|

Kirgizisztánban a helyzet változatlan

Legalábbis ami az orosz haderő kirgizisztáni jelenlétét illeti. A kirgiz védelmi miniszter csütörtöki bejelentése szerint Biskek nem szándékozik emelni a bérleti díjat, melyet Moszkvának kell fizetnie a kirgiz földön található 4 orosz bázis után.

Ezek továbbra is évi 4,5 millió dollárba fognak kerülni az oroszoknak és Kirgizisztán a jövőben is katonai segítségnyújtás formájában kéri a számla kiegyenlítését.

“Arra a megállapodásra jutottunk, hogy a bérleti díj változatlan maradjon és egy függelék kerüljön aláírásra, mely előírja, hogy Kirgizisztán az éves katonai-technikai segítséget katonai eszközök formájában kapja meg.” – nyilatkozta a Washington és Moszkva számára egyaránt stratégiai jelentőségű közép-ázsiai állam védelmi minisztere. “Oroszország 4,5 millió dollárt fizet a 866 hektáron elterülő létesítmények bérletéért. Ezek a létesítmények nem csak Oroszország, hanem Kirgizisztán érdekeit is szolgálják. Külső katonai veszély esetén a Kant melletti orosz légibázis biztosítaná a szükséges katonai asszisztációt.”

MiG-21 @ Biskek

A Kirgiz Légierőről vadász vonalon nagyjából mindent elmond ez a kép. Kirgizisztán szovjet időkből megörökölt gépparkja vagy visszakerült Oroszországba, vagy repképtelen. A 4 szállítógép és nagyobb mennyiségű helikopter mellett mindösszesen 4 L-39 áll hadrendben. | Forrás ,

Kirgizisztán területén egyébként 4 orosz bázis található: egy légibázis a fővárostól cirka 20 kilométernyire, egy tengerészeti kiképző és kutatóközpont a Iszik-köl tó partján és 1-1, szeizmikus méréseket végző központ, a az Iszik-köl és Dzsalalabad régiókban. Utóbbiak a nukleáris tesztek globális monitorozását szolgálják.

Kant légibázisra 2003 őszén érkeztek meg az orosz egységek

A Kant melletti légibázisra 2003 őszén érkeztek meg/vissza az orosz egységek | Forrás ,

A védelmi miniszter beszélt arról is, hogy a még a tavaly augusztusban, az azóta lemondásra kényszerült Bakiyev elnökkel aláírt megállapodás a közös, orosz-kirgiz katonai kiképző központ létrehozásáról és további 500 orosz katona kirgizisztáni állomásoztatásáról nem álltak le, vélhetően 2011 márciusára fejeződhetnek be.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.