|

Végre tényleg levegőben a második PAK-FA

Mint ismeretes, február 23-án már egyszer felröppentek a hírek az 5. generációs orosz vadászbombázó, a Szuhoj T-50 PAK-FA (Front Légierő Perspektivikus Repülő-komplexuma) második prototípusának első repüléséről. Azonban, mint az később kiderült, az eseményre ekkor még nem került sor, arra még néhány napot várnunk kellett. Március 3-án azonban végre tényleg megtörtént a második tesztpéldány szűzrepülése is, mégpedig ugyanott, ahol az elsőé is, a távol-keleti Komszomolszk-on-Amur repülőtéren. A pilótafülkében természetesen az Orosz Föderáció egyik legkiválóbb berepülő-pilótája, Szergej Bogdan foglalt helyet.

A gyártó közleménye szerint a repülés 44 percig tartott, alatta minden a tervek szerint történt. Az első levegőbe emelkedés alkalmával a második PAK-FA esetében is hasonlóan jártak el, mint ahogy szoktak: vizsgálták a stabilitást, az erőátviteli és az alapvető fedélzeti rendszerek működését, valamint az irányíthatóságot. Ezek közül egyikkel sem volt probléma, így Bogdan nyugodt szívvel landolhatott a Komszomolszk-on-Amur futópályájára.

A kép második T-50-est ábrázolja |Fotó: Szuhoj ,

A PAK-FA-program egyébként viszonylag jól halad: a Szuhoj szerint már egy sor földi és légi teszten túl vannak, előbbi során a szerkezet tűrőképességét és az üzemanyagrendszer megbízhatóságát is vizsgálták. A cég korábbi nyilatkozataiban az állt, hogy amint sor kerül a második prototípus első repülésére, azonnal megkezdik a harmadik T-50 felkészítését ugyanerre. Azt nem tudni, hogy a gép meddig marad Komszomolszk-on-Amurban, de valószínű, hogy nem sokáig, mivel az első prototípus is viszonylag gyorsan áttelepül a Moszkva melletti Zsukovszkijba.

61 hozzászólás “Végre tényleg levegőben a második PAK-FA”

  1. Allesmor Obranna

    Nem véletlenül Bogdan repülte ezt is. Ez az ember annyit repült az utóbbi tíz évben, hogy nem csoda, hogy ő lett a Szuhoj főpilótája.

    Más. A PAK-FA program érdekessége, hogy jelenleg három üzemképes, komplett sárkánnyal rendelkeznek, melyből csak kettővel repülnek. Így a cikkben szereplő leendő harmadik prototípus valójában a negyedik a sorban. (És ha jól tudom, van egy nem komplett teszt sárkány a Zsukovszkijban található CAGI intézetben is.)
    Az első a T-50KNSz volt, ezt láthattuk a 2009 decemberi nagysebességű gurulópróbák felvételein, majd jött a T-50-1-es, melyik már repült is. Ez már le van festve, oldalszáma 51.
    Ez a mostani pedig a T-50-2-es, gyaníthatóan az 52-es számot kapja. T-50KNSz feltehetőleg sohasem fog repülni, bár képes lenne rá. Viszont így folyamatosan képesek a földi teszteket a repülőképes példányokon szerzett tapasztalaot alapján végezni és fordítva.
    És ez a magyarázata annak hogy Alexandr Zelin vezérezredes, a légierő vezérkari főnöke 2009 szeptemberében három épülő PAK-FA gépről számolt be.
    Ilyen módi korábban az oroszoknál nem volt.
    Valószínű ez az oka, hogy a vártnál jobban halad a program.

  2. dudi

    Vágom én, hogy Kínának még van behoznivalója néhány téren, ezt a fej-fej mellett dolgot csupán a darabszámra értettem 1-1 pak-fa és j-20 repült eddig és kellemetlen lehetett volna az oroszoknak ha a j-20-ból előbb mutatják be a második példányt. A verseny azért elég erős, az első orosz 5gen gép után egy éven belül jött a kínai. Ez nem túl nagy lemaradás és ha figyelembe vesszük Kína nagyobb pénzügyi tartalékait és dinamikusabb növekedését lehet még ebből fej-fej verseny, lehet még ebből beelőzés is.

