|

Bemutatták az első új török Falcont

Ankarában bemutatták a Turkish Aerospace Industries (TAI) által készített első megnövelt képességű, Block 50 verziójú F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázót, melyből 30 darabot vásárolt Törökország.

A TAI ankarai üzemében lehullt a lepel egy újabb török Falcon-széria első példányáról. A ceremónián a gépet kifejlesztő Lockheed Martin és a gyártó TAI képviselői mellett a Török Légierő tisztjei, a védelmi minisztérium küldöttei is részt vettek, de még az amerikai kormány is képviseltette magát az eseményen.

Fotó: Turkish Aerospace Industries ,

„Az elmúlt negyed évszázadban a Lockheed Martin kiváló kapcsolatot épített ki a török kormánnyal, a haderővel és az ipar képviselőivel.” – mondta ünnepi beszédében az amerikai vállalat repülőgépipari részlegének alelnöke, Ralph D. Heath. „Reméljük, hogy folytatódik eme virágzó kapcsolatunk Törökországgal a Joint Strike Fighter program keretében is.”

Az F-16 Fighting Falcon 25 országban vetette meg a lábát, több mint 4400 darabot szállítottak le világszerte, ezek közül számos készült licenszben az Amerikai Egyesült Államok közeli partnereinél. Törökország több mint 200 darabot rendszeresített, most a legújabb széria gyártása folyik, a 2006 decemberében rendelt 30 gépet 2012 decemberéig kell leszállítani a TAI-nak.

httpv://www.youtube.com/watch?v=bEEF4McBJjY

httpv://www.youtube.com/watch?v=CpRDIkhfs8s

További képek:

Fotó: Turkish Aerospace Industries ,

Fotó: Turkish Aerospace Industries ,

Fotó: Turkish Aerospace Industries ,

Fotó: Turkish Aerospace Industries ,

Fotó: Turkish Aerospace Industries ,

10 hozzászólás “Bemutatták az első új török Falcont”

  1. Kizártnak tartom. Az összeszerelés és gyártás között gigantikus szakadék van. Olyan szintű integrált szoftvercsomag létrehozása, ami ma a 4++ gépeket jellemzni elképesztően hosszú és drága dolog, az egyéb hi-tech elektronika összerakása, mint pl. egy AESA radar nem is beszélve. A svéd elektronika sosem volt bóvli, de még ők is hátast dobtak a feladattól és tudtommal partner kerestek hozzá.

    Szerintem teljesen sci-fi elképzelés ez. Még Izrael számára is megoldhatatlan lenne, pedig náljuk volt Lavi és az F-16 gépek szovtvereie iszonyatosan beleturkáltak, de az akkor sem 0-ról írás. Ezért is hadakoztak kézzel lábban a „szoftverzárolt” F-35 ellen, de nem tudtak mit csinálni…

    Az F-16 szofverírásról egy izraeli technikus mesélt, de csak nagyon általánosságban, hiszen top secret a dolog.

    http://www.demovfw.com/Public/Training%20Files/Falcon%20Manuals%20&%20Info/FreeFalcon%205.0%20COMPANION%20(v.OCI)_v2.pdf

    A Day in a Life részben levő izraeli technikussal tudtam évekkel ezelőtt beszélni, csak sajnos kilépett a csapatból, ahogy a Hornet zsoké is. Az izraeli fickó írta a kód egy kis részét az IAF gépeihez.

    (Egy másik kóder, meg aki a játékon dolgozik a ’80-as években a Patriot fejlesztésében vett részt.)

  2. Komoly léptekkel haladnak. Saját gyakorlógép fejlesztés (Hurkus) rakéták, (Cirit stb.) Már kész a saját JDAM bombájuk, a GE számára beszállítók hajtómű födarabok (pl. turbina tárcsák stb) tekintetében,úgyhogy komolyan kell venni őket. Náluk nincs gazadasági válság, hatalmas léptekkel fejlődnek. A 16-os program alapján rengeteget tanultak http://jets.hu/news?id=106
    Az F-35-ös csak forráskódokkal kell nekik, mert saját fejlesztéseket akarnak bele vinni. A törököket hiba ugyanúgy lebecsülni, mint a kínaiakat.