|

Helikoptert fejlesztenek a törökök

Az F-35 lightning II, a T-129 ATAK, a koreai-indonéz F-X, az európai Talarion és más egyéb programok után újabb nagy fába vágta fejszéjét a Turkish Aerospace Industries (TAI), ugyanis a török vállalat többfeladatú, könnyű, ikerhajtóműves helikopter fejlesztésébe kezdett.

Mind katonai, mind polgári használatra szánt forgószárnyas tervét az IDEF 2011 kiállításon mutatták be Isztanbulban. A TAI képviselői elmondták, a Török Hadsereg Bell UH-1 ‘Huey’ típusú helikoptereinek leváltására hozták létre a programot, melynek terméke várhatóan 6-8 személy szállítására lesz képes. A szállítási feladatok mellett többféle képességgel is fel kívánják majd ruházni az új, 3.5-4,5 tonnás maximális felszállótömegű repülőeszközt, melyet szeretnének a lehető legjobban leegyszerűsíteni, hogy kiképzőgépnek is alkalmas legyen.

AgustaWestland AW109 Power helikopterhez hasonló gépet készítenek a törökök ,

Az új helikopter létrehozásában nagyban a törökök segítségére lesz az AgustaWestland A129 harci és a Sikorsky S-70i Black Hawk szállító helikopterek gyártásánál szerzett tapasztalat, sőt Muharrem Dorktasli, a TAI vezető menedzsere elmondása szerint a korábban felsorolt projektek mellett még az újonnan bejelentett típus kifejlesztésére és gyártására is lesz kapacitása a török vállalatnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora összeget szánnak a fejlesztésre és azt sem, hogy Törökország hány példányt rendszeresít a saját fejlesztésű típusból.

5 hozzászólás “Helikoptert fejlesztenek a törökök”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.