  3. Üdv. mindenkinek!

    „Olyan Silent Eagle szinten van szerintem, messze még a Raptor!”

    Nem mintha azoknak a képességeivel/paramétereivel tökéletesen tisztában lehetne magunkfajta egyszeri földihalandó, különösképp az előbbiével lévén, abból csak 1 db demonstrátor épült eddig, legalább is amiről én hallottam. :)

  4. Tilikov
    Ha elhisszük link nélkül Allesmor Obranna-nak(én elhiszem)amit ír akkor már van 3 repképes gépük és egy negyedi amit most készítenek fel a repülésre.ezzel szemben a Kínának van egy repképes gépe ami nálam kevesebb mint a 3,5 gép.

  5. dudi

    2,5 gép azért még nem szakadéknyi előny. Az 5gen terén az USA az aki másik osztályban játszik, az oroszok és kínaiak közt nincs ekkora különbség, ők egy csoportban játszanak. Mindenesetre még több év lesz mire ezek eljutnak a sorozatgyártásig és 15-20 év múlva majd megnézhetjük, hogy melyikből gyártottak többet. Én azért nem mernék nagyban fogadni az orosz típusra.

  6. Ha már Kína!
    Azóta került róla ki valami infó, hogy egyáltalán repült volna? Vagy bármi konkrétum a lopakodásáról fegyverzetéről stb.
    Azért szerintem kár annyira felértékelni azt a gépet egyenlőre. A Mig 1,44 is így lett anno beharangozva…tudom más ország más lehetőségekkel, de akkor is.

  7. Kína és az oroszok.

    Két jó madár. Napi Gazdaság.hu olvastam pár napja az írást nem sikerült megtalálni.

    Oroszok hosszútávú megállapodásokra biztatják az EU-t.

    Oroszok nem régen írtam ala egy 20 évre szoló olaj szállitási megállapodást kínával. 1.6 millió (tán? hordo) olajat kapnak a kínaiak szerződésebe meg állapitott ár ér.
    Cserébe az Kínaiak oroszonak most 20milliárd dollárt kamat mentes hitelt bocsájtottak rendelkezésükre olaj ipari beruházásokra.
    vezetékek és finomitók épitésére.

    Ilyenek után nekem is sansos hogy J-19 vagy J-20 oroszok egyik tervéből születet ez a konstrukció túl méretes volt nekik.

    Ebből adaón ha megy a fű alatt a techno biznisz az oroszok tökéletesen tisztába lesznek a J-20 paramétereivel.

    Közben a J-20-as pánikot váltott ki Ázsiába. Japán is a Kuril szigetek helyet Kínára koncetrál. Oroszok előtt tágasabb diplomácia mozgástér nyílik

  8. T-50 nem jobb tán gyengébb is bizonyos téren a mutatói mint F-35-sé.

    Szerentem nem zavarja őket. Nem a NATO-val akarnak verekedni.

    J-20nak is jobb lehet a radar reflexiója és?

    T-50 azt a szintet képiseli amelyel az orosz ipar megtud birkozni nehezen.

    De ez a gép minden 4.++++ gépet agyon vág ez itt a lényeg.
    Azzokkal szemben akik ellen van értembe bevetni a légierőt, atom arzenál nélkül tőkéletes.

    Mivel India finaszirozza a gép költségének jó részét nem is gatyásodnak le.
    Lesz pénz a nagyon hiányolt fegyverzetre is.

  9. Ez van hozzá kell szokni ez a Putyini gondolkodás.

    Ha okosak olajért cserébe néhány év múlva sony proceszorokat kapnak pl a fegyreikbe stb.
    Oroszok ahogy most mozognak hinta politikát folytatnak.

    Ipart is meg hadsereget is fejelesztik.

