|

Autópályára kényszerültek a tajvani vadászgépek

Tajvanon a héten zajlik az 5 napos Han Kuang 27 gyakorlat, melynek egyik elemének végrehajtása érdekében kedden a reggeli órákban lezárták az 1. számú autópályát. Ezen keddi gyakorlat célkitűzése azon esetleges helyzetre történő gyakorlás volt, melyben egy többlépcsős, meglepetésszerű kínai rakétatámadásban megsemmisül az ország jelentősebb katonai reptereinek nagyobb része, a harci gépek nem tudnak bázisaikra visszatérni, így az autópályákat kénytelenek le és felszállásra használni.

Az elkészítés után reggeli 07:26-kor megkezdett, összesen egy órás gyakorlatban egy 2,7 km hosszú autópálya szakaszt zártak le Tajnan közelében és készítettek elő a gépek fogadására – útfelszín átvizsgálása, megtisztítása, fékezőkábelek és kommunikációs rendszer telepítése. A hajnali 4 órakor lezárt autópályát a gépek távozása után másfél órával, 10:00-kor nyitották meg.

A gyakorlatban a fegyveres erők több mint 1 300 tagja, 6 merev – és elvileg 3 forgószárnyasa vett részt. A vadászbombázók – 2 hazai fejlesztésű F-CK-1, két F-16B és 2 Mirage 2000 – landolását ködös idő nehezítette.

A gépek érkezése után akcióba lendültek a forgószárnyasok: egy OH-58D felderítő feladattal indult útnak, míg egy AH-1W Super Cobra védelme alatt érkező CH-47 Chinook muníciót hozott a bevetésre előkészítés alatt álló gépeknek. Utóbbi művelet – a 6 gép ellenőrzése, feltankolása és felfegyverzése a landolást követő 1 óra alatt lezajlott. Az F-CK-1-esek összesen 6 Mk 82-essel, a Falconok Maverick és Harpoon rakétákkal, míg a Mirage-ok MICA levegő-levegő rakétákkal futottak neki a felszállásnak. A gépek 08:26-kor, 1 perces időközökkel intettek búcsút a kiszolgáló személyzetnek, illetve a rögtönzött airshow-t szemlélő közönségnek.

A Mirage 2000-5-ösök egyike emelkedik el a rögtönzött kifutópályaként használt autópályáról

A Mirage 2000-5-ösök egyike emelkedik el a rögtönzött kifutópályaként használt autópályáról | Fotó: AFP ,

2 hozzászólás “Autópályára kényszerültek a tajvani vadászgépek”