|

Orosz-amerikai teherszállító készülhet

Az orosz-amerikai kapcsolatok alakulása a Szovjetunió felbomlása után ugyan pozitív irányba tolódott, de a két ország egyrészt soha nem vált igazán barátivá, másrészt időnként előkerültek a régi ellentétek, s újra előröl kellett kezdeni a békülést. Az európai rakétavédelembe való orosz csatlakozás éppen ezért hatott meglepően annak idején, most azonban olyasmi került szóba, melyet harminc-negyven évvel ezelőtt bármely fél részéről egyszerűen csak elképzelhetetlennek, őrültségnek tituláltak volna.

Történt ugyanis, hogy kedden az Orosz Föderáció védelmi minisztere, Anatolij Szergyukov interjút adott az Interfax hírügynökségnek, melyben az orosz-amerikai kapcsolatokról is szót ejtett. Ezen nyilatkozatában pedig nem kevesebbet emlegetett, mint egy, az Amerikai Egyesült Államokkal közösen építendő, katonai stratégiai teherszállító repülőgépet. Mielőtt bárki a fenti múltidézés kapcsán felemlegetett véleményeket tenné magáévá, eláruljuk: Szergyukov már amerikai kollégájával, Robert Gates-szel is tárgyalt a tervről.

C-5 Galaxy. Képzeljük el az An-124-el „összelegózva”! (Forrás) ,

„Egy közös projektet képzelünk el, melyben orosz és amerikai repülőgép-ipari cégek vennének részt. A repülőgép a mi An-124-ünkön és az amerikaiak C-5-én alapulna, egyesítve e két típus erényeit. Ezzel az együttműködéssel hosszú időre megoldhatnánk mindkét nemzet stratégiai légi szállítási problémáit, és közelebb kerülhetnénk egymáshoz. Összegezve: mindketten jól járnánk az üzlettel.” – mondta Szergyukov az Interfaxnak.

Az orosz védelmi miniszter szerint Robert Gates pozitívan fogadta a javaslatot. Elmondása alapján amerikai kollégájával megállapodtak, hogy elkezdik a terv megvalósíthatóságának felmérését, valamint nekilátnak a tényleges kapcsolatépítésnek is: repülőgép-ipari cégeik felveszik egymással a kapcsolatot, és egymás között is felvázolják a lehetőségeket. Szergyukov hozzátette: a Gates-szel való tárgyalás „jó hangulatban” telt, s elmondható, hogy ’egyelőre sikeres az egymás felé való közeledési szándék’.

6 hozzászólás “Orosz-amerikai teherszállító készülhet”

  1. Ha politikailag és gazdaságilg belegondolunk, nem is akkora baromság. Az amerikai technológiával és pénzzel az orosz koponyák tudnának mit kezdeni. Ráadásul a két „főgonosz” ismét elosztaná a szerepeket. No nem lennének puszipajtások, de Te segítesz itt, én segítek ott játékot játszhatnak. Amerika egyedül nem bír a világgal és akkor már az oroszok a legjobb partnerek.

  2. Allesmor Obranna

    Szergyukov hozzátette: a Gates-szel való tárgyalás “jó hangulatban” telt, s elmondható, hogy ’egyelőre sikeres az egymás felé való közeledési szándék’.

    Jó hangulatban telt a tárgyalás. Seggrészegek voltak mindketten.
    Felejtsük el ezt a hírt.