|

Összetűzés Gibraltárban

Az Ibériai-félsziget déli csücskéről jó 300 éve lecsippentett 6,8 négyzetkilométernyi terület szuverenitásának kérdése az angol-spanyol diplomácia egyik sarokpontja. Madrid szeretné visszaszerezni, London ellenben kevésbé szeretné ezt, emiatt pedig kissé feszült a viszony. Nos, mondhatni, hogy a spanyol csendőrség, a Royal Navy, illetve a gibraltári rendőrségnek a közelmúltban összehozott mutatványa nem épp ezen diplomáciai viszony enyhítését eredményezte. Ehelyett a spanyol csendőrség kerek-perec kalózoknak titulálta a Royal Navy-t.

Az incidensre még múlt vasárnap került sor és az egész azzal kezdődött, hogy a spanyol csendőrség hajója marokkói kábítószer csempészeket csípett fülön – de már Gibraltár felségvizein. Mindenesetre a 100 kg hasist és a két marokkóit a fedélzetre vették, csónakjukat pedig hajójukhoz kötötték. Majd vígan elindultak az öböl spanyol partján, Gibraltárral szemközt, attól 5-6 kilométerre fekvő Algeciras kikötője felé. Csakhogy menetközben körbefogta őket a gibraltári vámügy, rendőrség, illetve a Royal Navy 7 hajója. A gibraltári kollégáik elkezdtek óbégatni, kalózoknak és tolvajnak titulálva őket, majd megpróbáltak átszállni a spanyolok hajójára és magukkal vinni a marokkói gyanúsítottakat, illetve azok csónakját.

A manőver azonban nem sült el túl jól, hiszen 2 hajó összeütközött, melyben az egyik spanyol csendőr kézsérüléseket szenvedett, a „zsákmány” pedig végül is spanyol parton kötött ki.

A spanyol csendőrség a másnap kiadott sajtónyilatkozatban kiemelte, hogy tagjaikat súlyosan inzultálták, illetve veszélynek tették ki a múltbeli eseményekhez hasonlóan megint csak kalózok módjára viselkedő angolok és gibraltáriak.

Persze nem ez volt az első és vélhetően nem is ez lesz az utolsó kardcsörtetés a két fél között a spanyoloknak a gibraltári vizekre vezető üldözéses, vagy csak úgy, minden indok nélküli behajókázós akciói miatt. Legutóbb tavaly szeptemberben akaszkodott egymásnak a két fél. A spanyolok akkor szintén már nem hazai vizeken fogtak el a feltételezett drogcsempészt, azonban hogy magukkal is vigyék, az szintén csak feszült helyzet árán sikerült.

Hát igen, mozgalmasak a vizek arrafelé. Ezen a videófelvételen egy tavaly áprilisi eset látható, mikor is a spanyolok egyik hajója láthatóan ok nélkül kolbászolt be gibraltári területre, melyre a helyi rendőri erők gyorsan reagáltak is, hazatessékelve a szomszédokat… :)

25 hozzászólás “Összetűzés Gibraltárban”

  1. összenő ami összetartozik, a liberális „angolszász” drogkartell erővel lép fel a cucc és az üzlet érdekében egy NATO és EU-s szövetséges ellen, akkor most ki is akadályozza az integrációt és az európai közös gondolatot(bűnüldözés terén is), ja hogy már megint az angolok…

    Itt abszolúte a spanyoloknak van igaza.

  2. doca

    Mit reggeliztel ? Szerintem tobbet ne edd !

    :-)

    Drogmaffia – Royal Navy !!!???

    Az egesz nem a kabszerrol szol hanem hogy a Spanyolok szeretnek azt a lapatnyi szikladarabot es ha mar nem kaphatjak meg hat idonkent be be macsoznak oda.

    Addig jo amig ilyen kis RHIB kel valaszolgat csak az RN. Bar igaz ami igaz eleg szepen leepitgetik oket a Brit kormanyzat, ami egyben biztos jele a kovetkezo haborunak.

    No mindgyegy. Csak vicceltem szoval semmi komoly.

