|

Megújuló izraeli Sasok

Az Izraeli Légierő kiterjeszti modernizációs programját a régebben beszerzett F-15 ‘Baz’ (Sas) típusú repülőgépeire is, melyek a munkafolyamat során új fegyvereket és jobb radart kapnak, de a sárkányszerkezetet is megerősítik.

A modernizációs munkákon az elmúlt évek során már túlestek az F-15C/D verziójú gépeik, ezúttal az A/B variánsokat veszik kezelésbe a szakemberek. Az átfogó munkálatok során fejlesztik a gépek csapásmérő-képességét, melynek keretében több fegyvertípust integrálnak, az amerikaiaktól vásárolt F-15-ösök megkapják a Boeing által kifejlesztett JDAM (Joint Direct Attack Munition) irányított bombát. Továbbá lecserélik a régi radart és több pontos is megerősítik a gépek sárkányszerkezetét.

„Biztosak vagyunk benne, hogy a tervezett modernizációt követően a teljes ‘Baz’ flotta képes lesz távolsági csapásmérésre, teljesítvén az elkövetkezendő 10 év követelményeit.” – nyilatkozták a légierő részéről.

Izrael jelenleg 30 darab F-15A/B típusú vadászbombázót üzemeltet, az első példányok 1974-től álltak szolgálatba. A típus nagyjavításával és modernizálásával próbálják áthidalni a Lockheed Martin vállalat által fejlesztett ötödik generációs harcigép, az F-35 Lightning II késését.