|

Lezuhant egy An-148 Oroszországban

Oroszországban egy tesztrepülés közben lezuhant egy Antonov An-148 típusú utasszállító repülőgép. A fedélzetén tartózkodók életüket vesztették.

Március 5-én (szombaton) lezuhant a Mianmari Légierő által megrendelt két Antonov An-148-100E típusú utasszállító repülőgép első példánya. A RA-61708 lajstromú gép Garbuzovo környékén csapódott a földnek. A szóban forgó, 41-03 gyári számú példány még voronyezsi üzem tulajdonában állt, berepülését már befejezték, egy ideje kiképzőrepüléseket teljesítettek vele. Fedélzetén két mianmari pilóta is tartózkodott, akik az eset során a másik 4 személlyel egyetemben életüket vesztették. A szemtanúk szerint az alacsonyan repülő An-148-as szárnya leszakadt, majd a gép a földnek csapódott. Ezt támasztja alá az az orosz minisztériumi közlemény, miszerint a több kilométer hosszan szétszóródott törmelékek nehezítik a kutatást. Ennek ellenére gép három fedélzeti adatrögzítőjét még aznap este megtalálták.

A nyugati cégekkel karöltve a közelmúltban kifejlesztett típus egyosztályos elrendezésben akár 80 utas szállítására is képes, de teherszállításra is alkalmas, ilyenkor 9 000 kilogramm terhet vehet a fedélzetére.

A Boeing 737-esnél drágábban üzemeltethető típus rövid karrierje nem túl zökkenőmentes, rengeteg rosszat lehetett róla hallani, az orosz állami GTK Rosszija légitársaság erősen kritizálta új gépeit, miután sorozatos hibák voltak az ajtók zárjaival, továbbá a Progressz D-436 típusú erőforrásokkal, valamint a segédhajtóművel, azonban a típusnak ez az első, halálos áldozatokat is követelő katasztrófája.

6 hozzászólás “Lezuhant egy An-148 Oroszországban”