|

Mindenhova jut az Iszkanderből

Legalábbis Oroszországon belül mindenképp… Nyikolaj Makarov vezérezredes ma úgy nyilatkozott a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy Oroszország mindegyik katonai körzetét ellátják majd a kvázi-ballisztikus kategóriába eső Iszkander-M harcászati rakétarendszerrel.

Mint a nyáron napvilágra került a régi rendszerből örökölt katonai körzeteket idén decembertől átszervezik: a jelenlegi 6 körzet négyre csökken, mellyel párhuzamosan 4 startégiai parancsnokság kerül felállításra. Ez persze azt is jelenti, hogy a vezérezredes nyilatkozatát úgy is mondhatjuk, hogy 4 körzetbe kerülnek majd Iszkander rendszerek.

„Mindegyik katonai körzetben lesznek Iszkander rakétákkal felszerelt dandárok.” – nyilatkozta a vezérezredes, hozzátéve, hogy az Iszkander-M rendszer telepítése az orosz haderő modernizálásának, újrafegyverzésének egyik kiemelt prioritású eleme.

Az Iszkander-M (NATO: SS-26 Stone) rendszer szállító és indítóplatformjául szolgáló járművön 2 db ún. kvázi-ballisztikus, egyfokozatú 9M723K1 típusú rakéta kapott helyet, melyek mintegy 400 km hatótávolsággal rendelkeznek (nem megerősítetten olvasni 500 km-t is – ne feledjük ezzel kapcsolatban az INF egyezményt, hiszen az Iszkander elvileg tud gombafelhőt is produkálni ha kell!) és 5-7 méteres pontossággal képesek célba érni. Az Iskander-E név alatt futó export változat természetesen gyengébb képességű: a rakéták hatótávolsága „csak” 280 km és mivel nem rendelkeznek a röppálya végső szakaszában történő pályakorrekciót biztosító szenzorcsomaggal, így esetükben állítólagosan 30-70 méteres CEP (körkörös szórás) értékkel kell számolni.

Az Iszkander rakétarendszer komponensei

Az Iszkander rakétarendszer komponensei | Forrás ,

A jelenlegi orosz tervek szerint 2016-ig legalább 5 rakétadandár lesz Iszkander-M rendszerrel felszerelve az egyébként már hadrendben/telepítés alatt álló kis hatótávolságú ballisztikus rakétarendszerből.

6 hozzászólás “Mindenhova jut az Iszkanderből”

  1. „Nyikolaj Makarov vezérezredes ma úgy nyilatkozott a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy Oroszország mindegyik katonai körzetét ellátják majd a kvázi-ballisztikus kategóriába eső Iszkander-M harcászati rakétarendszerrel.”

    Az összes többi orosz katonai körzet nem annyira érdekes, mint egy: konkrétan a Kalinyingrádi Enklávé. Ugyebár az oroszok pont a fenti Iszkanderek Kalinyingrádba telepítésével fenyegetőztek, válaszul az amerikaiak cseh- és lengyelországi elfogórakéta programjára, amelyet végül Obama elnök eltörölt. Ha tehát Kalinyingrádba is kerül a fenti rakétákból, akkor az oroszok egy már irreleváns „fenyegetésre” lépik meg ezt…

  2. Allesmor Obranna

    Ezt az Iszkandert, de a régebbi Tocska rakétát biztosan bevetették a gúzok ellen. Volt is nagy felháborodás. De ne feledjük, az izraelik által is előszeretettel használt MLRS hasonlóan potens eszköz, ha a pontosságot, a harci részt, vagy a tűzerőt vesszük alapul. A hatótávolság az más tészta.

  3. bezony. és akár nem is kell vennie. 5-8év múlva sztem a Kínai ipar se lesz már attól messze, hogy ilyeneket gyártson.

    Amúgy tudja vki, hogy, hogy különböztetik meg az amik, ruszkik egy ICBMtől? Mert ha nem baromi veszélyes már 10es számban is ilyeneket használni.