  3. Hidd el, ha akarnák fél óra alatt ledöngölnék Gibraltárt egy csapással, RN nem is tudna mit lépni, hordozója sincs. Marokkóiak szintúgy.
    Hidd el tisztelem a Királynőt és a brit haderő múltját, brit kultúrát stb., de ez már nem a Nagy-Britannia és ha NB kiesik akkor a Nemzetközösségnek is lőttek, mondjuk ti osszik jól el lesztek, mert nagy terület és sok nyersanyag van alattatok, etnikailag homogén viszonylag az országotok(már nem így van?) és talán erkölcsileg se akkora blama, mint GB.

    Itt a Royal Navy csak azért avatkozott be, mert látta, hogy catch lesz, ha nem jön a spanyol járőr, rá se bagóznak.

    Mellesleg a royal wedding alatt, nem tudom figyeltétek e, hogy kurvára nem koszorúzták meg az elesett hősök sírját, hát mondtam egy két cifrát, pedig mindenki tudja, hogy Károly nem lesz király, mert a nép nem fogja elfogadni és ilyen nehéz anyagi helyzetben GB-nak a monarchia kultusza az egyik legfontosabb kohéziós erő. Szóval odarakhatták volna a koszorút.

  4. „Hidd el, ha akarnák fél óra alatt ledöngölnék Gibraltárt egy csapással, RN nem is tudna mit lépni,”

    Az teny hogy a spanyolok ha akarnak akkor megindulhatnanak konyen hiszen nekik az csak a szomszed. Raadasul a Spanyol legiero fedezni tudna az egeszet mig a Briteknek erre mar nincsenek Harrierjeik, csak a legiutantoltes maradna ami kicsit nyogvenyelos.

    „Hidd el tisztelem a Királynőt és a brit haderő múltját, brit kultúrát stb., de ez már nem a Nagy-Britannia és ha NB kiesik akkor a Nemzetközösségnek is lőttek, ”

    Egyetertek abban hogy ez a NB mar nem a regi. Raadasul a romlas nem is allt meg sot fokozodik. Hogy legyen egy kis tortenelmi utanerzesunk a Brit kormany a katonai leepiteseknel szo szerint kimondta hogy ezen leepitesek azert vannak mert arra szamitanak hogy tiz evig nem lesz komolyabb haboru. Idaig mikor ezt igy kijelentettek mindig jott egy nagy haboru.
    Megyek is konzervet venni :-)

    Nemetorszag kulon utat jar. Probal egyszerre EU tagkent viselkedni es vallani anak feladatait de ebben nem talal igazi partnerekre, masreszt meg probalkozik nyitni o is kelet fele.

    „tnikailag homogén viszonylag az országotok(már nem így van?) és talán erkölcsileg se akkora blama, mint GB.”

    Etnikailag mar elegge felhigult a csapat. Az elso nagy hullam a haboru utani europai bevandorlok voltak foleg olasz gorog ir hatterrrel. Aztan az elmult 10-12 evben megindult az azsiai bevandorlas is ami altal mara a lakossag 15-20 % azsiai. Ezek egyresze kivul sarga belul feher de egy , jelentos resze nem akar integralodni.

    Erkolcsileg azt hiszem valoban van az orszagnak ha nem is eros de stabil tartasa de ez erodalodik. Nem is kis mertekben.

    „Mellesleg a royal wedding alatt, nem tudom figyeltétek e, hogy kurvára nem koszorúzták meg az elesett hősök sírját, hát mondtam egy két cifrát, pedig mindenki tudja, hogy Károly nem lesz király, mert a nép nem fogja elfogadni és ilyen nehéz anyagi helyzetben GB-nak a monarchia kultusza az egyik legfontosabb kohéziós erő. Szóval odarakhatták volna a koszorút.”

    Az ifju „tronorokosnek” nem elegjo hanem nagyon jo az allamkozossegen beluli elfogadottsaga. Ezen ez az emlekmu dolog sem rontani sem javitani nem tud ugyanis mar evek ota jarja a volt dominiumot es talalkozik emberekkel katonakkal es viselkedik veluk mint hetkoznapi ember. Raadasul o maga is katonaviselt ember igy a katonak fele valo tiszteletehez ketseg sem fer.

