|

Radarok a Eurofighter-flotta számára

Bár a Selex Galileo elnök-vezérigazgatójának tavaly év végi nyilatkozatai alapján nem álltak messze attól, hogy a Eurofighter rendszeresítő nemzeteivel sikeres megállapodást kössenek arról, hogy a Tranche 3A verziójú repülőgépekbe már az új CAESAR AESA lokátor kerüljön, ez mégsem valósult meg máig sem. Most ugyanis szárnyra kapott a hír, miszerint a BAE Systems, mely a Typhoon új verzióit gyártja, a régebbi verziójú radar megvásárlásáról írt alá szerződést az olaszokkal.

A Selex Galileo sajtónyilatkozata szerint 200 millió euró (317 millió dollár) értékű szerződést írtak alá a BAE-vel 88 darab CAPTOR-M lokátorról, melyek az angol, olasz, német és spanyol Tranche 3A szériájú Eurofighterekbe kerülnek majd. Az október 5-i bejelentéssel egyetemben azt is elárulták, hogy a mechanikus sugáreltérítésű radarokra csak addig lesz szükség, amíg 2015-ben szolgálatba nem állnak az új AESA lokátorok. Addig azonban a CAPTOR-M is megteszi, mely kategóriájának egyik legjobb példánya.

[singlepic id=962 w=584 float=none]

’A Eurofighter-program kulcsfontosságú partnereiként elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy a Typhoon a lehető legjobb technológiákat alkalmazhassa, és eséllyel vegye fel a versenyt a konkurens vadászbombázókkal a piacon. Részünkről a jövőben is biztosítani kívánjuk, hogy a típus megfeleljen a legújabb követelményeknek az alkalmazás minden területén.’ – mondta Steve Mogford, a Selex Galileo vezérigazgatója.

A szállítások 2012-től kezdődnek majd, ekkortól kerülhetnek bele a most megrendelt radarok a Tranche 3A-kba. A későbbiekben még további megrendelésekre is lehet számítani, ugyanis a széria nem csak 88 gépes lesz, hanem nagyjából 112, így szükség lesz további lokátorokra is. A Selex Galileo eddig egyébként közel 400 CAPTOR-M-et gyártott le, melyek már az osztrák és a szaúdi Typhoon-flottában is üzemelnek.

One Response to “Radarok a Eurofighter-flotta számára”

  1. „’A Eurofighter-program kulcsfontosságú partnereiként elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy a Typhoon a lehető legjobb technológiákat alkalmazhassa, és eséllyel vegye fel a versenyt a konkurens vadászbombázókkal a piacon…”

    A piacon? Nem a harctéren??!