    Formula-1-be is azért jelennek meg mert új arculatott akarnak maguknak. Avalmint azon keresztűl is sok új technológiát szerezhetnek meg. F-1-es csapat kompozit és számitás techniaki technológiákat szerezbe ki zavar? Minden csapat ezt csinálja!

    De amit az F-1-ben használnak technológiák az nem csak ott lehet kamatoztani.

    Másik az Eu oroszokkal szemben áll szent. Töke szabad áramláról beszél közben az oroszoknak nem nagyon engedi Eu-s iparválalatok megvételét.

    Pl: MOL kapcsán a hisztéria. Édekes hogy a Borsod Chem kínai kézbe kerülése nem verte ki a biztositékont mikor az EU tán legfejlettebb izocianát üzeme ez nem vicc.

  10. Két megjegyzés, minden bántás nélkül:

    – nem kell betenni nagyítható képet, ha a klikkelés után 5 mm a növekmény:) – ez rossz szokás ma már sajnos elég sok internetes portálnál:)

    – a PAK-FA, és jelenleg úgy gondolom minden 5. gen gép ereje csekély mértékben függ az erőtől (mind túl van az emberi teljesítőképesség határán), nagymértékben számít a radarkeresztmetszet (itt azért nem hiszem, hogy az oroszoknak ne lenne egy-két ötletük a csökkentésre, ne gondoljuk már, hogy ők hülyébbek az itt fórumozóknál), és legfőképp a belső tudás, a gép „intelligenciája”.

    Nem keresem elő, de anno azt mondták ebben lesz igazi erőssége a gépnek. Nem tudom, és nem is tudhatja senki az illetékeseken kívül. Ahogy a Raptor képességei sincsenek köszönőviszonyban azzal, amit a nyilvánosságnak mondanak. Ez mindig így volt, és a mai viszonyok között kizárt, hogy valódi összehasonlítást kaphatnánk, mert mindenki hazudik, ködösít, és titkol.

  11. Pont ezért írom Putyinék nem hülyék.

    Amíg Eu nem engedi hogy MOL-t vagy egy vegyi kombinátot kemény valutájért megvegyenek. Addig mért várja el európa hogy az oroszok ha üzeltről van szó ne szemétkedjen.

    Ha EU-val nem lehet akkor megegyeznek a törökökkel és a többi állammal.

    Megjegyzem tudtommal ezek az alkuk sokkal jobbak mint amit a nagy USA szokot kötni.

    Doca én a szoba forgó vegyipari kombinátba voltam üzemlátogatáson.
    Amire nagyon büszkék hogy világon őknekik a legkevesebb a hulladék kibocsájtásunk 1 tonna termékre nézve.

    Kína ezt a technológiát szerezte meg a kompinát megvételével.
    A kulc hogy a klór tartamú hulladék helyet PVC csinálnak.
    Nem ártalmatlanitási díjat fizetel hanem neked fizetnek a PVC-ért.
    Ez volt a nagy ötlet.

  12. igla:
    szerintem se férhetünk hiteles információhoz, mert akiknek a birtokában vannak a gépek(raptor/f-35 és pak-fa) képességei, teljesen érdekeltek abban, hogy ezek titokban is maradjanak, csak port hintenek az adózó állampolgároknak, de védelmi okokból nem is számolhatnának be a teljes képességekről

    az amerikai digitális technika szupremáciájáró meg annyit, hogy nemrég volt botrány, mert a DARPA egyik projektjéhez sony playstation2-eseket kapcsoltak össze nagy számítóközponttá és a japánok egy „szoftverfrissítéssel” kilőtték a szupergépet, minek kellett nekik a dolog, ha olyan cégek vannak a Szilícium-völgyben, mint az AMD,nVIDIA,ATI,Intel ? lehet mások már beérték őket ?

    amúgy a világ leggyorsabb szuperszámítógépei közül pl. az első 3-ból 2 Kínában van

  13. A második prototípus a T-50-2 már az új kimondottan az 5. generációs gép számára fejlesztett hajtómuvel szállt fel. Már két felszállást hajtottak végre a 2. ptípussal. Az elso gép még a Szu-35-ben használt 117C hajtomuvel szállt fel. Ezenkívul egy Szu-27 be szerelt új hajtómuvel már 32 felszállást hajtottak végre. ˇUgy tunik erosen tesztelik-fejlesztik az új hajtomuvet.

