|

Tűz egy angol atom-tengeralattjárón

Úgy tűnik az Astute-osztály tagjai hajógyári tartózkodásuk alatt szeretnek időnként kicsit lángra kapni – hovatovább egységenként egyelőre több alkalommal is. Ezúttal az Astute-osztály második egysége a tavaly decemberben megkeresztelt, idén január 6-án vízbe bocsátott HMS Ambush (S120) füstölgött egy kicsit a barrow-i Devonshire Dock területén.

Az incidensre még a múlt héten, konkrétan január 21-én, pénteken, 12 óra magasságában került sor – az építést végző BAE Systems Submarine Solutions illetékeseinek nyilatkozata alapján elektromos meghibásodás miatt, melynek következtében az SSN hátsó felében lévő egyik, meg nem nevezett berendezés túlhevült, majd füstölni kezdett. Ekkor aktiválták a tűzjelző rendszert a hajótesten belül dolgozó munkások, melyet követően az Ambush-t kiürítették, a hajógyári tűzoltók pedig szén-dioxidos oltással tettek pontot az ügy végére.

A jelenleg kivizsgálás alatt álló eset az Ambush harmadik tűzesete. Az elsőre 2009. áprilisában, még a hajógyár csarnokában került sor, mikor is a hegesztésből eredő szikrák begyújtották a hajótestet borító hangelnyelő gumiborítást – a sérülés minimális volt. A 2010. januárjában bekövetkezett második esetben a hajótesten belül kapott lángra egy ideiglenesen telepített, műanyag vezeték.

Városnézőben az immáron az HMS Ambush néven ismert tengeralattjáró orrszekciója

‘Városnézőben’ az immáron az HMS Ambush néven ismert tengeralattjáró orrszekciója | Fotó: BAE Systems ,

A zátonyokkal is ismerkedő HMS Astute esetében is adódott 2 tűzeset: egyre 2009. áprilisában, egyre pedig 2010. májusában. Az első esetben az akkor éppen szintúgy a Devonshire Dock területén tartózkodó atom-tengeralattjáró tornyának burkolata kapott lángra, míg a második eseményre az egyik tengeri teszt során került sor, elektromos meghibásodás okozta tűz képében.

One Response to “Tűz egy angol atom-tengeralattjárón”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.