|

A Tejas és az oroszok

India legfőbb saját fejlesztésű és gyártású repülőgépe az LCA Tejas, melyről már számtalanszor írtunk oldalunkon, így remélhetőleg nem kell bemutatnunk senkinek sem. A típus jelenleg berepülési programjának legvégén jár, a nullszériás példányok segítségével már az utolsó teszteket kell csak letudniuk az indiaiaknak ahhoz, hogy elkezdődhessen a sorozatgyártás és a szolgálatba állítás. Ezen folyamat egyik fontos momentuma volt a majdani közeli légiharc-rakéta integrációja és a vele való lövészetek végrehajtása, amit mostanra sikeresen végre is hajtottak.

India a haditechnikai eszközeit hagyományosan nem csak egy féltől szerzi be, hanem több helyről, akár egymással szemben álló országoktól is. Ehhez a tradícióhoz most is ragaszkodnak, így a Tejas elsődleges közeli levegő-levegő rakétája az orosz R-73 Vimpel (NATO-kód: AA-11 Archer) lesz. A nagy szögeltéréssel is indítható fegyverrel már korábban is végeztek lövészeteket, ám a típus csak most lett hivatalosan is alkalmas annak éles bevetésére. Konkrétan november 30-án, kedden ért véget az a tesztsorozat, melynek során az Indiai Légierő szakemberei több indítást is végeztek az R-73-al.

A teszteket az Indiai Haditengerészet Goa tartományban található Hansa támaszpontjáról felszálló Tejas LSP-4 jelzésű nullszériás gép hajtotta végre. A DRDO (Védelmi Kutatási és Fejlesztési Ügynökség) koordinációja alatt lefolytatott program főpilótája George Thomas, az indiai Nemzeti Légügyi Hivatal egyik berepülőpilótája volt. A Tejas pilótabarát kabinkialakításának köszönhetően a rakéta indítási procedúrája (is) egyszerűbbé vált, mint a régebbi ex-szovjet típusok esetében, hiszen itt már több nagyméretű, színes kijelző is segíti a hajózót.

R-73 egy Tejasra függesztve (Forrás) ,

A DRDO jelentése szerint ez a teszt az egyik legeslegutolsó volt a Hansa bázison állomásozó Tejasok számára, és jelentős lépcső volt az üzembe helyezés szempontjából. Mivel eddig a fegyverzettel kapcsolatos próbák során minden a lehető legnagyobb rendben haladt, így a helyi szakemberek optimistán vélekednek a továbbiakról – terveik szerint még 2011 első negyedévében sikerül befejezni a teljes berepülési programot, melyet követően megkezdődhet a szolgálatba állítás is.

A HAL által gyártott LCA Tejas az R-73-on kívül a következő légiharc-fegyverzettel rendelkezik még: látóhatáron túli célok ellen a szintén orosz és Vimpel-gyártmány R-77 (NATO-kód: AA-12 Adder), valamint az izraeli Derby és az indiai Astra BVRAAM, a közelebbiek leküzdésére pedig az izraeli Python 5 áll még rendelkezésére.