|

A Tejas és a Derby

A hírek szerint hamarosan megköttetik egy szerződés az izraeliek és az indiaiak között, melynek értelmében integrálják a közel-keleti országban kifejlesztett Derby légiharc-rakétát a távol-keleti állam üdvöskéjén, a HAL Tejas LCA típusú vadászbombázón.

A szerződés összegéről és a rakéták mennyiségéről nem került ki információs, csak annyit tudni, hogy a Rafael vállalat által kifejlesztett közepes hatótávolságú légiharc-rakéták első példányait a végső integrációs teszteket követően, 2012 második felében kezdenék leszállítani Indiának. Az aktív radarral ellátott fegyver nem ismeretlen az indiaiak számára, ugyanis haditengerészetükben repülő 15 darab BAe Sea Harrier FRS51 típusú vadászrepülőgépet is alkalmassá tették a használatára.

Derby rakéták egy izraeli F-16-os pilonjain | Fotó: Rafael ,

Az izraeli levegő-levegő rakétát többféle módban is lehet indítani, képes célbefogásra indítás után is, ez a látóhatáron túli célok ellen kiválóan alkalmas. A Derby integrálásával minden időben bevethető rakéta került a Tejas fegyverpalettájába. Az indiai piac nagy lehetőség az izraeliek számára, mivel a távol-keleti ország több fegyverfajta beszerzését tervezi a saját fejlesztésű repülőgépe számára, melynek legyártására jelenleg 40 darabra van szerződés, emellett több mint 100 példányt rendszeresítenének az Mk II változatból is, továbbá 60 hajófedélzeti üzemelésre alkalmas Tejas kerül majd az Indiai Haditengerészet állományába is.

20 hozzászólás “A Tejas és a Derby”

 1. Na és mivan az orosz R-77D tipusu rakétával amit az indiaiak .fejlesztettek volna ?
  Hatótávolságát 120 km tervezték ez lett volna a pakisztáni “jenki”
  rakétára a válasz .
  És ha már India akkor valaki megmondaná hogy Oroszországnak melyik a legfontosabb partner India vagy Kína ?
  Mert ugye Ivánék mind a két felet fegyverzik de mégis egy konfliktus esetén ki mellet állnának leginkább ?India a kivel közös 5 gen gépet fejlesztenek Brahmos stb vagy Kína akinek inkább gazdasága erős?
  A keleti hatalom hamar szét bomolhat egy háború esetén .
  Erre szerintem inkább Montezuma tudna választ adni .

 2. Az R-77 hatótávolságán két módon lehetne növelni:

  1,
  Új radart rakni bele vagy módosítani a meglévőt ugyanis a mostanit zavarja a földháttér azaz nem tud indítás után emelkedni a rakéta a ritkább légrétegek felé(ez a repülési profil az egyik legfontosabb az AMRAAM hatótávolságában)

  2,

  Le kéne cserélni a krumpliszeletelőnek becézett kormányfelületeket a nagy légellenállás miatt.Bár ez nem valószínű mert ezeknek köszönhetően az R-77 az egyik legjobban manőverező rakéta.Nagyon sok rakétával ellentétben a hatótávolság végén (kis sebességnél)is kiválóan manőverezik.Talán még a Mica az ami hasonlóan manőverezik a hatótávolság végén de az annak köszönhető,hogy több fokozatú a rakétahajtóműve.

 3. Puma. Pannon Puma

  Roni ! Szerintem kérdésedre még az oroszok sem tudják a választ !
  Montezuma véleményére én is kíváncsi vagyok !

  dudi ! Már javítottak a hatótávolságán. l999-ben jött ki az M változat, ezt torló sugárhajtómű mozgatja és – nagy magasságban – 160 km a hatótávolsága. Van infravörös önirányítófejjel ellátott változata is.