    Egyertelmuen neki van a legnagyobb tarsadalmi tamogatottsaga a tronra.

  5. Igen, ezt én is így látom, most a monarchikus múlt talán fontosabb, mint valaha, mert a sokszínű és sok érdekű britanniai lakosságnak ez ad valami támpontot. Félelmetes volt múltkor is a belvárosi csata, ráadásul a moszlimok szegényednek és sariát akarnak. Érdekes lesz, remélem mi kibekkeljük ezt a lincshangulatot, amit idehaza szított a bal és jobboldal egyaránt. Ha nem foglalkozna vele a média és kiküldene megfelelő létszámú rendőrt vidékre, akkor minden oké lenne, erre TEK meg ilyen marhaságokra költenek, múltkor a tiszai fegyvermániást milyen agresszívan lekapcsolták, m4 a kézben, jót röhögtem a híradón, kijön a csávesz ezek meg, mint a filmekben, mintha csak a Cali-kartell feje lett volna.

  6. A Britek legutóbb és lehet utoljára, birodalmi érdekeik folytán, a dél atlanti vizeken hadakoztak, még 82-ben egymagukban. ( Falkland szigetek )
    16 éves sihederként, néztem a tv-ben, miként is darálják le az Argentinokat.
    Nem vagyok biztos benne, hogy ma is képesek lennének rá.
    Pontosabban, hogy tengeri, légi, szárazföldi, kombinált hadműveletet tudnának indítani, az anyaországuktól több ezer km-re, teljesen önállóan.
    Persze, lehet megráznák magukat és összehoznák.

  7. „A Britek legutóbb és lehet utoljára, birodalmi érdekeik folytán, a dél atlanti vizeken hadakoztak, még 82-ben egymagukban. ( Falkland szigetek )
    16 éves sihederként, néztem a tv-ben, miként is darálják le az Argentinokat.
    Nem vagyok biztos benne, hogy ma is képesek lennének rá.”

    Azert ez a daralas anno a pengeelen is tancolt tobbszor. Nem mulott sokon hogy a britt oroszlan vinnyogo cicakent veres orral menjen vissza az eszaki feltekere. Par elmukodo legibomba vagy eppen egy nem forditva osszekapcsolt csatlakozo a torpedokban es bizony valszeg annyi lett volna.

    Ma es talan meg cca fel egy evig a Brit oroszlan kepes lesz reaktivalni a szukseges erot maga is de egy ev mulva mar nem tud a fiokbol kihuzni eleg szemelyzetet a Harrierekhez amik odalent kellenenek.

    A QE es annak gepei meg igen messzi multba vannak meg. Szerintem a kinaiak ki is foglyak hasznalni a helyzetet es megadnak minden tamogatast hogy Arg visszaszerezze maganak a szigetet. Persze nem onzetlenul hanem „nemi” koncesszioert cserebe.

  8. Azért érdekes volna egy EU-n belüli angol-spanyol összecsapás. A spanyolok mellett beszállnának a franciák is. Az egyesült francia-spanyol flotta pedig Trafalgarnál megsemmisítő vereséget mérne a William tengernagy vezette angol flottára. Ha közben a franciák és a spanyolok is összevesznek, akkor megint az angol flotta győz és a reaktivált Victoryn írják alá a fegyverszünetet. Később kiderülne, hogy a győzelemben nagy részük volt az ott sem lévő amerikai tengóknak is. Erre Németország újra császárság lenne, Olaszországban pedig Berlusconi Duce uralkodna. Habsburg György alatt pedig egyesülne Közép-Európa. Nosza… Kezdődik a történelem….. -)

  9. Aki a vidéki-Magyarországot járja, az tudja mi a helyzet. A radikálisok ott erősödtek meg ahol legnagyobb számba él a roma kisebbség. A baj ezekkel, amit végre a politikusok is kimondanak 4-5 nemzedéke nem dolgoztak.
    Van, egy rossz hírem utálják a magyar. Csicska tartás az alföldi tanyavilágban rájuk jellemző.