  14. Sony SP3-at szoktak gridbe kötni, és azért, mert az IBM Cell processzorait használja, a konzolokat pedig hagyományosan a hardware áránál olcsóbban adják, és a játékokon hozzák be a „leakciózás” árát. Így a nagyteljesítményű processzorokat ár alatt szereheti be a jónép, amolyan szegényember szuperszámítógépének.
    Ez eleinte marketingek jó volt… ám a módosíthatóság ára nagy volt: ahogy mindenféle linuxot is fel lehetett tenni, moddolták is a gépet, a kalózjátékokhoz. Ez még hagyján lenne, de a csalók is megjelentek az előfizetéses playstation networkon, amiért a Sony bekeményített, mert ezek a fizetős ügyfeleit zavarták, és így neki előbb-utóbb presztízs, és bevételvesztést okoznak. Ezért nyavajognak most linuxosos és másféle nyikhajok, és gyűjtenek aláírásokat meg perlnek. remélem a sony jól s*ggbeb*ssza őket száraz f*sszal. És a DARPA is fennakadhatott a szórásban. (Mellesleg a régebbi modelleket ez nem érinti, csak ha frissítik, amit fene tudja miért éreztek ennek fényében szükségesnek az okosok)

  15. Azt írta az újság, hogy csináltak valamit a hatómű láthatóságának a csökkentésére.
    Valamint kiemelték a csodaradarral együttműködő robotpilótát, és a valós idejű adatátvitelt, mind a föld, mind a harccsoport és a repülő között. Most nem keresem meg, de az Index fórumba betettem. Valami orosz katonás honlapon olvastam.
    Szerintem ezzel 1ütt sem igazi lopódzkodó ez a gép.

  16. Az első Tu160asok számítógépe volt ilyen 100 darabból összedrótozott cucc. Ez még a COCOM lista idejében volt.
    A KGB vett 1 csomó játékot, és azokból szedték ki a csipeket. Ez komoly. Valamikor a 80as évek elején jelent meg a játékboltokban 1 robot, ami megtanulta a szobát, azután úgy körbe tudott menni, hogy nem ment neki a szekrény lábának. A lengyelek vettek belőle 1 vagonnal. A játékboltokban egy darabot se láttak belőle, a csipjeik viszont valami ororsz robotrepülőből kerültek elő.

  17. monyok:
    „Amíg Eu nem engedi hogy MOL-t vagy egy vegyi kombinátot kemény valutájért megvegyenek.”

    Tényleg nem értem mért kell ekkora hülyeségeket leírni. Elsősorban is a MOL nevezte ellenséges felvásárlási kisérletnek a Surgut (korábban OMV) próbálkozását és ezért nem lehet a MOLt felvásárolni.
    A másik ami miatt a Surgut/Oroszok sikonyálnak az pedig, hogy a Magyar törvények értelmében csak akkor van szavazati joguk (ettől még megvehetnének akármit) ha a tulajdonosi szerkezet nyilvános. Ez alapvető információ, ha erre nem képesek teljesen mindegy milyen okból, nem kéne csodálkozniuk, Oroszoban külföldi cégekkel szemben ugyanez van.

  18. doca: PS2es storyd biztos kamu. PS3at illetve leginkább a prociját amit az IBM fejlesztett és gyárt szokás fürtözni.
    Még Cell Blade racket is lehet rendelni…

    ld pl. http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/24180.wss

    A baj vele kb mint az Nvidia féle Teslas gépekkel. Baromi nehéz az elvi teljesítményét gyakorlatira váltani. Anno karcolgattam a témát, volt tanárom nagyon aktívan foglalkozott vele. http://www.youtube.com/user/BalazsTukora

  19. gacsat.

    Mi az hogy lopakodó az F-22 is meg a B-2 is bocsájt ki jelet.
    Itt a jel erősége a döntő.

