|

Végéhez közeledik az indiai tender

Hónapok óta alig hallani a híres indiai vadászbombázó-beszerzésről, ám most újabb információkat és határidőket hoztak nyilvánosságra a szubkontinens védelmi szektorában tevékenykedők.

Régóta csendben tevékenykednek az indiaiak, némán dolgozik az MMRCA tender gépezete. Már megvolt a nevezett típusok technikai felmérése, most folyik a politikai és gazdasági lehetőségek mérlegelése. A legfrissebb ígéretek szerint április, május körülre meglesz a szűkített lista. Nem véletlenül várnak addig a döntéssel, hiszen február 9. és 13. között rendezik meg az Aero India 2011 kiállítást és vásárt, itt még egy remek hajrával egyes gyártók beelőzhetik riválisaikat.

A tenderre jelentkezett típusoknak (Boeing F/A-18 E/F Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-16IN Fighting Falcon, Saab Gripen NG, és az RSzK MiG-35) 660 oldalas követelményrendszernek kell megfelelniük. Minden típusról 5-6000 oldalas beadvány született, melyek India különleges földrajzi fekvése (trópusi, sivatagi, és hegyvidék) miatt szükséges, három helyszínen (Bangalore, Jaisalmer, Leh) megejtett alapos tesztelés eredményeképp születtek.

A tenderre óriási munkalehetőségként tekintenek az indiaiak. Más haditechnikai beszerzéseknél 30 százalékos ellentétezést várnak a védelmi szektorban a megrendelésért cserébe, az MMRCA esetében ez az érték 50 százalék. A 126 megrendelendő gépből 108 darabot a Hindustan Aeronautics Ltd. (HAL) üzemeiben szerelnek össze, illetve gyártanak majd licenszben. A munkához 3500 főt alkalmaznak majd éveken keresztül. (A teljes időtartam függ az utánrendelésektől is. Egyes becslések szerint az indiaiak nem állnak meg 200 gépig.)

httpv://www.youtube.com/watch?v=DvFgvagR494&start=22

15 hozzászólás “Végéhez közeledik az indiai tender”

  1. Gripen semmikeppen se lesz.
    1. nem szarmazna belole politikai toke
    2. kicsi a hatotavja

    Rafale azert nem lesz, mert:
    1. Nem szarmazik belole politikai toke
    2. Draga

    Mig-35 azert nem lesz, mert:
    1. Az oroszokkal mar igy is tobb szerzodesuk van mint kene
    2. extra politikai toke ebbol se lenne, mert a 130 SU-30ast es a 250+ PAK-FAt mar nem nagyon lehet uberelni.

    Eselyes:
    Typhoon, csak ez draga, nincs meg hozza AESA, stb, ismert problemak, viszont az EU allamokkal jo kapcsolat epulne ki, amit a hajukra kenhetnek.

    SH, F16:
    Mivel az SH a jobb gep, es azert indianak nem lenne rossz, ha a pakik helyett magukhoz edesgetnek, azonkivul egy indiai SH lecsapna az uj paki F-16 osokat, igy F18 lesz.
    Az apacs (lehetseges) rendeles is mutatja, hogy az oroszok mellett az usaval is jo kapcsolatot akarnak.
    Ennyi. :)

    Ja, szerintem. :D

  2. Gripen

    NG közepes harci gép. Olcsó hejók elleni támadásra van részben optimalizálva.

    Ha a Svédek a Dél-Afriakiakkal hajlandók voltak rakétát fejleszteni akkor Indiával mért ne.

    Új Svéd-Indai BVR valamint ez is használhatja a METEORT.

    Most kezd formálódni egy Skandináv szövetség.
    Skandináv hadipar remek támadó rakéták tud gyártani valamint a új alacson érzékelhetőségi hajók terén egyik út törők.

    NG elvileg fázis vezérelt radarja van.

    Nagy és nehéz gépük már most van Szu-30MKI képben valamint a Pak-Fa.

    Gripen NG-vel olyan adat biztonsági rendszerekre is szert tehetnek amitől a PAK-FA is sokkal jobb lehet

  3. Én nem írnám le a gripen ngt. A Su30/Su50 flotta mellé nem biztos, hogy mégegy „anyab*ó” tipusra van szükségük, hanem egy potens „LCA”ra.
    Ezen felűl tán livefisten volt egy nagyon érdekes cikk, hogy Svédek a gripen NG mellett felkínálták, hogy beszálnának az Indiai 5gen gép fejlesztésébe, kvázi az új Indiai MCA egy Indiai-Svéd gép lenne.
    Ez perdöntő lehet gripen mellett.

  4. Mondjuk a britekkel sem rossz a kapcsolatuk már nem? Oké, hogy megszállók voltak, de azért ez mára nem olyan komoly politikailag nem? Most nem a krikettre gondolok! És a Typhoon mögött elég komoly a brit kampány…

  5. Puma. Pannon Puma

    Az én tippem: Gripen NG ! Ezzel is javulna az EU-val a kapcsolat, ráadásul a svédek hajlandók a 100 % ellentételezésre és több világszínvonalú hadiipari termékük is van. Ráadásul a két nagy exportőrt egy kicsit „megfricskázzák ” a későbbi tenderek nagyobb engedményeiért !
    Egyébként könnyű gépet akarnak !
    Ha az amcsik eladják a kivont hagyományos anyahajót, akkor biztosan SH !!!!!

  6. Fade egyre gondolunk :D

    Én ehhez az üzlethez kapcsolva a svéd légtér ellenőrző gépek vételét.

    Kis turbolégcsavarosgép svéd adat átviteli rendszerrel. Grátiszba megkapják az adat továbbító rendszert is.

    Valamint közös rakéta fejlesztés, akkor még gép fejlesztése is.

    Indai akkor szert tenne egy új technológia partnerre a svéd iparnak plusz 100 milliók

  7. Ha már tippelünk, akkor adjunk meg viszonyítási alapot, elvégre az említett oldalon is így van pl:1.58/3.20/2.32 – na csak írtam valamit.
    Számomra nem kérdés kire teszem a voksot:F-18E/F Super Hornet.
    Majd meglátjuk, hogy ki is nyer… De a Boeing most pályázik néhány Longbow Apache géppel. Ha sikerül ügyesen tárgyalniuk akkor az sok mindent elárulhat! Vagy lehe semmit! Elvégre titokzatos a dolog, mint maga India!