    A tagadás meg a mérsékelt politikai erőket hiteltelenítik el.

    45- utáni liberális bevándorlási politika nemzet gyilkosság!

    Kuruc is itt írja, hogy a bevándorlók jó része nem akar asszimilálódni. (Pedig náluk szigorú a bevándorlási törvények)Az már egyből egy belső ellentéte szül.
    Jobb tanulni az Nyugat hülyeségéből nem kellene át venni.
    Magyar a magyarnak testvére. Szó szerint teste és vére! Magyart csak a magyar fogja támogatni. A bevándorlók akkor asszimilálnak, ha erős többségi társadalom találkoznak.

    USA-ba is milyen igaz ez a meg állapítás az a Gran Torino film pongyolán elmeséli

  10. Németek katonai téren Európai belviszájba se avakoznának be.

    USA meg 100% hogy támogatná Anglokat. Angolok a leghüségesebb csatlosaik. Akár fegyver ségélyt is adnának nekik, de eddig nem voltak rászorúrva.

    Nagy Spanyol-Franci szövetség azt érné el hogy, mikulás gyorsan leszállitaná a birteknek az F-35-ket. Valamint EF-jeik kapnának egy árnyékot is F-22 képbe. F-22-re is ráfér az harci tapasztalat :D

  11. tegnap néztem egy videot Gyöngyöspatáról és megkérdezték a romákat hogy
    miért voltak ott amerika nagykövet emberei és miről beszéltek .
    A romák mindent tagadtak na kérem szépen ennyit a demokráciáról és a szabadságról ebben is a CIA van benne mint líbiában .
    Belső polgárháborút okozva Kelet Európában hogy az amik ide is elhozhassák az igazi demokráciát és ezzel közelebb kerülve a kelethez.
    Innentől kezdve Amerika is tesz ránk magasról .
    Játszom a fantáziám de lehet valóság alapja is .

  12. Kolombusz

    Hat az EU nem is termeszetes kepzodmeny. Addig ameddig volt kulso kozos fenyegetes es a gazdasag duborgott addig renben volt de amikor belso feszultsegek gyotrik haaat szerintem mar nem repedes az amit lathatunk rajta hanem annal tobb.

    Szoval igy latatlanban egyetertek azzal hogy az EU ebben a formajaban meg fog szunni ujja massa fog alakulni. Jelentosen lecsokkentett letszammal.

  13. „Azert ez a daralas anno a pengeelen is tancolt tobbszor. Nem mulott sokon hogy a britt oroszlan vinnyogo cicakent veres orral menjen vissza az eszaki feltekere. Par elmukodo legibomba vagy eppen egy nem forditva osszekapcsolt csatlakozo a torpedokban es bizony valszeg annyi lett volna.”

    Ez hülyeség! Ha – esetleg! – tényleg megverték volna a brit expedíciós flottát, akkor az admiralitás odaküldött volna egy SSBN tengót, azzal az ultimátummal, hogy ha 24 órán belül nem hagyják el az argentínok a Falkland szigeteket, akkor néhány Trident-II. SLBM rakéta egy csinos kis termonukleáris hamukupacot varázsol Buenos Aires városából. Erre ugyan mit léphetetett volna szerinted az argentín katonai junta?

