|

Halad az NH90 berepülési programja

A napokban levegőbe emelkedett mind a spanyol, mind a francia NHI NH90 TTH (tactical transport helicopter) forgószárnyasok első példánya, ám a két gép nem ugyanolyan, több dologban is különböznek egymástól.

Az NHIndustries közleményben tudatta, hogy Marignane-i üzemük területén lévő repülőtérről december 17-én sikeresen végrehajtották első repülésüket a Spanyolország és Franciaország által rendelt NH90 TTH típusú helikopter első példányai, melyeket a berepülési programot követően a következő évek során vehetnek át a megrendelők. A gallok 2011-ben, míg a spanyolok 2012-ben örülhetnek majd új gépük megérkezésének.

Franciaország 34 darab TTH-t rendelt a kiöregedő Puma és Cougar helikopterek leváltására, míg Spanyolország 45 darab NH90-est rendszeresít. A spanyol gépek a többi szériapéldányba kerülő Rolls-Royce/Turbomeca RTM322 vagy a General Electric T700 erőforrás helyett GE CT7-8F5 hajtóművekkel készülnek, emiatt némivel tovább tart majd a tesztelésük. Emellett másban is különc az ibériai megrendelés, az első két példány elkészülte után a többi gép összeszerelése a Eurocopter Albacete-i üzemében folyik majd.

Tizenegy európai ország (Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svédország és Spanyolország ) mellett eddig Ausztrália, Új-Zéland és Omán is rendelt az NH90 különböző változataiból, így az NHIndustries összesen 529 gépes megrendelést gyűjtött mostanáig.