 4. Python-5 + Derby… nagyon potens kis gép lesz az LCA-ból.
  Roni R-77D típusjelzésű rakétával nem találkoztam. Az R-77 aktuális makett tuningja RVV-SD/R-77M (/isten se tudja milyen típusjelzésen nem fut még…) néven fut. Ebből a programból India évekkel ezelőtt kiszállt s úgy döntött mint Kína… tehát inkább egy saját fejlesztésbe fogott. Ez az ASTRA. Bár úgy néz ki, hogy az ASTRA megint csúszik egy picit, mert bele akarják erőltetni a PAK-FA/HAL FGFA belső fegyverterébe.

 5. dudi ! Már javítottak a hatótávolságán. l999-ben jött ki az M változat, ezt torló sugárhajtómű mozgatja és – nagy magasságban – 160 km a hatótávolsága. Van infravörös önirányítófejjel ellátott változata is.

  Dehogy jött az ki, max. makettet láthattál. Még sima R-77 is fehér holló gyakoriságú az oroszoknál…

 6. R-77D típusjelzésű rakétával nem találkoztam.

  Régebben már írtam róla, hogy az oroszok tovább fejlesztik az R-77-et.
  3 változatot fejlesztenek kis, kozepes és nagy hatótávolságút. Az R-77D a nagy hatótávolságu projekt megnevezése. 2012 -ben szeretnék az oroszok rendszeresíteni ezen rakétákat. Hogy sikerul-e és, hogy fogják nevezni, majd kiderul.

 7. Puma. Pannon Puma

  Az R-77M-t nem én találtam ki. Lehet,hogy van prototípus – ezek szerint 12 éve ! – és vagy nem sikeres, vagy nem kívánják exportálni.
  ( Azért az export változatokat ők is butították szinten minden fegyverfajtánál.)
  Tény,hogy az orosz rakétafejlesztés nagyon lelassult, talán a PAK-FA új rakétáira koncentrálják a pénzt !

 8. Voltam kinn a 2 évvel ezelőtti MAKS-on, de nem találkoztam R-77D-vel, ugyanakkor volt RVV-MD rövid hatótávolságú, R-27EP és RVV-SD közepes, R-33E, nagy hatótávolságú rakéták.
  R-77 (modifikáció nélküli) súlymaketteket raktak szinte minden vadász elé,de még a JAK-130-hoz is jutott belőle..

  kele

 9. Csak érdekessége miatt jelenleg folyamatban lévő eladások:
  “CONCLUDED/ON-GOING CONTRACTS WITH ISRAEL
  MEDIUM-RANGE SURFACE TO AIR MISSILE (DRDO/ARMY/NAVY/IAF)
  PHALCON AWACS (IAF)
  BARAK MISSILE SYSTEM (NAVY)
  BARAK-2 MISSILE SYSTEM
  SPYDER LLQRM SYSTEM (IAF)
  GREENPINE LLT AND BM TRACKING RADAR (ARMY/IAF)
  CRYSTAL MAZE STAND-OFF PGM (IAF)
  HERON UNMANNED SYSTEM (IAF/NAVY)
  PYTHON AAM (NAVY)
  ELTA EL/M-2032 FC RADAR FOR SEA HARRIER (NAVY)
  EL/M-2083 AEROSTAT RADAR
  SEARCHER-II UAV (IAF/ARMY/NAVY)
  TAR-21 5.56MM ASSAULT RIFLE (ARMY/SF)
  GALIL ASSAULT/SNIPER RIFLE (ARMY/SF)
  INDIGENOUS AEW&C ADVISORY AND SUBSYSTEMS (DRDO)
  F-INSAS INFANTRY MODERNISATION ADVISORY (DRDO/ARMY)
  LAHAT TUBE MUNITION SYSTEM (ARMY)
  GLASS COCKPIT KIT FOR HAL DHRUV (IAF)
  SUPER DVORA MK-II PATROL BOAT (COAST GUARD)
  UPGRADE PKG MIG-21 (IAF)
  155MM AMMUNITION155MM
  CARGO AMMUNITION
  INFANTRY SUPPORT SYSTEMS (NV DEVICES, TRITIUM SIGHT)
  LITENING POD FOR MIRAGE 2000/JAGUAR”

