|

Csatarepülőgép Jordániának

Az Alliant Techsystems (ATK) érdekes megbízást kapott a Jordán királyságtól, két CASA C-235 teherszállító repülőgépet kell átalakítania lövegekkel felszerelt csatarepülőgéppé.

Az amerikai AC-130 Spectre csatarepülőgéphez hasonló, ám többfeladatú típust kíván kialakítani C-235 típusú szállítógépeiből Jordánia. A II. Abdullah királyról elnevezett tervezőiroda (King Abdullah II Design and Development Bureau – KADDB) komoly képességekkel rendelkező, speciális feladatokra kiválóan alkalmas, ámde költséghatékony repülőeszköz létrehozásával bízta meg az amerikai Alliant Techsystems vállalatot. Az első gépet várhatóan 2013 tavaszán veheti át a megrendelő, ám a kontraktus részletei egyelőre titkosak.

Annyi biztos, hogy a két gépet hírszerző és megfigyelő feladatok mellett felderítésre alkalmas lesz, ám a fő feladatot a csapásmérés jelenti majd. Az elektro-optikai célkereső és a lézeres célmegjelölő, valamit önvédelmi rendszerekkel szerelik fel a két C-235-öst, emellett képesek lesznek Hellfire és 70 milliméteres irányítatlan rakéták indítására, továbbá kapnak egy 30 milliméteres gépágyút is. Ezen fegyverek az Apache harci helikopterekről lehetnek ismerősek.

Az ATK számára nem újdonság az egyes repülőgépek különleges képességekkel való felruházása, alakítottak már át Cessna Caravant, Lockheed Martin C-130-ast, Bombardier Dash-8-ast, Hawker Beechcraft King Airt is.

13 hozzászólás “Csatarepülőgép Jordániának”

  1. „Nem ugyanarra való. Az amik valahol (valakiken) ki is próbálták a C130asukat. Állítólag fényes siker volt. 500 halott pár perc alatt.”

    Több bevetésen is volt az AC-130 Spectre, például Irakban. Persze, hogy nem ugyanarra való, de az sem véletlen, hogy az USA-n kívül senki más nem rendszeresítette eddig. Ugyanis ilyen gépre csak egy nagyhatalomnak van szüksége, mert kifejezetten speciális körülmények között alkalmasak csak a bevetésre. Például a korlátlan légifölény előzetes biztosítása, hiszen egy relatíve lassú, szubszonikus, dögnehéz gépről van szó, amely könnyű prédája akár egy ósdi MiG-21 vadászgépnek is. Maradjunk abban, hogy nem ez az a katonai repülőgép típus, amelyre egy Jordánia nagyságú és erejű országnak szüksége van. Ha csatagép kell, akkor A-10 Warthog…

  2. Nekem gyanúsan más feladatkör néz itt ki, mint az AC-130-nál.

    A „harapós” herky kifejezetten tűztámogató gép.

    Itt a hellfire+hydra+30 mm-es gépágyú inkább az aszimmetrikus hadviselés/karhatalmi feladatkört sejteti.

    Gyanítom, túl sok hellfire-t nem fog cipelni. A Hydra nem túl sokára rendszerbe kerülő irányított verziójának vezérlése a gép tekintetében nem lesz túlzottan eltérő a pokoltűztől.

    Végül is, ha kap megfelelő MANPAD védelmet, akkor egy ideális antiterrorista gép lehet. Meg persze lehet vele tüntetőkre lövöldözni, ha elszáll valaki agya… :-(

  3. Ugyanerre a tipusra készült olyan változat amin egyoldalon 2x20mm Vulcan + nem emléxek, még valami . asszimetrikusra nekem az is bejön – viszont jó sok lőszer ráfér. Ahol a helik bevethetők oda nyugodtan mehetnek ezek is, ami nem kizárólag az usa privilégiuma.

  4. Az irányítatlan rakéttákkal hogy a fenébe lő? Rácsapásokat végez?

    @geza:
    ” Ahol a helik bevethetők oda nyugodtan mehetnek ezek is, ami nem kizárólag az usa privilégiuma.”

    Azé’ez erős, egy helinek csöppet több esélye lehet.
    Biztos, hogy a nagyobb őrjáratozási idő miatt kell nekik különben valami COIN gépet vettek volna.

  5. A Jordán erők.

    Légierő

    Létszám 15 000 fő
    Állomány
    4 közvetlen támogató és felderítő század
    2 vadászrepülő század
    1 szállító század
    3 helikopter század

    Felszerelés
    101 db harci repülőgép (F-5, Mirage F.1E, F-16)
    12 db szállító repülő (C-130, C-212)
    22 db harci helikopter (AH-1)

    Forrás: Wikipédia