|

További Ocean Sentryket rendelt a US Coast Guard

Kevés olyan repülő eszköz van rendszerben az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erőinél, melyet nem a hazai hadiipari cégek valamelyike fejlesztett és gyártott volna. Az utóbbi években az EADS észak-amerikai részlege, az EADS North America azonban több termékét is sikeresen eladta egyes haderőnemeknek. Az egyik ilyen a Parti Őrség (US Coast Guard), mely a CASA CN-235-300-MP tengerészeti járőrgépet rendszeresítette HC-144A Ocean Sentry néven, és annyira meg van elégedve vele, hogy további példányokat szerez be belőle.

Az EADS North America bejelentette, hogy a USCG további három HC-144A-ra adott le megrendelést a napokban. A CN-235-300-MP amerikai színekben repülő változatából eddig 10 került a Parti Őrség állományába, egyet pedig idén kapnak kézhez. A most megrendelteket 2011-ig kell átadni a majdani alkalmazóknak. A szerződés értéke 117 millió dollár.
A gyártó szerint hamarosan újabb megrendelések várhatók, ugyanis a USCG tervei szerint 36 HC-144A-t rendszeresít majd.

HC-144A az óceán felett (Forrás) ,

Az első HC-144A-k 2009 elején érték el a teljes körű bevethetőséget a US Coast Guard kötelékében. Tették ezt a lehető legjobbkor, ugyanis így kivehették a részüket a Haitin történt katasztrófa utáni segítségnyújtásban, valamint a sérült olajfúró-toronyból szivárgó olajfolt által okozott ökológiai katasztrófa kárainak enyhítésében, mikor is különféle állatokat szállítottak el a veszélyeztetett zónákból. Érdekesség, hogy a HC-144A-k egy másik, eredetileg európai típust váltanak, mely a francia Dassault Falcon 20-on alapuló HU-25 Guardian.

’A Parti Őrségnél szolgáló férfiak és nők mindennapi feladatai rendkívüli kihívásokat rejtenek, így büszkék vagyunk rá, hogy ezeket az általunk gyártott repülőgépekkel teljesíthetik.’ – mondta Sean O’Keefe, az EADS North America elnök-vezérigazgatója. ’Már idén is láthattuk, hogy az Ocean Sentry több bonyolult küldetés során is megállta a helyét, tehát teljesítette a hozzá fűzött reményeket.’

A HC-144A igazán többcélú repülőgép: nagy hatótávolságának köszönhetően hosszú járőrfeladatokra is alkalmas, de megfelel kutató-mentő, szállító és határőr bevetések teljesítésére is. Felszerelték nagy teljesítményű lokátorral, elektrooptikai és infravörös keresőrendszerrel, AIS-szel (a hajók automatikus azonosítását végző rendszer) és többcsatornás kommunikációs rendszerrel is.