Alapból évi 2milliárd$al többet költenek mint amennyivel rendelkeznek, így csak további hitelekből képessek fegyvereket venni… ami UStől aztán nem védi meg őket ellenben elindít egy fegyverkezési versenyt az igencsak szegény Dél-Amerikában.

  6. Jelenleg már Venezuela lakosságának 30+%él napi 2$ alatt (elképzelhetetlen a mélyszegénység, ilyen nálunk talán a nyirség)

    Hát ez elég nagy butaság. Nyírségi vagyok (azon belül is falusi…) és aki papíron ‘mélyszegénységben’ él, azok a leggazdagabbak… Szomszéd roma család havi szinten ~400.000 ft segélyt kap, áramért, gázért, vízért nem kell fizetniük (az ő fogasztásukat a velük egy utcában lakók fizetik!)…,

    T-72B1V – vastagabb frontpáncél a törzsön és többrétegű reaktív páncélzat van a tornyán.

  7. Venezuela azért vette hitelre a fegyvereket mert így jobban jártak az orosz barátaik.
    A hitelért bizony kamat is jár.

    Eltorro ezen kijelentésedért majd meglátod mit fogsz kapni itt.( Verbális lincseléssel felérő dolgot :D )Üdv a szomszéd megyéből.

  8. Puma. Pannon Puma

    Venezuelában Chavez 10 éve alatt jelentősen csökkent a szegénység, nőt a tömegek életszínvonala. A legjobban az orvosi ellátás fejlődött – Kuba adja az orvosok többségét.

    A fegyverkezés nem csak az USA megszállás ellen kell, ezzel a gesztussal biztosítja a hadsereg hűségét.
    Meg is éri, amikor meg akarták puccsolni a tömegek és a hadsereg védte meg !

    Ha romlott volna a nép életszínvonala – és nem állna mellette a hadsereg – már nem lenne hatalmon.

  9. @KC
    Azért, mert az olaj önmagában nem egy ország gazdagságának aduásza, mint ahogy azt páran hiszik. Norvégia (2.), Quatar (3.), Emirátusok (5.), Kuwait (21.) Szaúd-Arábia (39.) esetén sikerült mellé tenni valamilyen olyan koncepciót is, ami mentén fejlesztették az országot, így sikeresek lettek, míg Irak (121.), Venezuela (59.), Irán (89.), Nigéria (132.) esetén sikerült elcseszni többnyire ezt a remek lehetőséget, különböző módokon. Zárójelben az egy főre jutó GDP értékek szerinti helyezésük található, bizonyítandó a siker/elcseszés mértékét. Összehasonlítás végett hazánk a 45, és 30%-al nagyobb a GDP-je, mint Venezuelának. Mi a 70. legnagyobb olajtermelők vagyunk, ők a 11.-ek. Egyébként rajtuk kívül az összes felsorolt ország a világra számított átlag alatt van, de ha a venézek folytatják a jelenlegihez hasonló visszaesésüket, akkor egy vagy két éven belül ők is az alatt lesznek.
    Hogy mi a tanulsága mindennek? Lehet szembemenni a világgazdasággal, csak baromira nem érdemes. Jó lenne ezt itthon is belátni…

    @Eltorro
    Sok ilyen van itthon (a rafkósabbjai), és mellettük itt is létezik egy jóval jelentősebb réteg, akik ténylegesen is olyan szegények. Venezuela szempontjából viszont a példa irreleváns.

    @Puma
    Ha romlott volna a nép életszínvonala – és nem állna mellette a hadsereg – már nem lenne hatalmon.

    Jó poén volt:)
    (mondjuk ők lehet nem értékelik annyira)

  10. „Zárójelben az egy főre jutó GDP értékek szerinti helyezésük található”

    Norvégia a második, azt írod. Akkor ki az első? Ha találgatnom kellene, akkor Svájcot vagy Luxembourgot tippelném, amiben az a poén, hogy egyik országnak sincs egy csepp kőolaj sem a földjében…

    Egyébként nézd majd meg az arab országok életszínvonalát, ha egyszer majd kifogy az olaj, vagy egy gazdaságosabb energiahordozó alkalmazása miatt irrelevánssá válik. Ugyan az utóbbi néhány évben észbe kaptak végre, hogy a Kánaán nem tart a végtelenségig, és az arannyal kirakott fürdőszobák, és a sokadik Rolls-Royce helyett elkezdték befektetni a pénzüket. Csakhogy a válság miatt az ingatlanok értéke szinte mindenhol esett, úgyhogy ezzel is inkább szopóágra kerültek…

  11. Luxemburg a leggazdagabb, de miniállam, bankközpont és adóparadicsom, viszont mivel nincsenek vidéki területei, kicsit csalnak. Ha itthon is csak Budapestet néznénk, rögtön mi is sokkal gazdagabbnak tűnnénk.
    Szóval ha csak az igazi országokat nézzük, Norvégia az első és a Top 5-ben 3 olajos van+Svájc+Dánia.
    Mostanában kezdtek befektetni (kb. 10-15 éve), viszont még koránt se fogyott el az olajuk. Mire elfogy, akkora vagyonuk lesz, mert nem csak ingatlanokba rakják, hogy igaziból nem jelent nekik nagy érvágást.

  12. Chris

    A T-72B harckocsik éjjellátó berendezésének ekkora a látótávolsága.Többek közt(+hibás taktika,képzetlen és demotivált személyzet,páncéltörő lőszerek hiánya)miatt rendeztek a szövetséges harckocsik mészárlást az iraki tankok közt.

  13. Uraim. Csak ovatosan az igazság vak. Majd jön Moli és a többi jó madár elkezd turbómagyarozni. Majd bebízonyítják hogy a magyarok örök vesztesek, valamint nácista nép.

    T-72B meg azért veszik mert olcsó,de abba a térségbe még használható.

    Olaj gazdassággal, az a baj hogy könnyen jött könnyen ment.
    A végén pedig nagy a pof.

  14. Az amik ellen biciklibomba kell, és kalasnyikov. Különben se vegyétek eleve lefutottnak az ügyet.
    Amúgy meg a szájtépés mögött Venezuela az USA legmegbízhatóbb olajszállítója.
    Az arab országok, és Venezuela között az a különbség, hogy az arabok a pénzt leosztják, a mezei állampolgárokig, és lényegében közpénzként kezelik, Venezuelában meg mindössze 27 család az egészet bezsebeli, az országnak meg csak a szargalacsinok jutnak.
    Amúgy talán múzeumot akarnak nyitni.
    Venezuelának főleg Kolumbiával van baja.

  15. A 72-esek oda még bőségesen elegendőek, s van bennük elég potenciál. A 90-eseket pedig inkább a haderő elitegységeinek szánják. Szerintem ez így logikus.A 90-esekhez tényleg kaptak francia segítséget (licensz. Szép és jó is, de inkább a darabszámot kéne még növelniük!