|

F-35 – A fő irány

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, Izrael ötödig generációs típus beszerzésén fáradozik. Már meg is született a döntés 20 példány rendszeresítéséről.

A közelmúltban az izraeli védelmi minisztérium az új ötödik generációs típus, az F-35 Ligtning II vásárlásáról döntött, egyelőre csak formálisan. A döntés értelmében az első körben 20 darab Villám kerül Izraelbe, a gépekért fizetendő 2.75 milliárd dollárt pedig az amerikai katonai segélyből különítenék el. (Korábban 75 darabra nyújtottak be igényt, de ezt jelentősén csökkentették költségvetési okokra és a légierő sürgős szükségleteire hivatkozva.)

Az Amerikai Egyesült Államok képviselőjével folytatott tárgyalásoknak még mindig állandó témája, hogy Izrael megkaphassa a gépek fedélzeti rendszereinek forráskódját, ezáltal megnyíljon az út a saját fejlesztésű rendszerek integrációja előtt.

Az Izraeli Légierő az idősödő gépek leváltására beszerzendő váltótípusként jelenleg csupán az F-35 Lightning II-re fókuszál, minisztériumi körökben is “egyetlen lehetőségként” nevezték meg a típust, így további megrendelésekre lehet számítani. Belső információk szerint a konkrét beszerzésre kerülő mennyiség csak akkor lesz meghatározva, amikor már saját tapasztalat lesz a típussal.

A forrás továbbá elmondta, hogy az izraeli vezetésnek nem áll szándékában korszerűsíteni a Lockheed Martin F-16A/B Fighting Falconokat, melyekből jelenleg 104 darab áll hadrendben. A következő években ezek kivonásra kerülnek, ám szigorúan ügyelnek majd fenntartsák azt a “kritikus mennyiséget”, mely elegendő egy konfliktus kezelésére.

3 hozzászólás “F-35 – A fő irány”

 1. Az f-35 is lesznek változatai block3, block4,és így tovább .
  Ezek miben különböznek egymástól ?
  Elektronikailag ?
  Vagy a későbbi változatoknál növelik a belsőfegyverteret is?
  Vagy a fegyverzet bővítés a szárnycsonkokon lesz?
  Nem vagyok tisztában ezzel a típussal a múltkor volt erről egy vita hogy 6db AIM -120 rakétát tud hordozni belső fegyvertereibe.
  Bár többször olvastam hogy a belsőfegyverterébe 2db 1tonnás bomba és két levegő-levegő rakétát hordozhat .
  Ez a jövőben is így marad?

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.