    Az F22-F35-J20-T-50 nagyon kivételes alkalmakkor fognak egymás ellen harco vivni.

    Orosz érdekszféra mentén amikor orosz légierőt bevetik max 4+++ gépekkel kerülnek szembe azokat ütik bőven.
    Az S csatorna és a kaszniba passzoló hajtóművek után radar jele a T50 is minden bizonnyal csökkent.

    Képek és pletykák alapján itélni úgyan már.
    Ezeknek a gépeknek az adatait senki nem fogja kiszivárogtatni.
    Abból nem csak a lassú nyugodt botrány lenne.
    Hanem akkor egy tipust sok milliárd dollárt és sok időt kellene kukázni

  20. Még egy lényegi dolog a T-50 nem technológia demonak készül.

    Tervezésnél azt is figyelembe kellett venni mit tud az orosz ipar ma döcögősen legyártani.

    Berepülés mellett hátrébe szerint örűlt háttér ipari fejélesztés is meg. Évente szerintem 10-20db gépet ők is átakarnak venni.

    A gépnek az ára se mindegy. Oroszokról beszélünk nekik a technika jó része lassan cserére szorúr.

    RTL hiradóba is benne volt hogy a csecsnek újra izegnek.
    Ott újabb orosz katonai segberugás lesz.

  21. Puma. Pannon Puma

    ” Az S csatorna és a kaszniba passzoló hajtóművek után radar jele a T50 is minden bizonnyal csökkent.

    Képek és pletykák alapján ítélni úgyan már.
    Ezeknek a gépeknek az adatait senki nem fogja kiszivárogtatni. ”

    A Warfare értékelése szerint az orosz lopakodó jelenlegi RCS értéke 0.05 négyzetméter ! Ez rosszabb mint az F-22 értéke, de messze jobb a MiG-29 1 négyzetméterénél.
    Véleményük szerint a sorozatgyártású gép jobb RCS értékkel fog rendelkezni.

  22. Puma itt az a kérdés hogy egy F-18, EF, Rafael. Milyenek az RCS értékei.

    F-22 még akkor tervezték mikor USA-nak is dögivel volt pénze.

    Másik amit írtam és orosz tervezőknek és mérnököknek ez iparuktól függenek. Formula-1-be is azért száltakbe szerintem mert ott is lehet fiatal orosz mérnököket okitani.
    ( Ilyen csapatnál mint a Lotus-Renault.
    Az ott megtapaszalt mérnöki gondolkodást átlehet ülteni. A fegyverek és polgári tervezésbe. Lényeges hogy egy fiatal orosz műszaki mérnökök megtanuljá a kompozit annyagoknak egyik bányás módját, hogyan lehet a alkatrészeket kicentizni a legjobb fajlagos teljesítmény okán.)

    Mit képesek kellő ütemte elkésziteni. Csinálhattak volna erősebb paraméterekkel rendelkező techno demot. De az 10-15 évig nem kerülne gyártó sorra.
    Oroszoknek meg a 5-8 évem belül kell egy úgy csapatoknak használatba vehető új gép.

  23. monyok

    „Ott újabb orosz katonai segberugás lesz.”

    Ezt fejtsd már ki.

    Az oroszok a 80-as évek közepe óta foglalkoznak radarabszorbens anyagokkal(amik jellemzően kompozitok)szóval nem ezért mentek F1-ezni mert még sosem láttak”műanyagot”!

  24. Puma. Pannon Puma

    „A Warfare értékelése szerint az orosz lopakodó jelenlegi RCS értéke 0.05 négyzetméter ! Ez rosszabb mint az F-22 értéke, de messze jobb a MiG-29 1 négyzetméterénél.”

    Az is hétpecsétes hadititok,hogy a 4.gen gépeknek mekkora a radarkeresztmetszete nem,hogy egy 5.gen gépnek(tudtommal a 3.gen gépek RCS értékét sem hozták nyilvánosságra)!Innentől kezdve számokkal dobálózni faszság.Tippelni lehet,hogy kb ennyi de konkrét értéket írni a mese kategória.

