|

Bemutatkozott az F-35 – Képpel frissítve!

Végre a Nagyérdeműnek is bemutatkozott a US Air Force újgenerációs vadászbombázója, a Lockheed Martin F-35 Lightning II. Bár még szolgálatban sem áll, azért tiszteletét tette egy repülőnapon.

A JSF (Joint Strike Fighter) program (egyelőre éretlen) gyümölcsének hivatalos bemutatkozására május 21-én, azaz tegnap került sor az Andrews egyesített bázison a haditengerészeti repülés 100. évfordulójának alkalmából megrendezett légibemutatón. Az F-35C verziójú Villám egy Hornettel kötelékben repülve húzott át a tömeg felett, majd eltűnt a láthatárról. A két gép még Patuxent River haditengerészeti bázisról indult útnak, majd az áthúzást követően folytatták útjukat és végrehajtották az előre kijelölt tesztfeladatot. Az ötödik generációs masinát Eric „Magic” Buus alezredes vezette.

Az F-35 Lightning II hajófedélzeti üzemre tervezett „C” változatát a US Navy és a Marine Corps mellett a Brit Haditengerészet is rendszeresíteni kívánja repülőgép-hordozóiról. Az első példányok várhatóan 2014. folyamán állhatnak hadrendbe.