|

A Szuhoj nem adja fel

A Szuhoj még mindig aktívan protestál a brazil F-X2 tenderen, annak ellenére, hogy két éve fennakadt a rostán és nem került be a háromtagú döntős csoportba.

Sok dolgot lehet hallani Brazíliából a régóta halogatott vadászbombázó-beszerzéssel kapcsolatban, a kép kissé zavaros, egyelőre a brazil védelmi minisztériumnál sem tudják, hogy mi lesz a tenderrel, újraindítják-e a beszerzési folyamatot, avagy maradnak a mostani három döntősnél (Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Rafale és Saab Gripen NG), arról pedig végképp nem tudni semmit, hogy mikorra lesz döntés. Egy dolog biztos, az oroszok sosem adják fel.

Szuhoj Szu-35 Flanker-E | Forrás: RIAN ,

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy visszakerüljünk a kiválasztási folyamatba” – mondta a Mihail Bregman, a Szuhoj marketingese, aki szerint az ajánlatuk messze felülmúlja a jelenlegi döntős cégek által kínáltakat. Bregman állítása szerint az általuk kínált Szu-35-ös számos ötödik generációs tulajdonsággal rendelkezik, melyet annak köszönhet, hogy sok olyan berendezést használtak fel benne, melyet a PAK-FA számára fejlesztettek ki.

Hát, hogy ez a marketingszöveg mennyire hatja meg Dilma Rousseff elnökasszonyt és népes „udvartartását”, az majd kiderül, mindenesetre Dimitrij Medvegyev orosz elnök folyton levelekkel és telefonhívásokkal bombázza brazil kollégáját.

8 hozzászólás “A Szuhoj nem adja fel”

  1. Érdekesség. Egyetlen ami indokolná (és az egyetlen valódi előnye a Sukhoinak), hogy ezt a madarat válasszák, az a döntősökhöz képest majdnem 1/3-dal nagyobb combat range, ami igencsak illik a nem túl pici ország nem túl pici méreteihez. Habár egy olyan kellemes configban (értsd: izraeli/francia elektronika + orosz/izraeli/francia fegyverzet), mint pl. az indiai MKI-k, bármit le tudnának szedni, amit a környék országai ki tudnának állítani a közeljövőben.
    Bár most számomra az sem tiszta, hogy az oroszok a gazdasági ellentételezést, és a tech. transzfert, hogy tudnák megoldani…

    PS.: dudi nem a gépet, vagy az orosz technikát szidtam, ne ossz le rögtön pls. :D

  2. Brazíliának tényleg nagyobb gép kéne, Szu-27(Szu-35) vagy F-15 kaliber, hatalmas ország.
    Venezuela rendelt egy rakat Szu-35-öst, bár ők barátiak Brazíliával, de érdemes lenne erre a típusra ráfeküdni arrafelé, gyártás, alkatrész-utánpótlás a régióban brazil központtal előnyös lenne, argentínok,peruiak,bolíviaiak is csak ehhez a nagy típus tudnának hozzájutni, ha egyszer lesz rá keret és egyből gyárthatnák nekik a brazilok vagy utánpótlást,szervízelést ellátnák legalább.
    Tech transzfert adnának szerintem az oroszok, gazdasági ellentételezésben is tudnának segíteni, erőmű vagy olajipari beruházásokkal.

  3. Puma. Pannon Puma

    A marketingszöveg biztosan nem hatja meg Dilmát ! DE !
    Két igencsak korrupt országról – mármint politikusaikról – van szó, ebben mindketten igen nagy tapasztalatokkal rendelkeznek, ezért még van az oroszoknak esélyük !

  4. Az a kérdés mennyit kérnének a gépért s a technikai transzfer mennyire mély? Ha a brazil fél érdekelt az atomerőművekben, akkor a Gripen NG hátrányba kerülhet, a másik „hárommal” szemben. A Rafale még mindig drága, a Szuhoj visszakerülése kérdéses – jelenleg, majd a jövő csúszó pénzei eldöntik, hogy így marad-e – a svédek nem az atomiparukról híresek, így marad az SH, míg Brazília „jól viselkedik”, addig meg is kaphatja, de kérdéses, hogy milyen mértékben gondolják az amik a technikai transzfert…
    Ez a tender zavarosabb, mint az Indiai, pedig az is elég nyúlósra sikeredett…
    Egy biztos: Itt nem az a „menyasszony” lesz elvéve, aki sokáig kéreti magát…