  14. Na most beindult a fantáziám:D
    MI lenne, ha ma hadat üzenne Spanyolország Gibraltárért?
    Angia megrendült,Afganisztánban és Líbiában is levannak kötve erői,a RN árnyéka réki önmagának,itt az idő visszavenni azt a kis sziklát.A hadüzenet mindenkit megdöbbent,a spanyol egységek megindulnak,az angolok mozgósítanak a RAF összecsap a spanyol vasmadarakkal,a spanyol flotta kiiktat 3RN hajót Gibraltár közelében és megkezdődik a fegyveres harc a Brit hely/jőrség és a spanyol csapatok között.A HMS Oceanról több brit lövészdandár száll partra,miközben a Principe de Asturias vezette spanyol kötelék felveszi a harcot az RN egységeivel. A spanyol Harrierek és a közeli repzeterekről felszálló Typhoonok ellen az angolok csak kevés gépet tudnak bevetni,azok is angliai bázisokról érkeznek, a Type 45 ösök feladata a flotta légvédelme,de így is több RN egység megsérül az Ocean vezette kötelék visszáb húzódik,míg az Astute a francia-spanyol határ közelében megrongálja a Juan Carlos-t.A spanyol armada fregattjai a brit tengókra vadásznak,időközben (mához egy hétre:D ) Gibraltár elesik.Az RN tengói cirkáló rakétákkal csapást mérnek több spanyol légibázisra(kb 10 spanyol gép elvész)A spanyol flotta Harrierjei megsemmisítenek egy brit fregattot,megrongálódik további 1,a spanyolok 4harriert temethetnek.Az Amrada fregattjai hullámsírba küldenek egy angol tengót.Az admiralitás nagyszabású támadást szervez a spanyolok Rotai bázisa ellen.Az akcióban részt vesz a HMS Ocean,HMS Albion,5 Type 23as,1 Type 45ös,2 Type 42es,3Trafalgar SSns,2 Vanguard,6támogató hajó 20harci helikopter,10typhoon,a spanyolok a Principe de Asturias-t,5 Santa María osztályú fregattot,3 Álvaro de Bazán osztályú fregattot,3 Agosta SSks osztályú tengót,és 5korvettet,16Harriert és 20Typhoont 16harci helikoptert állítanak ki.
    Biztos van egy pár hiba benne,vagy pontatlanság hasonlók,de nekem így nézne ki a háború Gibraltárért,de a véleményetekre kíváncsi vagyok,a rotai ütközetet szerintetek ki nyerné?

  15. „…a véleményetekre kíváncsi vagyok,a rotai ütközetet szerintetek ki nyerné?”

    Te is megfeledkeztél valamiről: SENKI sem támadhat meg egy atomhatalmat a saját totális pusztulása nélkül! Mellesleg a spanyol „flotta” néhány órát maradhatna épségben a felszínen, ha a brit SSN tengók beindulnak…

  16. Ez hülyeség! Ha – esetleg! – tényleg megverték volna a brit expedíciós flottát, akkor az admiralitás odaküldött volna egy SSBN tengót, azzal az ultimátummal, hogy ha 24 órán belül nem hagyják el az argentínok a Falkland szigeteket, akkor néhány Trident-II. SLBM rakéta egy csinos kis termonukleáris hamukupacot varázsol Buenos Aires városából. Erre ugyan mit léphetetett volna szerinted az argentín katonai junta?

    OMG. Ilyenkor örülök annak, hogy nem hozzád hasonlók voltak anno döntési pozícióban…

    Egyébként meg tényleg elég pengeélen táncolt a dolog. A légierőt dartálták, mert a távolságok miatt totálisan alárendelt szerepben voltak a guachók. Viszont a szárazföldön megdöbbentően sok brit veszett oda és elég sok helikopter a britek maguk vágtak földhöz. Persze akkor odalent a fincsi dél-atlanti tél volt, de akkor is…

  17. Te is megfeledkeztél valamiről: SENKI sem támadhat meg egy atomhatalmat a saját totális pusztulása nélkül!

    No offense, de ez az elv, ami régesrég megdölt. Minden kis fenyegetésre és csetepatéra nem lehet atomcsapással válaszolni. Maga McNamara mondta ezt, csak nem ezekkel a szavakkal.

    Mellesleg a spanyol “flotta” néhány órát maradhatna épségben a felszínen, ha a brit SSN tengók beindulnak…

    Vagy nem. Azok a tengük nem parközelre vannak optimalizálva…

  18. Gyerekek, ez már a halál…..
    Felvetettem valamit viccesen, erre már komoly „stratégiák” születnek… Megáll az eszem helye…..Különben is, Nagy-Britannia pillanatnyi státusza: lehorgonyzott amerikai hordozó Európa partjainál, EU-országnak álcázva…