|

Kirgizisztánban a helyzet változatlan

Legalábbis ami az orosz haderő kirgizisztáni jelenlétét illeti. A kirgiz védelmi miniszter csütörtöki bejelentése szerint Biskek nem szándékozik emelni a bérleti díjat, melyet Moszkvának kell fizetnie a kirgiz földön található 4 orosz bázis után.

Ezek továbbra is évi 4,5 millió dollárba fognak kerülni az oroszoknak és Kirgizisztán a jövőben is katonai segítségnyújtás formájában kéri a számla kiegyenlítését.

„Arra a megállapodásra jutottunk, hogy a bérleti díj változatlan maradjon és egy függelék kerüljön aláírásra, mely előírja, hogy Kirgizisztán az éves katonai-technikai segítséget katonai eszközök formájában kapja meg.” – nyilatkozta a Washington és Moszkva számára egyaránt stratégiai jelentőségű közép-ázsiai állam védelmi minisztere. „Oroszország 4,5 millió dollárt fizet a 866 hektáron elterülő létesítmények bérletéért. Ezek a létesítmények nem csak Oroszország, hanem Kirgizisztán érdekeit is szolgálják. Külső katonai veszély esetén a Kant melletti orosz légibázis biztosítaná a szükséges katonai asszisztációt.”

MiG-21 @ Biskek

A Kirgiz Légierőről vadász vonalon nagyjából mindent elmond ez a kép. Kirgizisztán szovjet időkből megörökölt gépparkja vagy visszakerült Oroszországba, vagy repképtelen. A 4 szállítógép és nagyobb mennyiségű helikopter mellett mindösszesen 4 L-39 áll hadrendben. | Forrás ,

Kirgizisztán területén egyébként 4 orosz bázis található: egy légibázis a fővárostól cirka 20 kilométernyire, egy tengerészeti kiképző és kutatóközpont a Iszik-köl tó partján és 1-1, szeizmikus méréseket végző központ, a az Iszik-köl és Dzsalalabad régiókban. Utóbbiak a nukleáris tesztek globális monitorozását szolgálják.

Kant légibázisra 2003 őszén érkeztek meg az orosz egységek

A Kant melletti légibázisra 2003 őszén érkeztek meg/vissza az orosz egységek | Forrás ,

A védelmi miniszter beszélt arról is, hogy a még a tavaly augusztusban, az azóta lemondásra kényszerült Bakiyev elnökkel aláírt megállapodás a közös, orosz-kirgiz katonai kiképző központ létrehozásáról és további 500 orosz katona kirgizisztáni állomásoztatásáról nem álltak le, vélhetően 2011 márciusára fejeződhetnek be.