  25. Dudi az újabb segberugást.

    A csecsenekre értem. Ha már orosz fővárosba robbantanak akkor nagyon viszket a seggük, hiányzik a bakancs belőle.

    A kulcs szó ami jó pöszén jó elírtam bányás helyet bánás mód.

    Nézd szintetikus anyagokkal mindenki sok ideje foglakozik de milyen mennyiségebe? Mire használva?
    Igazából 2010 környékére jött el igazán koruk.
    Ha gonosz vagyok az oroszok ha eddig nem tudtak akkor a Formula-1 keresztűl vesznek szuper számitógépeket.

    Putyi állapodtak meg az F-1 vezetői. Komolyan Putyinnak nincs jobb dolga mint 5-10 év alatt 1 milliárd eurot ilyen autósporta beleőlni.

    A lényeges a fital mérnökeik feszült helyzetbe tapasztalatokat szerezhetnek hogy nyugati mérnökök hogyan dolgoznak. Ez a technológia sport annyira nemzetközi hogy egy angol mérnők nem fog morogni ha kap egy orosz mérnök aszistest.
    Ráadásul több múlik a verseny gépeken mint a versenyzőn.

  26. monyok

    „Mire használva?”

    Már írtam egyszer,hogy a 80-as években egy SZU-25-öst radarabszorbens anyagokkal vontak be(csináltak egy Silent Frogfood-ot)és ezt a 90-es évek elején ki is állították egy moszkvai múzeumban.persze amikor valakinek feltűnt,hogy ezt nem kéne akkor azonnal elszállították a gépeket.

    „Ha gonosz vagyok az oroszok ha eddig nem tudtak akkor a Formula-1 keresztűl vesznek szuper számitógépeket.”

    Van nekik szuperszámítógépük saját fejlesztésű is meg vettek a japánoktól is de ez nem 100%.

    „A lényeges a fital mérnökeik feszült helyzetbe tapasztalatokat szerezhetnek hogy nyugati mérnökök hogyan dolgoznak.”

    Azok az orosz mérnökök nem hülyék(ezt támasztja alá az is,hogy az orosz kutató-fejlesztő kapacitás világszínvonalú),nincs szükségük arra,hogy egy bármilyen más nemzet mérnökétől tanuljanak munkamódszereket.

  27. „Azok az orosz mérnökök nem hülyék(ezt támasztja alá az is,hogy az orosz kutató-fejlesztő kapacitás világszínvonalú),nincs szükségük arra,hogy egy bármilyen más nemzet mérnökétől tanuljanak munkamódszereket.”

    Azt hiszem a Szovjet idoket gondolod. A orosz kutatók tobbsége foleg a fiatalabb korosztály a 90-es években vagy kivándorolt (zsidók) vagy kulfoldon dolgoznak. Az oo-ban maradt tudódok foleg az idos korosztály lassan kihalóban van. A fiatalok (szakmérnokok, technikusok)az egyetem elvégzése után inkább kulfoldre mennek dolgozni a jobb feltételek miatt.Itt értendo a moszkvai és szent-pétervári technikai jellegu egyetemek végzosei. A második legjobb technikai egyetem a novoszibirszki, az ottani mérnokok maradnak tobbségében otthon.
    A kozeli napokban meghalt a két legjobb szovjet/orosz tervezomérnok.
    Kivétel az orosz atomszféra (civil és katonai) Évente 500 végzost vesznek fel mivel ez a szféra OO egyik legfejlettebb iparága.
    Jó helyzetben van pl. a Szuchoj tervezoiroda is mivel sokat invesztáltak a mérnoki kapacitás szinten tartására.
    A szovjet szakamberképzés világszinvonalon volt. Ebbol ” merítenek ”
    a kulfoldon dolgozó orosz származásu kutatók. (legutóbb 2 fizikai Nobel díj)

  28. Az orosz ipar modernizációs programjához szukség van a fiatal tehetséges, kreatív mérnok-kutatók otthon maradása. Az elmúlt 20 évben, ha jól emlékszem kb. 10 orosz származásu kutató kapott Nobel díjat, akik kulfodon élnek és dolgoznak. Ezzel más országokat segítenek új technológiák kifejlesztésével vagy új innovációs termékek bevezetésével,..stb.
    Erre kellene nekik valmit kitalálni, ill. megfelelo feltételeket biztosítani a fiatal kutatók számára.

