|

Halad az NH90 berepülési programja

A napokban levegőbe emelkedett mind a spanyol, mind a francia NHI NH90 TTH (tactical transport helicopter) forgószárnyasok első példánya, ám a két gép nem ugyanolyan, több dologban is különböznek egymástól.

Az NHIndustries közleményben tudatta, hogy Marignane-i üzemük területén lévő repülőtérről december 17-én sikeresen végrehajtották első repülésüket a Spanyolország és Franciaország által rendelt NH90 TTH típusú helikopter első példányai, melyeket a berepülési programot követően a következő évek során vehetnek át a megrendelők. A gallok 2011-ben, míg a spanyolok 2012-ben örülhetnek majd új gépük megérkezésének.

Franciaország 34 darab TTH-t rendelt a kiöregedő Puma és Cougar helikopterek leváltására, míg Spanyolország 45 darab NH90-est rendszeresít. A spanyol gépek a többi szériapéldányba kerülő Rolls-Royce/Turbomeca RTM322 vagy a General Electric T700 erőforrás helyett GE CT7-8F5 hajtóművekkel készülnek, emiatt némivel tovább tart majd a tesztelésük. Emellett másban is különc az ibériai megrendelés, az első két példány elkészülte után a többi gép összeszerelése a Eurocopter Albacete-i üzemében folyik majd.

Tizenegy európai ország (Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svédország és Spanyolország ) mellett eddig Ausztrália, Új-Zéland és Omán is rendelt az NH90 különböző változataiból, így az NHIndustries összesen 529 gépes megrendelést gyűjtött mostanáig.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.