|

Újból a Spitfire-ben ülve

Érdekes kis szösszenetet hozott le a RAF weboldala pénteken. Szeptember 17-én a RAF Northolt egy nem mindennapi eseménynek adott helyszínt: a mai is repképes Spitfire-ök egyikét több mint 6 évtized után összehozta a sors egyik pilótájával, ami azért mégsem egy mindennapos esemény.

Az 1942 februárjában legyártott Spitfire Mk VB a RAF mellett harcoló lengyel századok közül többet is megjárva 1943 folyamán került a 317. (lengyel) Századhoz, melynek 1943 áprilisa és decembere között az akkor 26 éves Franciszek Kornicki repülő őrnagy volt a századparancsnoka. A századnál a JH-C jelölést kapott Spitfire-t Kornicki számos alkalommal repülte.

Spitfire Mk VB BM597 JH-C

Az egykori madárka – Spitfire Mk VB, BM597, JH-C | Forrás ,

„Abszolút csodálatos újra találkozni a gépemmel. Ez egy csodálatos madár, melyet 1942-ben repültem először. Rengeteg emléket idéz fel és minden megelevenedik oly sok év távlatából.” – mondta a pilótafülkében történő újbóli elhelyezkedés után a ma már 93 éves Franciszek Kornicki. (Aki egyébként tippünk szerint azért említi 1942-őt a gép kapcsán, mert akkoriban a 315. Század állományához tartozott, a szóban forgó Spitfire pedig szintén abban az évben került a 315-ösökhöz.)

Franciszek Kornicki aláírása egykori gépén

Ez egy 2006-os fotó annak az oldalnak az állítása szerint, ahol ezt leltük, szóval azt nem állítjuk 100 százalékra, hogy Kornicki most futott össze először egykori gépével a 2. VH óta, ám akárhogy is, nagyban nem csorbítja az eseményt | Forrás ,

Az 1943 decembere után összekötő tisztként tevékenykedő Franciszek Kornicki még Lengyelország lerohanása előtt, 1939-ben vált szülőföldje légierejének aktív állományú tagjává, majd Franciaország eleste után 1940-ben Angliába került, ahol a háború után egyébként le is telepedett, annak ellenére is, hogy akkoriban a világégés alatt a RAF mellett harcoló külföldi pilótákat igyekeztek „kiutálni” a szigetországból. 1951-ben – eleinte pilótaként – ismételten belépett a RAF kötelékébe, ahol újabb 20 évig szolgálta új hazáját.

Franciszek Kornicki

‘Néhány’ évet nyugodtan letagadhatna :) | Forrás: RAF ,

Franciszek Kornicki a Spitfire-ben

Újból a botkormány mögött. Mindenesetre az angolok úgy tűnik szeretnek pingálni, mert ezen a fotón meg sehol sincs az aláírása… | Forrás: RAF ,

One Response to “Újból a Spitfire-ben ülve”