|

Lezuhant egy Terminator

A délután folyamán felszállás közben földnek csapódott, kigyulladt és megsemmisült a Török Légierő (TuAF) egyik modernizált McDonnell Douglas F-4E Phantom II típusú repülőgépe.

A modernizált Phantom, melyet Törökországban F-4E Terminator 2020 néven illetnek, helyi idő szerint 14 óra 13 perckor az Eskişehir városa melletti légibázisról kísérelt meg felszállást, ám visszazuhant a talajra, majd kigyulladt és a lángok martalékává vált. A bázis területére zuhanó gép a földön nem okozott személyi sérülést. A fedélzeten kétfős személyzet tartózkodott, mely a vészhelyzetet észlelve katapultált és szerencsére túlélte a balesetet. Bár a jelentés szerint a kiérkező mentők „kitűnő egészségi állapotban” találták a pilótákat, mégis a helyi katonai kórházba szállították őket az ilyen esetre előírt kivizsgálásra. A gép lezuhanásának okát nem tudni, egyes források műszaki hibát, mások madarakkal való ütközést említenek, ám annyi biztos, hogy a baleset kivizsgálását megkezdték.

A Török Légierő (papíron) jelenleg 52 darab McDonnell Douglas F-4E Terminator 2020 típusú vadászbombázóval rendelkezik, melyeket 1995-ben az izraeli IAI segítségével korszerűsítettek, jelentősen növelve a gépek levegő-föld képességeit, lehetővé téve akár a precíziós csapásmérést is.

3 hozzászólás “Lezuhant egy Terminator”

  1. Szomorúan olvasom :( Örülök hogy a pilóták jól vannak.

    Remélem nem lesz repülési tilalom a típusra, mert alig egy hónap múlva lesz az izmíri repülőnap. Idén 100 éves a török légierő, ezt ünneplik meg valószínűleg 2011 legnagyobb európai repülőnapjával, ahol remélhetőleg sok fog belőlük repülni.