írtunk Hugo Chávez oroszországi és kínai turnéjáról, valamint hogy Moszkva 1 milliárd Dollár kölcsönt nyújt a dél-amerikai államnak orosz fegyverek vásárlására. Ugyan véglegesítve nem lett, de úgy tűnik, a teljes összeg modern légvédelmi eszközökre, tanker és teherszállító gépekre megy majd el. Igen ám, de itt van egy újabb bejelentés is...">
|

Újabb játékszerek Venezuelának

Nemrég írtunk Hugo Chávez oroszországi és kínai turnéjáról, valamint hogy Moszkva 1 milliárd Dollár kölcsönt nyújt a dél-amerikai államnak orosz fegyverek vásárlására. Ugyan véglegesítve nem lett, de úgy tűnik, a teljes összeg modern légvédelmi eszközökre, tanker és teherszállító gépekre megy majd el. Igen ám, de itt van egy újabb bejelentés is…

Az orosz fegyverexportért felelős Rosoboronexport igazgatóhelyettese az Intefax orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában megemlítette, hogy folyamatban van egy újabb fegyvercsomag előkészítése is.

Igor Sevastyanov úgy nyilatkozott, hogy nagy mennyíségű BMP-3 gyalogsági harcjárművet és néhány rakéta sorozatvető renszerről van szó. Utóbbi nem lett nevesítve, de vélhetően a Smerch-ről van szó.


Smerch-ek akció közben

Arról nem szól a fáma, hogy ez a moszkvai kölcsönből lenne finanszírozva valaminek a rovására, avagy egy újabb, teljes mértzékben venezuelai összegből finanszírozott csomag.

Érdekességképpen megemlítjük, hogy szintén a közelmúltban Görögország fejezte ki szándékát nagy mennyíségű, összesen 420 BMP-3 beszerzésére. Erről szóló írásunk itt olvasható.


A BMP-3 képességeit szemléltető videó

Venezuela az utóbbi pár évben Oroszország egyik igen jó vevője lett: 2005 – 2007 foylamán 4,4 milliárd Dollár értékben írtak alá fegyverbeszerzési megállapodásokat. Ezek keretében többek között 24 meglehetősen modernnek számító Szu-30MK2 vadászgép került az országba.

One Response to “Újabb játékszerek Venezuelának”

  1. Most még a venezuelaiak sem tudják, hogy mit is vegyenek. Jelenleg még folyik a szükséges páncéos mennyiség megállapítása. Nagy vonalakban 100-500 közöttti az a darabszám az ahol tartanak, harckocsiból, és miegyébből összesen. Egyenlőre nem csak a pontos darabszámot nem tudják megmondani, de még a beszerzendő típusokat sem.