|

Acélcápa vegyes

Legutóbbi hasonló hírmixünkhöz hasonlóan ezúttal is alapvetően orosz atom-tengeralattjárókról, illetve kapcsolódó fegyverzetükről lesz szó – apró kis szösszenetünket a Borej/Bulava párossal nyitjuk és a Nyerpa-val zárjuk.

Mint tudjuk az idei évre 3 Bulava teszt lett ütemezve, melyből az első két teszt során a nagykönyvben megírtak szerint teljesített a korábban kétes eredményeket felmutató SLBM, az oroszok véleménye szerint egyértelműen bizonyítva, hogy nem csúszott hiba a tervezésbe, valóban pusztán az „orosz jellegzetesség”, a nagyvonalú minőségellenőrzés állt a korábbi sikertelenségek hátterében.

A decemberre ígért harmadik teszt azért kiemelten fontos és érdekes, mert első alkalommal indítják a Bulava-t leendő hordozóplatformjáról, a Borej-osztályú SSBN fedélzetéről. Pontosabban várhatóan első alkalommal… Mert bár szinte biztos, hogy a Jurij Dolgorukij végre átveszi a stafétabotot a Dimitrij Donszkojtól, ennek hivatalos megerősítése elvileg december 10-ig várható – addig még meditálnak a kérdésen.

Ahogy a teszt konkrét időpontján is, amiről azt tudni, hogy a Fehér-tengeri időjárás függvényében valamikor december második felében lesz esedékes. Más források ellenben már 100 százalék biztosra mondják a Jurij Dolgirukij, állításuk szerint december 17-i mutatványát.

Jurij Dolgorukij Szeverodvinszkban

Jurij Dolgorukij Szeverodvinszkban, elvileg 2009 őszén | Forrás ,

Mint arról többek közt mi is beszámoltunk október elején, az indiaiak által olyannyira várt K-152 Nyerpa az idei évben még nem érkezik meg az Indiai Haditengerészethez.

„A tengeralattjáró átadásra került. (Az Orosz haditengerészetnek). A megállapodás értelmében 2011 márciusában kerül Indiába.” – nyilatkozta akkoriban újságíróknak a Habarovszki határterület kormányzója Vjacseszlav Shport.

A lízingelt atom-tengeralattjáró érkezésével kapcsolatban az indiai The Tribune mintha fáziskésében lenne, hiszen haditengerészeti forrásokra hivatkozva a napokban hozta le ezt a tényt. Annyi azonban érdekes a hírükben, hogy az szerepel benne, miszerint az Indiai Haditengerészet azért döntött a márciusi átvétel mellett, mert az indiai legénység képzettségi szintje még elmarad a kívántaktól, orosz felügyelet alatti további gyakorlatozásra van szükségük.

One Response to “Acélcápa vegyes”