|

Venezuelába kerülhetnek az Iránnak szánt Sz-300-asok

Mint ismeretes, Irán és Oroszország még 2007-ben kötött szerződést Sz-300 légvédelmi rakétarendszerek leszállítására 800 millió dollár értékben. Többéves huzavona után aztán végül is ENSZ-szankciókra hivatkozva az orosz fél nem adta át a megrendelt fegyverrendszereket, így a legfrissebb hírek szerint 166,8 millió dollárt kell visszafizetnie Iránnak, mely az előleg szerepét töltötte be a mára már csak múlt időben létező szerződésben. Azonban Oroszország nem olyan nemzet, mely hagyja elveszni a pénzét csak úgy, tehát másik vásárló után nézett, és úgy tűnik, meg is találta azt.

Ez az új vásárló pedig nem más, mint Venezuela, mely Hugo Chávez elnökkel az élen szíves-örömest vásárol különféle orosz haditechnikát. Teheti is, hiszen az olajbevételek biztos hátteret nyújtanak a védelmi költségvetésnek. Így tehát tiszta sor, hogy ha a piacon megjelenik öt osztály fölös, Sz-300PMU-1, akkor arra le is csap. Ha hinni lehet a RIA Novostyi hírügynökség információinak (melyek egyébként egy orosz védelmi szakértőtől származnak), akkor az eredetileg Iránnak szánt S-300-asok tényleg a dél-amerikai ország légvédelmét erősíthetik majd egykoron.

S-300 rakétarendszer elemei (Forrás) ,

’Oroszország vevőt keresett a nemzetközi piacon öt osztály Sz-300PMU-1 légvédelmi rakétarendszerre, melyeket Irán nem vehet át, s Venezuela jelentkezett először komoly vételi szándékkal.’ – mondta Igor Korocsenko, orosz biztonságpolitikai szakértő. ’Venezuela tudja, hogy az S-300 milyen szintű képességekkel bír, és magas fokon képes azt üzemeltetni. A légvédelmi rendszerek árát egy összegben fizetik majd ki.’

Hugo Chávez elnök szándéka tehát – mely nem kevesebb, mint hogy áthatolhatatlan légvédelmi gyűrűt vonjon országa fölé – szépen halad a megvalósulás felé. Venezuela első embere jelenleg is Oroszországban tárgyal, ezen álmát elsősorban orosz légvédelmi rendszerekkel szeretné elérni, így az S-300 tökéletesen illik a képbe. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Venezuela újabb komoly mennyiségű haditechnikát vásárol az oroszoktól, melybe Tor-M1 légvédelmi rendszerek is beletartoztak.

18 hozzászólás “Venezuelába kerülhetnek az Iránnak szánt Sz-300-asok”

  1. Ja és ezután az oroszok azzal fordultak Iránhoz hogy növelni kéne a gazdasági kapcsolatokat. Csak ugye ezek után fegyverüzletet nagy ívben elfelejthetik. Meg hát ugye ezen kívül mire is gondoltak volna. Az USA-nak viszont nincsenek morális gondjai, éppen most tolják a NATO elé halaszthatatlan rakétavédelmi programjukat. Vagyis mi vegyük meg a cuccost tőle jó pénzért.

  2. Meg hát ugye ha valaki nem értené, milyen érdekes dolog az hogy amit 2007-től idáig nem lehetett leszállítani, mert mint állították, nem volt kész még tegnap 1 darab sem, abból mind az öt nem létezőt el lehet adni azonnal készpénzért. Na ugye ehhez aztán pofa kell.

  3. „Az USA-nak viszont nincsenek morális gondjai…”

    A cikk nem arról szól, hogy a ruszkik eladtak egy adag fegyvert egy gazdasági/közbiztonság szempontjából katasztrófális helyzetbe lévő országnak….?

    „éppen most tolják a NATO elé halaszthatatlan rakétavédelmi programjukat.”

    mit tudsz amit mi nem? hm?

    Ennél már csak amai mig25 radar F14 radar kijelentés volt a jobb.

  4. Azért szerintem az orosz ígérgetési kultúrát valamelyest is ismerők számára ez az egy nap alat szállítás kész ha fizeted nem meglepő ( az után hogy évekig műszaki problémákat jeleztek ) a lérakokkal szemben. Ami viszont érdekes hogy a NYERPA amit már akkor készre jelentettek amikor kifutott anno arra szerencsétlen freonos balesetre no szóval ennek a tengónak az átadását az indiaiaknak már halogatják tolják ezerrel megint csak „műszaki problémákra” hivatkozva. A legucsó dátum 2011 első negyedéve.