  Tárgyalás alatt/jövőbeli: (Ezek közül jópár dolog mára már megkötetett a lista 20008as.)
  “PROPOSED SYSTEMS UNDER JWG/UNDER EVALUATION
  PHALCON AWACS (IAF)
  REFUELLING PODS FOR IL-78M
  SUBSONIC CRUISE VEHICLE PROGRAMME SOFTWARE
  SENSOR/AVIONICS PKG FOR MEDIUM-RANGE AEW&C
  155MM 52-CALIBRE AUTONOMOUS & TOWED ARTY (ARMY)
  SKYLITE-B MICRO-UAV / I-VIEW UAV (ARMY/SF)
  SPIKE MPATGM (ARMY)
  DELILAH-II AR-MISSILE W/ LOITER CAPABILITY (IAF)
  PYTHON AAM / DERBY AAM (IAF)
  SPYDER LLQRM (ARMY)
  GABRIEL MK-III ASHM (IAF/NAVY)
  DESERT EAGLE/JERICHO HANDGUN (ARMY/SF)
  NEGEV MACHINEGUN (ARMY)
  MICRO-UZI/UZI M-PISTOL (SF)
  UPGRADE PKGS MIRAGE 2000H, MIG-29, TU-142, MI-17 HELO
  ANTI-BALLISTIC MISSILE SYSTEM
  SUBMERGED LAUNCH VEHICLE
  PGMS / BOMB GUIDANCE KITS
  UAV/AUV TECHNICAL ADVISORY
  MISC. AVIONICS PKGS”

 10. “Ismerve” a Szovjet észjárást biztos, hogy az R77 “első lépés után” lett volna belölle vmi növelt hatótávú változat is, aztán ugye még az R77 fejesztése közepén szétesett a Szu és hááát jelenleg szvsz arra kéne koncentrálniuk, hogy legyen megfelelő minőségben/mennyiségben egy akárcsak C5 féle amraamjuk. Abból már “olcsón” lehet csinálni 2*akkorát és remélem nem vmi olyanba döntik pénzt ami nélkül még amik is elvannak.

 11. R-77 levegőben tölthető időtartama gondolom a PAK-FA barátságos széltől és időjárástól védett belső terében emelkedni fog jelentősen, nem?

  Vagy inkább a túlterheléses manővereket nem szeretik a rakéták?

 12. Én a folyamatos vibrációra tippelnék. Hosszú távon nagyon kemény fárasztó igénybevétel minden alkatrésznek. Ezen felül a hőterhelés ami még nagyon komoly. Lend a földön egy nyári napot 70-80 fokos is lehet a fémfelület. Aztán 5 perc alatt felhúznak 10 km magasra, ahol meg van -40 fok vagy még hidegebb is.

  A belső tér valószínűséggel javít mindkettőn, hiszen a légerőkből származó vibrációs hatász nagyságrendileg más, mint amit maga a gép szerkezetében terjed testhangként.

  [i]Szerintem ahogy PUMA is leírta a PAKFA fegyvereibe nyomják a pénzt .[/i]

  Még makett és fantázirajzt sem nagyon van az új fegyverről. Nekem a gyanúm az, hogy ha “gyorsan” jön a PAK-FA, akkor az elsők R-73/R-77 modifikációt kapnak majd.

 13. “Python-5 + Derby… nagyon potens kis gép lesz az LCA-ból.”

  Hát nem éppen. A radarja az izraeli ELTA 2032 es lesz a 2052est nem kaphatták meg mert az amik nem engedték meg az izraelieknek. A fegyverzettől még nem lesz potens, hol a többi képesség? Egy jobb radar nem ártana, egy erősebb hajtómű sem ártana, hiába az amcsi hajtómű még mindig elmarad a teljesítmény az előre meghatározottól.
  Eléggé beleástam magam a HAL tejas vs. Jf-17 dologba.

 14. Még makett és fantázirajzt sem nagyon van az új fegyverről. Nekem a gyanúm az, hogy ha “gyorsan” jön a PAK-FA, akkor az elsők R-73/R-77 modifikációt kapnak majd.

  A gépről se nagyon volt a próbarepülés előtt, ivánék ha akarnak azért tudnak titkot tartani, és ez pont egy elég érzékeny téma.