  29. jó a 100 legjobb egyetem közül pedig egy magyar sincs, a szegedi Szent-Györgyi miatt a kétszáz valahanyadik
    Egy BME vagy ELTE azért elég jó hidd el, az onnan kikerült mérnökök már mutattak fel valamit. A Nobel-díjasaink nagy része BME-t végzett, ez mégse számít bele, pedig kéne. Az oroszok nagy része meg a Lomonoszovon …

    Ez olyan, mint a Múdi meg az ilyen minősítő intézetek szemfényvesztései … manipulatív.

  30. Doca. Minden SZTE-s nevében kikérem. Azért van Szegedei Tudomány a legjobbak közt mert a napra kész kutatásban top eredményeik vannak itt.
    Nanotechnológia kapcsán is világ viszonylatban elsők közt vagyunk.
    Egyik fiatal 30 évei végét taposó egyetemi kutató most kaptam meg a MTA doktoriát. Az akadémia doktoria a szén nanocsövekről szólt.

    Pont a egyetem mostani újságba volt hogy a egyetemnek 30 szabadalma van.
    Ahol én szakdolgozok Fizikiai és anyagtudományi tanszék az Mol, Richter és egyébb nagy vállatokkal áll kapcsolatba.
    Kutatás együt működés és bedolgozás. Nemzetközi cégeknek is.

    Nyugodjon békémbe Kiricsi Imre professzor múlt évi haláláig MTA nanotechnológia részlegének főnöke volt. Őt Indiától Kínáig minden hova hívták.
    Nálunk a nagyobb professzorok egy évben 60-70 napot töletenek külföldön.

    Kémia Nobeldíjasok kurzus tartja nekünk az egyik prof, na az 2008 Nobe bizotság álltal felkért jelölő személy volt.
    Kutatási területét nézve nem is a top dolgokkal foglakozik.

    Erről enyit hogy Szeged mért van benne a legjobb 250-be

  31. Doca. Nevárj jobbat mellesleg mikor a megsziritások oda jutottak hogy a mostani kutatási szinvonalat veszélyeztett. Állam meghírdet pályázatokat egyetem megnyerí idő előre haladtávla az állam csak a pénzek 50%-át fizeti ilyenkor 10-20 remek kutatót kell lapátra tenni.

  32. Doca akár mit mondasz a SZTE kapcsán bunkó arany köpésed volt.
    Bár tény a Szent-Györgyi Alber jeletős a magyar tudomány történetbe és világszinten is meg van az érdeme az orvos tudományba.
    Ő amíg tehette megfogatta Remányik Sándor szavait. Így lett az egyetlen hazai kutatási munkájáért Nobel-díjat kapott magyar tudós.

    Nem miatta van az egyetem a világ listán a top 250-ben. Hanem olyan kutatók és professzorok miatt akik nyugati kolégáik fizetésének 5-10-éd keresik. Sokkal szerényebb körülmények közt.

    Ma jobbban megéri anyagilag banki alkalmazotnak lenni pl: mint fő állású egyetemi kutatónak.

    Itt van olyan szakember nem is egy aki pályája kezdetén. Nyugat német egyetemeken kutatott.
    Olykor mikor haza tértek munkájuk elismerése ként spekroszkópia műszert kaptak ajándékba. Nem nagy dolgot mai áron 5-7 millió forintos eszközökről van szó.

  33. Segélyek hát ez van.

    Ami az oktatásra jut azt is ésszel belehetne osztani. Nem kellene annyi bölcsészt képezni.
    Bár a parlamentbe, jogi és bölcsész végzetségűke vannak zömmel.
    Mérnök és temészetudós ritka.
    NA ezért is van hogy tévednek a számokkal.