|

Bővül az F-35 fegyverarzenálja

Az európai fejlesztésű látóhatáron túlról indítható levegő-levegő rakéta, az MBDA Meteor eddig kizárólag az öreg kontinensen gyártott típusok arzenáljában volt megtalálható, ugyanis tengerentúli konkurense, az AIM-120 AMRAAM vele szemben már hosszú évek óta gyártásban áll, és világszerte elterjedt. A gyártó azonban elhatározta, hogy betör az 5. generációs típusok fegyverpiacára is, és létrehozta a Meteor új változatát, mely befér az F-35 Lightning II belső fegyverterébe is.

A Meteor eddigi formájában nem volt alkalmas arra, hogy integrálják a JSF-en, mivel kialakításánál fogva nem fért be annak belső fegyverterébe. Azonban egy washingtoni repüléstudományi és űrhajózási kiállításon (Air Force Association’s Air & Space Conference and Technology Exposition) az MBDA kiállított egy kicsinyített Meteor makettet, mely a rakéta azon új változatát mintázta, melyet külön arra a célra szánnak, hogy az F-35 használhassa.

Meteor (Forrás) ,

Ezt a cég mérnökei úgy érték el, hogy a BVR fegyver vezérlésében szerepet játszó, a rakéta hátsó részén elhelyezett négy vezérsík méretét lecsökkentették, ráadásul behajthatóvá is tették őket. A kezdeményezés, melynek célja a Meteor integrációja volt a JSF fedélzetén, egy Lockheed-tanulmányból indult, melyet a brit Védelmi Minisztérium pénzelt, s három évvel ezelőtt látott napvilágot.
’Így a vezérsíkok összesített felülete 20 %-kal lett kevesebb, mint az eredetieké’, mondta Rob Thornley, a MBDA értékesítési igazgatója, aki szerint így most már a Meteor is helyettesítheti a Raytheon AIM-120C7 AMRAAM-ot az F-35 belső fegyverterében: ugyanúgy négy fér el belőle, mint amerikai vetélytársából.
A Lockheed egyébként nemrég mutatott be egy módosítást, melynek köszönhetően már 6 AMRAAM is elfér a belső fegyvertérben.

Kapcsolódó hír, hogy a US Air Force a következő költségvetési ciklusban szeretné elindítani egy új generációs, többfeladatú rakéta fejlesztését, mely egyaránt leváltaná az AIM-120 AMRAAM és az AGM-88 HARM családok tagjait. A légierő vezetői szerint ez a fegyver jelentős ugrás lenne a légi indítású fegyverek területén, ám még sok munka kell hozzá, hogy létre is tudják hozni, ehhez szeretnének pénzt a Kongresszustól.
’Ötödik generációs fegyverekre van szükségünk, ha ötödik generációs repülőgépeket akarunk.’ – mondta William Fraser tábornok, a Taktikai Légi Parancsnokság parancsnoka.

4 hozzászólás “Bővül az F-35 fegyverarzenálja”

  1. Nem világos pontosan hogy az AMRAAM-ot és a HARM-ot egy közös rakétával kívánják leváltani? Alig várom hogy erről részletesebben is olvashassak. Kíváncsi vagyok a két különböző feladatkört hogyan sikerül összehozni. Igaz a mikroelektronikán múlik minden ma már. De…