|

VTOL UAV IAI módra

A cirka 1 hónappal ezelőtti, az amerikai VTOL UAV-ok szárnypróbálgatásaiból szemezgető írásunk után most a Közel-Keletere teszünk virtuális látogatást, ahol az Isareli Aerospace Industries mutatta be legújabb szerzeményét.

Pontosabban szerzeményeit, hiszen több mobilgyártó mostanság elharapózott szokásához hasonlóan egyből előálltak egy mini változattal is a Panther nevet kapott UAV-ból.

Az IAI Panther prototípusa a földön ...

Az IAI Panther prototípusa a földön … | Forrás: IAI ,

A 65 kg-os Panther és 12 kg-os kistesója, a Mini Panther méreteiket és ebből adódóan teljesítményüket leszámítva alapvetően megegyeznek: mindkét változat billenőrotoros, meghajtásukról pedig elektromotorok gondoskodnak. Szám szerint 3, melyből a törzs hátsó részén elhelyezett csak a vertikális mozgások és a lebegés során kap szerepet. Az IAI közleményében foglaltak szerint a vertikális emelkedésből, vagy a lebegésből 1 gombnyomásra, automatikusan áll át a rendszer a vízszintes haladásra.

IAI Panther

IAI Panther a levegőben | Forrás: IAI ,

Az IAI sajtóanyaga szerint a Panther mintegy 6 órán át tartózkodhat a levegőben, maximálisan 3 km magasságig emelkedhet, hatósugara pedig 60 km. Az IAI Mini-POP (Plug-in Optronic Payload) podját viheti magával, azaz az arzenáljában megtalálható lesz (magától értetődően) stabilizált, nappal és éjjel egyaránt használható kamerarendszer, valamint lézeres távolságmérő és célmegjelölő. A tervek szerint a rendszer szokványos kiépítése a következőképpen alakul majd: egy közepes méretű járművön szállított 3 Panther és a redundáns irányítókonzoljuk + a data link és a harcászati körülmények közötti autonóm üzemeltetést lehetővé tévő tartalék alkatrészek.

A Micro-POP poddal szerelt Mini Panther szerényebb képességekkel bír, ám cserébe sokkal portábilisebb. A 2 db Mini Panther-ből és irányítókonzoljukból álló rendszert az IAI állítása szerint 2 hátizsákra lesz elosztva, így akár 2 katona is elegendő a rendszer szállításához.

A prototípusokkal folynak a tesztek, a Panther várhatóan 2011-re áll majd készen.