    FEl ötlik a kérdés miért ?

  5. Azért érdekes, hogy a sztornózott iráni vásár után az üzlet Irán egyik legjobb cimborájával történik meg. Chavez és Ahmadinezsád, a nyugati imperializmus ellen vállvetve küzdő két jóbarát bizonyára másként értelmezi egymás közt az ENSZ szankciókat, mint Oroszország. Ha nem is szállítják egyből Iránba a rakétákat, bizonyos tapasztalatokat megoszthatnak velük. Bár mostanában már egyre ritkábban hanzik el az a fenyegetés, ami ellen ez a légvédelem kell.

  6. ” ennek a tengónak az átadását az indiaiaknak már halogatják tolják ezerrel megint csak “műszaki problémákra” hivatkozva. A legucsó dátum 2011 első negyedéve.”

    Azért a késés, mert a tesztek során ki0-es években voltak beépítve és derult, hogy a Nyerpa berendezései, és foleg a fegyverrendszerek nem igen mukodtek, illetve nem úgy ahogy kellene, mivel azok még a 90-es években voltak beépítve és vagy megrozsdásodtak vagy elavultak és gyártóik nem igen léteznek. Ezen hibák kikuszobolése eléggé idoigényes.
    Szerintem biztos átadják mivel fontos számukra a jó orosz-indiai katonai egyuttmukodés, ami dollár milliárdokat hoz az oroszoknak.

  7. Tilikov!
    Nekem is az elős gondolatom az volt, hogy ha Venezuela kapja meg az Iránnak szánt rakétákat, akkor mi a biztosíték, hogy Chavez nem passzol le egy osztály iráni cimborájának? Ha nem is egy osztályt, de egy üteget. Annyira tuti elég lenne, hogy az iráni fiúk beizzítsák technikai fénymásolójukat… De ha egy üteg sem kerül át, akkor elég átadni a S-300-as dokumentációit. Az iráni fiúk annak is biztos, hogy hasznát vennék valamilyen szinten!
    Ezzel a lépéssel az oroszok elveszíteni látszanak egy komoly piacot. Innentől fogva Irán legjobb barátja lehet Kína, Venezuela mellett. Nem lenne meglepő ha Irán tárgyalni kezdene a rizses fiúkkal a szecsuáni receptje mellett néhány J-10 vagy esetleg J-11 rendszeresítéséről…

  8. Hornet: Irán nem Kína gazdasági fejlettségben.

    dudi: „Nekem szent meggyőződésem,hogy a Nyerpát az oroszok maguknak akarják és azért húzzák az időt,hogy az Indiaiak azt mondják inkább adjátok vissza a pénzt…. ”

    Teljesen elképzelhető. A probléma evvel, hogy ez már a 3. nagyon durva pofon lenne Indiának Kínától. Smikor a NYi cégek

  9. Vissza térve a rakétákra, az a véleményem hogy akár kikkel is fejlesztik ki a saját rendszerüket, már mint az irániak, az bomba üzlet lesz. A NATO rakétavédelmi rendszer estében pedig az a lényeg ki állja a költségeket, és ki szállít és mit. Gondolom ha az európai országok rendelkeznek ilyen eszközökkel akkor már lenne ilyen. És mivel ilyenről igazán nem tudok, merem feltételezni hogy le fogják a tengerentúlról szállítani. Azért a Patriot klónok esetében nem vagyok olyan biztos a hatékonyságban, mert az iraki rakéták nem leváló robbanó fejesek voltak, és így elég jó radarképük lehetett.

  10. c: Én még mindig nem látom Iránban ezt potenciált. S300PMU2 légvédelmi rendszert nem raksz össze sitysuty. Irán sem.

    Az „EUs” rész egyelőre 200meur környéke lesz. Ez cakkpakk összeg. Ennyit szvsz röhögve megér Eunak. Hatékonyáságot meg nem mi fogjuk eldönteni.

  11. Fade

    Szerintem tuti nem sőt!Kínának is csak valami gyengébb képességű hasonló sikerülne,ha licenc nélkül próbálnák lemásolni egy meglévő darabról,bármit is mondjanak rizsesék(természetesen ők azt állítják,hogy az övék sokkal potensebb mint az eredeti,amiről koppintották!Hát persze!Csak az nem értem minek másolni,ha jobbat is tudnak csinálni…