|

Iráni fegyvercsempészek buktak le Spanyolországban

A spanyol rendőrség egy május 26-i akció során sikeresen felszámolt egy Iránba irányuló illegális fegyverexportáló csoportot. A helyszínen talált bizonyítékok alapján beigazolódott a gyanú, miszerint a csempészek kilenc katonai szállítóhelikoptert akartak törvénytelen úton az Iráni Iszlám Köztársaságba juttatni.

A rendőrség több összehangolt razziát hajtott végre, melyekre Barcelona és Madrid ipari körzeteinek raktáraiban került sor. A jól szervezett akció során letartóztattak három iráni és öt spanyol állampolgárt, akiket hadieszközök engedély nélküli kereskedelmével állíthatnak bíróság elé. A jól szervezett bűnözőcsoport valószínűleg már hosszabb ideje folytatja tevékenységét, arról viszont nincs információ, hogy eddig milyen mennyiségű és fajtájú fegyvert csempésztek ki az országból.

Iráni Bell 214

Iráni Bell 214 ,

A bűnüldöző szerv jelentése szerint a csempészek a Bell 214 családba tartozó helikoptereket, hozzájuk tartozó pótalkatrészeket és műszereket, valamint egyéb katonai felszereléseket akartak Iránba szállítani. A lefoglalt áru értéke megközelítőleg 100 millió euró. A nemzetközi szankciók és ENSZ-embargók által sújtott Iránba mindennemű katonai eszköz vagy fegyver eladása szigorúan tilos, így a letartóztatottak komoly büntetésre számíthatnak. Annál is inkább, mivel jó okkal feltételezhető, hogy Venezuela számára is tervezték egy szállítmány kézbesítését, ami szintén törvénybe ütköző tett.

Alfredo Perez Rubalcaba spanyol belügyminiszter szerint a lefoglalt helikoptereket a csoport Izraelben vásárolta.

13 hozzászólás “Iráni fegyvercsempészek buktak le Spanyolországban”

  1. …azért ez mégse egy „hemberdzser”, amit a zsebben lehet kilopni egy országból, és lám, össze lehetett szedni pár helikopátert, úgy, hogy akár repülhet is:)

    Mindenesetre ennyit a híres iráni hadiiparról, még egy tisztes helikoptert se tudtak összegrindelni maguknak…

  2. Puma. Pannon Puma

    Na, na, a híres-hírhedt izraeli titkosszolgálat ennyire hülye lett volna ?
    Vagy csupán behunyták a szemüket ?
    Végül is őket kifizették, a szállítmány meg nem jutott el Iránba, tehát megint a zsidók jártak túl mások eszén.

  3. Fisher: Gondolom Spanyol fantomcégen keresztül akarták/vették meg ezután ment volna az áru Iránba, Izraelből nehéz ilyesmit Irán felé küldeni, elég kicsi a két ország közötti kereskedelem. :)

    Amúgy nem semmi, hogy ilyen matuzsálemekért is nemhogy fizetnek, még fantomcéget… is alapítanak Iránban. Nem lehetnek toppon…

  4. Azt nem említi a cikk, hogy milyen más cuccokat foglaltak le és mennyit… Azért 100 eu milliát bukni, nem kis összeg.
    Pár hónappal ezelőtt pilótaruhákat sisakokat és térképeket akartak csempészni az irániak.
    S ezek azok az ügyletek, amikről tudunk. Ki tudja mennyi ami célba ér…